Ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα ενισχύσει την γεωπολιτική θέση της χώρας στον ευρωπαϊκό χάρτη, φέρνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας.

Ο λόγος για το GOVSATCOM, ένα ευρωπαϊκό έργο, το οποίο αποτελεί την προσπάθεια της ΕΕ να έχει πλήρη αυτονομία στις ασφαλείς δορυφορικές τηλεπικοινωνίες. Η προέλευση, φύση και σοβαρότητα των απειλών που αντιμετωπίζει η Ένωση έχουν μεταβληθεί, δεδομένων των αλλαγών των τελευταίων ετών στο πολιτικό περιβάλλον και το περιβάλλον ασφαλείας- τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της.

1

Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ έτρεξε το προηγούμενο διάστημα διαγωνισμό ώστε να προκύψουν οι χώρες που θα φιλοξενήσουν τις υποδομές, με την ελληνική πρόταση να περνάει και να κερδίζει τη διαδικασία, μαζί με την Γερμανία.

Η Ελλάδα χρειάζεται αυτονομία στις ασφαλείς τηλεπικοινωνίες, ώστε οι κρίσιμοι φορείς και οι κρίσιμες υποδομές -στρατός, αστυνομία, λιμενικό- να μπορούν να κρυπτογραφούνται και να μην έχουν καμία απολύτως παρεμβολή.

Για τον λόγο αυτό, θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα υπερσύγχρονο data center σε απόρρητη τοποθεσία, ενώ το επόμενο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, για να προκύψει η κατασκευαστική εταιρεία, ενώ θα υπάρξει και ένας δεύτερος για την εταιρεία/εταιρείες που θα εξοπλίσουν το data center με πληροφοριακά και υπολογιστικά συστήματα.

Η πρόταση της Ελλάδας εγκρίθηκε, πήρε την υψηλότερη βαθμολογία και έτσι λοιπόν μέχρι το 2051, οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θέλει να κάνει ένα αίτημα για φάσμα σε επίπεδο ασφαλών τηλεπικοινωνιών με αυτό το σύστημα, θα περνάει από την Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και μια αναγνώριση της τεχνολογικής και στρατιωτικής επάρκειας που έχει η Ελλάδα.

GOVSATCOM Hub

Το GOVSATCOM Hub που θα λειτουργεί στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Προγράμματος και θα αποτελεί κόμβο διαχείρισης και παροχής ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών για κρίσιμες υποδομές των κρατών- μελών της ΕΕ, «χωρίς καμία δυνατότητα παρεμβολής από τρίτες χώρες ή άλλες εξωτερικές απειλές», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, όπου τονίζεται επίσης ότι «πρόκειται για ένα έργο που ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και την αναδεικνύει σε κομβικό παίκτη στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα σημειώνεται πως αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και να ενισχύσει το εγχώριο οικοσύστημα.

Το Hub θα αποτελεί κύριο μέρος του επίγειου στοιχείου του προγράμματος, με σκοπό την ενσωμάτωση όλων των κεντρικών λειτουργιών και τη διαχείριση της προσφοράς και της ζήτησης, προκειμένου να διασυνδέονται με ασφάλεια οι χρήστες με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι να διασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η διαθεσιμότητα αξιόπιστων, ασφαλών και οικονομικών υπηρεσιών δορυφορικών επικοινωνιών στα μέλη της ΕΕ.

Προορίζεται για ένα μεγάλο εύρος ευρωπαϊκών και εθνικών/ κρατικών εφαρμογών, περιλαμβανομένης και χρήσης από φορείς που λειτουργούν εκ μέρους της ΕΕ, καθώς και (υπό συνθήκες) «τρίτες» χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Επιδιώκεται η δημιουργία οικονομιών κλίμακας και η επίτευξη συνεργειών μεταξύ του πολιτικού και του στρατιωτικού τομέα. Οι υπηρεσίες του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες μέσω των κόμβων (Hubs), που θα συνδέουν τους χρήστες με τους παρόχους τους, βελτιστοποιώντας τη διάθεση/ αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και θα εγγυώνται την πρόσβαση ακόμα και σε «απρόβλεπτες» καταστάσεις.

Το EU GOVSATCOM θα παρέχει μόνιμη, σχεδόν πραγματικού χρόνου διασυνδεσιμότητα, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, εστιάζοντας στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, τον βόρειο και νότιο Ατλαντικό και τη Βαλτική (ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην Αρκτική). Οι υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν φωνητικές επικοινωνίες, μετάδοση οπτικής εικόνας και εικόνας ραντάρ σε υψηλή ανάλυση, υπηρεσίες δεδομένων (broadcast/ multicast), ασφαλή και εξ αποστάσεως πρόσβαση σε συγκεκριμένα συστήματα επικοινωνιών κ.α.

Διαβάστε επίσης:

Οι ελληνικές εταιρείες που έχουν ισχυρή θέση στα ευρωπαϊκά έργα πληροφορικής

«Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες

Ποιες εταιρείες «μοιράστηκαν» έργα δημοσίου €4,3 δισ. στην πληροφορική