Ο Λιούις Χάμιλτον δεν είναι ένας τυχαίος οδηγός. Στα 40 του έχει επτά παγκόσμιους τίτλους, 105 νίκες, 104 pole και 202 παρουσίες στο βάθρο.
Είναι ο πιο πετυχημένος οδηγός στην ιστορία και ο πιο πετυχημένος με τον οποίο θα συνεργαστεί η Ferrari. Η Ferrari με 247 νίκες 16 πρωταθλήματα κατασκευαστών και 15 πρωταθλήματα οδηγών είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του σπορ.
Τις τελευταίες δυο φορές που η Ferrari συνεργάστηκε με παγκόσμιο πρωταθλητή (Aλόνσο 2010, Φέτελ 2015) δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η τελευταία φορά που η ομάδα πήρε πρωτάθλημα οδηγών ήταν το 2007 (Ράικονεν) και κατασκευαστών το 2008. Πρόκειται για τις τελευταίες αναλαμπές της δομής που δημιούργησε τη δεκαετία του ’90 η τριανδρία Τοντ, Μπρον, Μπηρν. Έκτοτε η Ferrari έχει δυσκολίες αλλάζοντας συνεχώς διοικήσεις και σχήματα.
Ο Φρεντ Βασέρ που βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι της Ferrari ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, το 2023. Είναι γεγονός ότι έχει βάλει σε μια σειρά τα πράγματα και η ιταλική ομάδα δείχνει στο σωστό δρόμο. Νοικοκύρεψε την κατάσταση στο εργοστάσιο, στα πιτ, στη στρατηγική στον Τύπο. Θα μπορούσε κάλλιστα με λίγη προσοχή στις λεπτομέρειες να έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών πέρυσι.
Η Ferrari μετά από 5 νίκες το 2024 δείχνει έτοιμη για το επόμενο βήμα. Ο πρόεδρος της εταιρείας και εγγονός του Ανιέλι, Τζον Έλκαν ήταν ο άνθρωπος που έπεισε τον Χάμιλτον να έρθει στη Ferrari. Έπαιξαν ρόλο και τα χρήματα βέβαια, καθώς ο Βρετανός πήρε ένα συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές που αγγίζουν τα 100 εκ. δολάρια (αμοιβή, εμπορικά δικαιώματα, χρήση λογοτύπου).
O Χάμιλτον έχει μπροστά του μια σειρά από προκλήσεις, για να μπορέσει να συνεννοηθεί με τους Ιταλούς.
Θα του πάρει καιρό να καταλάβει πρόσωπα και ρόλους.
Σ’ αυτή την προσπάθεια έχει μια μεγάλη αβάντα: Γνωρίζεται καλά με το 52χρονο Γάλλο μηχανικό Λόικ Σερά, τον νέο τεχνικό διευθυντή της Ferrari από τα χρόνια στην Mercedes. Ο Σερά που πήγε στη Ferrari λόγω Χάμιλτον, έχει πιάσει δουλειά από το καλοκαίρι και προσπαθεί να συντονίσει γύρω του 6 Ιταλούς: Τον Φάμπιο Μοντέκι (σασί), τον Μάριο Αντούρνο (δυναμική οχήματος), τον Ντιέγκο Τόντι (αεροδυναμική), τον Ματέο Τονινάλι (πίστα), τον Ντιέγκο Ιοβέρνο (αθλητικό διευθυντή) και τον Ενρίκο Γκουαλτιέρι. Όλοι τους γέννημα θρέμμα της Ferrari, μιλούν άπταιστα Ιταλικά, ελάχιστα Γαλλικά και καθόλου Αγγλικά. Ο Σερά αναφέρεται στο συμπατριώτη του Φρέντ Βασέρ.
O Σερά έχει δυο δύσκολες προκλήσεις να αντιμετωπίσει: Πρέπει να «μεταφέρει» στους Ιταλούς με κατανοητό τρόπο όσα ζητάει ο Χάμιλτον και να τους «πείσει» να τα υλοποιήσουν. Αν καταφέρει να δώσει στον Χάμιλτον αυτό που ζητάει ο Βρετανός θα κάνει αυτό που ξέρει.
Μια ακόμη μεγάλη πρόκληση για το Χάμιλτον είναι η αλλαγή μηχανικού αγώνα. Ο Χάμιλτον στα 12 χρόνια που αγωνίζονταν για λογαριασμό της Mercedes είχε ως μηχανικό του, τον συμπατριώτη του Πήτερ Μπόνιγκτον.
Προσπάθησε να τον πάρει μαζί του στη Ferrari, αλλά ο Βολφ αντέδρασε, προτείνοντας στο Μπόνιγκτον τη θέση του επικεφαλής μηχανικού πίστας για την ομάδα, πράγμα που ο Βρετανός αποδέχτηκε. Έτσι ο Χάμιλτον θα έχει νέο μηχανικό αγώνα τον Ρικάρντο Άνταμι που πέρυσι δούλευε για το Σάινθ. Δίπλα του θα έχει και τον Βέλγο Ζερόμ ντ’ Αμπρόζιο που επίσης έφερε μαζί του από τη Mercedes.
Ο Αμπρόζιο είναι ο δεύτερος τη τάξει στην Ferrari κάτω από το Βασέρ και πέρα από τους νέους οδηγούς, καλείται να σιγουρευτεί ότι μεταφέρονται σωστά οι επιθυμίες του Χάμιλτον. Σημαντικό του πλεονέκτημα, ο άριστος χειρισμός της Ιταλικής γλώσσας και η γνώση της Ιταλικής κουλτούρας.
Ο Χάμιλτον έχει ελάχιστο χρόνο μέχρι τον πρώτο αγώνα στην Αυστραλία στις 16 Μαρτίου να βρει τα πατήματά του στη νέα ομάδα. Το νέο μονοθέσιο σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη και τα δικά του «θέλω».
Ο Βρετανός δεν συμπαθεί τη δουλειά στον προσομοιωτή και είναι δεδομένο ότι από τη μέρα που θα οδηγήσει για πρώτη φορά τη νέα Ferrari ως τη μέρα που θα την φέρει στα μέτρα του (αν τα καταφέρει) θα μεσολαβήσει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα.
Η διάρκειά του είναι καθοριστικής σημασίας για τον Βρετανό. Αν η χρονιά ξεκινήσει με τη Ferrari να πρωταγωνιστεί και το Λεκλέρκ να σημειώνει νίκες (σ.σ: αισθητή η απουσία του χτες από την υποδοχή του πρωταθλητή στο Μαρανέλο), τα πράγματα μπορεί να γίνουν δύσκολα για τον Χάμιλτον.
Αν η Ferrari δεν είναι ανταγωνιστική θα πέσει μεγάλη γκρίνια και η πίεση από τον Τύπο θα είναι αφόρητη, ο Λιούις δεν φημίζεται για το «στρογγυλό του λόγο».
Αν είναι πιο αργός από το Λεκλέρκ γρήγορα θα αμφισβητηθεί καθώς δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή της καριέρας του, αλλά κοντά στο φινάλε. Αν είναι πιο γρήγορος από το Λεκλέρκ θα υπάρξει μεγάλη ένταση και διχόνοια εντός της ομάδας, δύσκολα θα μπορέσει ο Βασέρ να διαχειριστεί την κατάσταση.
Η υπέρτατη πρόκληση όμως για τον Χάμιλτον δεν είναι ούτε η Ιταλική γλώσσα, ούτε το νέο περιβάλλον, ούτε ο νέος μηχανικός, ούτε το άγνωστο μονοθέσιο, ούτε ο ανταγωνιστικός teammate.
Η υπέρτατη πρόκληση είναι ο εαυτός του, πόσο μπορεί και πόσο θέλει να πιεστεί. Στα 40 του, όντας ο πιο πετυχημένος οδηγός στη F1, με 9ψήφιο τραπεζικό λογαριασμό και τα περισσότερα έσοδά του να προέρχονται από την επικοινωνία και όχι την οδήγηση, πόσο μπορεί να επικεντρωθεί στο αγωνιστικό κομμάτι; Εκτίμησή μου είναι πως δεν θα τα καταφέρει. Εύχομαι ολόψυχα να με διαψεύσει, σύντομα θα μάθουμε!
Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε επίσης:
Ferrari F1: Πρώτη μέρα του Χάμιλτον στο Μαρανέλο!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση