Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) δεν έχει σκοπό να αντιδράσει στους δασμούς που έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εάν δεν ανακοινωθεί πρώτα κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών. 

Επιπλέον, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι o αντίκτυπος στον πληθωρισμό της ευρωζώνης δεν θα είναι τόσο σοβαρός, ώστε να τους αποτρέψει να συνεχίσουν με τις πολυαναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων ανά τρίμηνο.

1

Βιλερουά: “Δεν ανησυχώ για τον πληθωρισμό”

“Βρίσκομαι υπ’ ατμόν, αλλά δεν ανησυχώ για τον πληθωρισμό ούτε για την επίδραση των πολιτικών του κ. Τραμπ”, τόνισε στο Bloomberg το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό.

“Υπάρχει συναίνεση ότι θα συνεχίσουμε να αποφασίζουμε σε κάθε συνάντησή μας, κάτι που εφαρμόζουμε επιτυχώς από τον Σεπτέμβριο”, συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, αρκετοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει έτοιμος να αγγίξει το 2% φέτος, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ωστόσο ότι θα υπάρξουν “ενδιαφέροντα φαινόμενα” στις ΗΠΑ υπό την προεδρία Τραμπ που θα πρέπει να παρακολουθούνται, όπως η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, η οποία όπως τόνισε θα επηρεάσει περισσότερο τις ΗΠΑ παρά την Ευρώπη, αλλά και η συναλλαγματική ισοτιμία.

“Δεν ανησυχούμε πολύ για την εξαγωγή πληθωρισμού στην Ευρώπη”, δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “μας ενδιαφέρει να δούμε τις ΗΠΑ να αναπτύσσονται, καθώς η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν πάντα ένας ευνοϊκός παράγοντας για τον υπόλοιπο πλανήτη”.

Επιφυλακτικοί οι περισσότεροι αξιωματούχοι

Εντούτοις, οι περισσότεροι αξιωματούχοι παραμένουν φειδωλοί στις προβλέψεις τους, κυρίως επειδή το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας του Τραμπ δεν είναι ακόμη σαφές, και η Κίνα κρατά κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τα αντίποινα για τους δασμούς.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας Χοσέ Λουίς Εσκρίβα, το πιο δύσκολο πράγμα να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή, είναι ο αντίκτυπος των δασμών, ενώ σημείωσε ότι τα μέσα της ΕΚΤ για την ανάλυση της κατάστασης, δεν είναι επαρκώς κατάλληλα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Fed θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε οτιδήποτε αφορά τον πληθωρισμό.

Πρόσθεσε, δε, ότι η ΕΚΤ χρειάζεται να παραμείνει σε εγρήγορση και να παρακολουθεί στενά τα δεδομένα.

“Εξετάζοντας τις πολιτικές του Τραμπ, ανησυχώ περισσότερο για πιθανές αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη, παρά για τον πληθωρισμό”, υπογράμμισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πίτερ Καζιμίρ.

Ο Ολλανδός ομόλογός του, Κλάας Νοτ, επεσήμανε ότι είναι “αρκετά σαφές” ότι ο αντίκτυπος θα ήταν αρνητικός για την ανάπτυξη, όμως εξήγησε ότι δεν είναι σαφές όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών του Bloomberg για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι υπερβολικοί δασμοί, θα είχαν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ.

Χαμηλά ο πήχης για την ανάπτυξη

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 2,4% τον Δεκέμβριο, κάτι που ήταν αναμενόμενο λόγω του ασταθούς ενεργειακού κόστους, ενώ εκτιμάται ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός των υπηρεσιών θα μειωθεί, καθώς υποχωρούν οι μισθολογικές πιέσεις.

Ωστόσο, έχει χαμηλώσει τον πήχης για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο ξεκίνημα του 2025, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης μόνο κατά 1% στην ευρωπαϊκή οικονομία το 2025.

“Βαρίδι” αποτελεί η Γερμανία, η οποία παλεύει με μια επίμονη ύφεση στον κρίσιμο μεταποιητικό της τομέα.

Παρόλο που πρόκειται για κάποια επιτάχυνση σε σχέση με το 0,8% του 2024, οι προσδοκίες έχουν υποβαθμιστεί από το προβλεπόμενο 1,2%.

Την ίδια στιγμή, επενδυτές και αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε νέες μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από την επικείμενη συνεδρίαση της 30ής Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,75%.

Διαβάστε επίσης: 

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τους εμπορικούς δασμούς Τραμπ

Γιάννης Στουρνάρας: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να πλησιάσουν το 2% έως το τέλος του 2025

Δασμοί ΗΠΑ: Η ΕΕ ετοιμάζει τη δική της λίστα περιορισμών – Στο επίκεντρο ΑΙ και τεχνολογικοί κολοσσοί