ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποια μετοχή είναι talk of the town, τι συμβαίνει με ΔΕΗ και Metlen, οι μουχρίτσες της Μπάρμπα Στάθης, o transformer Πάνος, τα γενέθλια του προέδρου, η λίστα Mononews100 και η δημοσιογράφος που βρίζει Χρυσή και Νικόλαο
Μια νέα εποχή για τα ορυκτά καύσιμα και τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και ένα νέο κύκλο έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του Αμερικανικού κολοσσού της Chevron για τα εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Η ανακοίνωση για το ενδιαφέρον της Chevron για δύο νέες περιοχές στην Ελλάδα, συμπίπτει με την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, γεγονός, που μεταξύ πολλών άλλων σηματοδοτεί και ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια ενεργειακή ατζέντα, καθώς η αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική της Αμερικής, επηρεάζει τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα.
Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντε Λάιεν τονίζει ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει στη ζωή μας για τουλάχιστον για δύο δεκαετίες και στην Ελλάδα, εκτιμώνται δυνητικά και πιθανά αποθέματα σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves), όπως αναφέρει στην οικονομική έκθεση του 2023. Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας», σημειώνει η ΕΔΕΥΕΠ.
Βλέποντας αυτά τα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, δίνουν το παρών στην Ελλάδα, δύο πανίσχυρες διεθνείς εταιρείες ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ τώρα η Chevron αλλά και πρώτη η ExxonMobil η οποία σε συνεργασία με την HelleniQ Energy αναμένεται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι η ExxonMobil, επίσης εξέφρασε ενδιαφέρον για ακόμη ένα οικόπεδο το Α2, το οποίο επίσης θα βγει σε διαγωνισμό.
Το σύνολο των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις σεισμικές και άλλες έρευνες, οι οποίες έγιναν τα τελευταία χρόνια στη νότια και δυτική Ελλάδα, έχει αγοράσει η αμερικανική εταιρεία Chevron, κάποια το 2022 και κάποια το 2023, και ακολούθως εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων νότια – νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα δεδομένα από την ευρείας έκτασης σεισμική έρευνα που διεξήγαγε το 2012 η PGS στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας. Το ενδιαφέρον της Chevron εκδηλώθηκε προφανώς μετά την αξιολόγηση των δεδομένων αυτών και των πιθανοτήτων να υπάρχουν στην περιοχή εκμεταλλεύσιμα αποθέματα φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα παραχώρηση Νότια της Πελοποννήσου που βάζει στο στόχαστρο η Chevron είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά τα μπλοκ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ExxonMobil «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», τα οποία σύμφωνα με όσες πληροφορίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστές υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορούν να γεννήσουν αυξημένες πιθανότητες για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
«Το ενδιαφέρον της Chevron, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας η ExxonMobil, σηματοδοτεί την ταυτόχρονη παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών και ενισχύει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.
Το ΥΠΕΝ δηλώνει ότι θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στην έκδοση της σχετικής απόφασης, που θα προβλέπει την ακριβή έκταση και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ενώ στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών.
Τι ζητάει η Chevron για να επενδύσει: Τέσσερις προϋποθέσεις
Νέες έρευνες κοιτασμάτων, συγχωνεύσεις και εξαγορές και καινοτόμα τεχνολογία είναι οι τρεις τρόποι με τους οποίους σχεδιάζει τη μελλοντική της ανάπτυξη η Chevron, όπως αποκάλυψε η κ. Liz Schwarze, Αντιπρόεδρος της Chevron για τις διεθνείς έρευνες, μιλώντας στο συνέδριο της Αφρικανικής Εβδομάδας Ενέργειας στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, πριν δύο μήνες..
Η αμερικανική μεγάλη Chevron και οι μεγάλοι παραγωγοί φυσικού αερίου δίνουν έμφαση στην έρευνα κοιτασμάτων, καθώς επιζητούν μεγαλύτερη αξία στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ενόψει μιας αβέβαιης ενεργειακής μετάβασης.
Η κ. Liz Schwarze τόνισε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα αποτελούν μέρος του ενεργειακού μείγματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και τα σημερινά κοιτάσματα δεν αρκούν χρειάζεται να ανανεώνονται με νέα.
Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ανάγκης να αντικαθίστανται οι πόροι για να στηρίζουν τις ενεργειακές ανάγκες και στο μέλλον, ο όμιλος έχει τρεις τρόπους. Οι νέες έρευνες είναι ο ένας, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλων εταιρειών ο δεύτερος, και η έμφαση στην τεχνολογία ο τρίτος.
Όσον αφορά την έρευνα για νέα κοιτάσματα σημείωσε ότι η Chevron, επενδύει στην έρευνα στα υπάρχοντα περιουσιακά της στοιχεία αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και τις επενδύσεις της σε πιο μακρινές περιοχές, όπου μπορούμε να οικοδομήσει μεγάλες θέσεις νωρίς και, εάν είναι επιτυχείς, να δημιουργήσουμε πραγματικά νέες επιχειρήσεις. Αυτό το έχει κάνει σε περιοχές που έχει προσθέσει πρόσφατα όπως η Βραζιλία και η Ουρουγουάη, η Ναμίμπια, και η Αίγυπτος και ούτω καθεξής. “Επομένως, η εξερεύνηση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του μέλλοντος της Chevron, και επειδή είναι ένα παιχνίδι μεγάλου κύκλου, ναι, για την εξερεύνηση, τα 10 χρόνια είναι ένας εύκολος ορίζοντας”.
Σχετικά με τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην έρευνα, η Αντιπρόεδρος της εταιρείας, αναφέρει ότι η Chevron κοιτάζει την είσοδο σε μια νέα χώρα ή μια νέα λεκάνη για εξερεύνηση, αναζητώντας πραγματικά τέσσερις προϋποθέσεις:
- Πρώτον είναι το κοίτασμα να δείχνει ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες σε εμπορική κλίμακα.
- Δεύτερον, να είναι ένα υποστηρικτικό δημοσιονομικό περιβάλλον, το οποίο να επιτρέπει, μετά την ανακάλυψη, να δημιουργηθεί αξία για όλους.
- Τρίτον, να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης — η χώρα πρέπει να προσφέρει έναν τρόπο για να εισέλθει ένας φορέας εκμετάλλευσης όπως η Chevron, είτε μέσω ανταγωνιστικού γύρου προσφοράς είτε μέσω απευθείας διαπραγμάτευσης.
- Και τέταρτον να είναι εφικτή και εύκολη η υλοποίηση του προγράμματος επενδύσεων σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς οργανισμούς, ώστε να προχωρά η αδειοδότηση, δηλαδή οι απαιτούμενες από περιβαλλοντικές έως λειτουργικές άδειες.
Σημειώνει επίσης, “το πετρέλαιο είναι σχετικά εύκολο να φτάσει στις αγορές, επειδή υπάρχει μια παγκόσμια αγορά υγρών καυσίμων. Εάν πρόκειται να διερευνήσουμε για φυσικό αέριο, θα είναι σε ένα μέρος που έχει είτε μια υπάρχουσα αγορά είτε υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία στην αγορά, ως επί το πλείστον. Μερικές φορές ψάχνεις για πετρέλαιο και βρίσκεις φυσικό αέριο. Μερικές φορές ψάχνετε για φυσικό αέριο και βρίσκεται πετρέλαιο — επειδή είναι μοντέλο που βασίζεται ιδιαίτερα σε αυτές τις παραμεθόριες περιοχές. Οπότε, ξέρετε, όποιο μείγμα και να βρούμε πρέπει να εξετάσουμε το σενάριο ανάπτυξης για αυτό, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος αυτού του προϊόντος στην αγορά με τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις για τους μετόχους μας.