ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τις παγκόσμιες προκλήσεις έχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.
Η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο «Divani Apollon Palace» στη Βουλιαγμένη με κεντρικό θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα – Οι παγκόσμιες προκλήσεις για τους ηγέτες».
Υπομονή μέχρι να καθίσει η σκόνη και να φανεί «τι από όλα αυτά που λέει ο Αμερικανός πρόεδρος εντάσσεται στο πλαίσιο μια ρητορικής καμπάνιας και τι θα υλοποιηθεί», συνέστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα στο δείπνο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις ευρωαμερικανικές σχέσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και την ανάληψη των καθηκόντων του, σημείωσε ότι η Ευρώπη προσεγγίζει τη νέα πραγματικότητα με γεωπολιτική ωριμότητα και σημείωσε ότι αντίστοιχες δηλώσεις είχαν γίνει και το 2016 αλλά το σενάριο του εμπορικού πολέμου αποφεύχθηκε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επίσης και για ένα καμπανάκι αφύπνισης για την Ευρώπη η οποία πλέον καλείται να μετακινηθεί σε μια διαδικασία ενασχόλησης με τα διεθνή θέματα.
Όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν άριστες σχέσεις οι οποίες όπως ανέφερε δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η σχέση των δύο χωρών είναι μια ανθεκτική σχέση. «Δεν βλέπω αλλαγές στο πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα» είπε συγκεκριμένα.
Όσον αφορά την κριτική Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες των ευρωπαίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο Τραμπ είχε δίκιο. «Ο Τραμπ το 2017 στο ΝΑΤΟ εξέθεσε χώρες που δεν δίνουν το 2%. Είχε δίκιο. Ήμασταν αμελείς και δεν αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι το 2% για το ΝΑΤΟ θα ανέβει. Η Ελλάδα προσεγγίζει αυτή τη συζήτηση από θέση ισχύος, γιατί υπερβαίνουμε το 2% λόγω των γεωπολιτικών μας προβληματισμών» ανέφερε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για την άμυνα και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα θέσει αυτό το θέμα στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαική δεξαμενή για να ξοδέψουμε χρήματα για την άμυνα. Το κάναμε μια φορά μετά τον κορωνοϊό. Αν δεν το κάνουμε τώρα, δεν θα το κάνουμε ποτέ. Και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο τον Φεβρουάριο» σημείωσε .
Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως«Βλέπουμε αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να επενδύσουν στην Ελλάδα και φυσικά παραδοσιακά έχουμε πολιτισμικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που φυσικά βλέπουμε ότι αμερικανικά ιδρύματα θέλουν να συνεργαστούν με τα δικά μας πανεπιστήμια».
Ερωτηθείς για τη woke ατζέντα και τα όσα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ορκωμοσία του (ότι αναγνωρίζει μόνο δύο φύλα: αρσενικό και θηλυκό), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Οι ακραίες απόψεις δεν βοηθούν. Και για εμένα υπάρχουν δύο φύλα, όμως, κάθε χώρα έχει τη δική της οπτική σε αυτό το θέμα».
Μιλώντας για την Ελλάδα και την πολιτική κατάσταση, είπε ότι «είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη με σταθερή κυβέρνηση», τοποθετούμενος γι’ αυτήν την εκτίμηση ως «σημαντικό πλεονέκτημα» που βοηθά στην προσέλκυση επενδύσεων.
Παίρνοντας το λόγο ο Ενρίκο Λέτα ανέφερε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει» και να αντιμετωπίσει τον Τραμπ ως «κινητήρια δύναμη» για να γίνει ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε, όπως είμαστε. Πρέπει να κινηθούμε. Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι αρκετή. Μπορούμε περισσότερα και αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει επιτέλους πράξη» σημείωσε.
Όπως είπε ο Λέτα «αυτή η πίεση που έρχεται από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού μπορεί να αξιοποιηθεί για να βγει πιο ισχυρή η Ευρώπη».
Δείτε το Live