ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την παραδοχή ότι το 2023 ήταν μια πολύ κακή χρονιά έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Το 2023 ήταν ένα annus horribilis, μια χρονιά τρομερή, που δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ», είπε στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος).
Πρόσθεσε ότι το ίδιο έτος ήταν μια τραγωδία αντάξια του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, αλλά και ότι ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης και για το 2023 και για το 2024.
Το «annus horribilis» και το «ταβάνι» του clawback
Ο Υπουργός Υγείας, θέλοντας να λειάνει τις αντιδράσεις των εκπροσώπων του φαρμακευτικού κλάδου για τις υπέρογκες επιστροφές προς το κράτος (rebate και clawback), είπε ότι με την επιπλέον χρηματοδότηση του 2025 στο νοσοκομειακό φάρμακο το clawback θα πάει καλύτερα και ότι ο στόχος είναι να φθάσει κοντά στο 60% .
Επεσήμανε ότι υπάρχει σταθερή αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης: κατά 470 εκατομμύρια ευρώ το 2024, κατά 580 εκατομμύρια το 2026 και κατά 690 εκατομμύρια το 2026.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, είχε ζητήσει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά ο Υπουργός έβαλε «φρένο» στο αίτημα, αναφέροντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
«Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ για τα 27 κράτη-μέλη από φέτος έχουν αλλάξει και θέτουν όριο δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συγκεκριμένα χρήματα, που μπορούμε να ξοδεύουμε τον χρόνο.
Εάν ψηφίσουμε ένα νόμο, με τον οποίο θα δεσμευόμαστε για ένα ανώτατο όριο clawback, αυτό έχει ένα βαθμό ρίσκου. Ο βαθμός ρίσκου σημαίνει ότι θα πρέπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να δεσμεύσει ένα χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι στη διάθεσή του για την περίπτωση που θα πέσει έξω στους προϋπολογισμούς του. Άρα αυτό που ζητάτε είναι να έχουμε δεσμευμένη χρηματοδότηση που δεν θα μπορούμε να ξοδέψουμε.
Δεν το θεωρώ πολύ καλή ιδέα. Ιδιαίτερα τώρα που βλέπετε ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε και σοβαρά είναι και τίμια είναι και αποδίδουν», όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.
Πρόεδρος ΣΦΕΕ: Δεν είναι προτεραιότητα το φάρμακο
Ο Κ. Παπαδημητρίου από την πλευρά του αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει τα προβλήματα του κλάδου, αλλά υπογράμμισε ότι το φάρμακο δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες.
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Συνδέσμου με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ άλλων, είπε:
«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για τις πιεστικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο μας και μας ανέφερε ποιο είναι το πλάνο ενίσχυσης της χρηματοδότησης για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Είναι σαφές πως το πλάνο αυτό δεν αρκεί, για να μειώσει το τεράστιο ποσοστό των υποχρεωτικών επιστροφών, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται πως αυτές μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, βέβαια, είναι πως δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες.
Η δική μας άποψη είναι πως είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, το φάρμακο δεν είναι πολύ ψηλά σε αυτές, παρόλο που συμβάλλει ουσιαστικά στο περιορισμό των εξόδων σε άλλα κέντρα κόστους στο σύστημα υγείας, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.
Επιπλέον στη συνάντηση κατέστη σαφές πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας είναι απρόθυμοι, παρά τη βεβαιότητα για την απόδοση των μέτρων ελέγχου της δαπάνης που λαμβάνουν, να αναλάβουν κάποια δέσμευση για ένα ανώτατο επίπεδο υποχρεωτικών επιστροφών, το οποίο προφανώς θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από τα σημερινά επίπεδα».
Όσον αφορά στο Ταμείο Καινοτομίας, στην ίδια συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα επανεξετάσει το θέμα επιπλέον πόρων. Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι το θέμα είναι σε εκκρεμότητα και δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει πόρους για τη δημιουργία του, από την εξοικονόμηση που θα επιφέρουν τα μέτρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση