ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο Davos της Ελβετίας μεταβαίνει η Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, και Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τίτλο «Συνεργασία για την Ευφυή Εποχή».
Στο πλαίσιο αυτό, θα συμμετάσχει σε δύο πάνελ με θέματα που άπτονται της προστασίας και διαχείρισης των Ωκεανών ενώ θα πραγματοποιήσει και σχετικές διμερείς συναντήσεις.
Συγκεκριμένα, στις 22 Ιανουαρίου, θα συντονίσει πάνελ υψηλού επιπέδου με τίτλο «Μετατρέποντας τις Δεσμεύσεις σε Δράσεις», το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου της βιώσιμης διαχείρισης των ωκεανών στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ατζέντας για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Το πάνελ θα φιλοξενήσει ηγετικές προσωπικότητες από τη διεθνή κοινότητα, όπως ο John F. Kerry, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, ο Richard Brisius, Πρόεδρος του The Ocean Race, η Katie Wood, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ocean Program στο World Resources Institute, ο Chris Gorell Barnes, Founding Partner του Ocean 14 Capital και συνιδρυτής του Blue Marine Foundation, και η Suzanne Johnson, Ανώτερη Σύμβουλος για την Αειφορία του Ιδρύματος του Lloyd’s Register και Ανώτερη Σύμβουλος για τον Ωκεανό του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ. Η εκδήλωση εντάσσεται και στο πλαίσιο της διοργάνωσης του συνεδρίου Our Ocean Conference από το 2024 Ελλάδα και το 2025 στην Κορέα, με την Ελλάδα να κατέχει τη συμπροεδρία του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του.
Σημειώνεται πως η χώρα μας φιλοξένησε με, κοινώς ομολογουμένως, μεγάλη επιτυχία το 9ο Our Ocean Conference στις 16 και 17 Απριλίου 2024, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συμμετοχή άνω των 3.500 συμμετεχόντων από 130 χώρες. Το συνέδριο κατέληξε σε 471 νέες δεσμεύσεις συνολικής αξίας 11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εισάγοντας τέσσερις νέες κατευθύνσεις: Βιώσιμο Τουρισμό στις Παράκτιες Περιοχές, Μείωση Ρύπανσης από Πλαστικά, Πράσινη Ναυτιλία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεσόγειο. Από πλευράς της, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για 21 μέτρα με εκτιμώμενο προϋπολογισμό υλοποίησης άνω των 780 εκατομμυρίων ευρώ: μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων και η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές. Η χώρα μας, επιπλέον, εγκαινίασε Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά, ενώ προωθήθηκαν δράσεις για την απομείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη Γαλάζια Οικονομία.
Στις 23 Ιανουαρίου, η Δρ. Αυγερινοπούλου θα συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πάνελ της αντιπροσωπείας του Μονακό με τίτλο «Αξιοποίηση της Γαλάζιας Καινοτομίας για μια Πιο Βιώσιμη Οικονομία». Το πάνελ θα συντονίσει η Chloé Boscagli, Διευθύντρια του Monaco Private Label, ενώ ως εισηγητές θα λάβουν μέρος επίσης ο Olivier Wenden, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ του Μονακό και ο Bertrand Piccard, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Solar Impulse Foundation. Η Ελλάδα και το Μονακό αναπτύσσουν στους εν λόγω τομείς μια διευρυμένη συνεργασία, καθώς η Γαλάζια Οικονομία αποτελεί κύριο μέλημα των κυβερνήσεων και των δύο κρατών, περιλαμβάνοντας τομείς σημαντικούς για την οικονομία της χώρας μας όπως την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, την θαλάσσια βιοτεχνολογία, την προστασία και την βιοποικιλότητα του θαλασσίου περιβάλλοντος, τις θαλάσσιες μεταφορές, τα λιμάνια και τις λιμενικές δραστηριότητες, τις ναυπηγοεπισκευές, την μπλε τεχνολογία, τις δραστηριότητες παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.
Διαβάστε επίσης:
Παρέλαβε το νεότευκτο πλοίο Toiny ο Γιώργος Οικονόμου
Τραμπ προς ΕΕ: Αγοράστε περισσότερο πετρέλαιο και αέριο από ΗΠΑ για να αποφύγετε τους δασμούς
Δύο νεότευκτα για την Sun Enterprises του Σταύρου Γ. Λιβανού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση