ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O κ. Νίκος Καυκάς είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς
Μετά από μια πολυτάραχη επαγγελματική διαδρομή 25 ετών στις επενδύσεις, κυρίως σε οργανωμένες αγορές, και παρατηρώντας μια εγχώρια δυναμική που αναπτύσσεται, εκτιμώ ότι οφείλω να επιχειρήσω να συνεισφέρω από αυτή τη στήλη στην βελτίωση των επιδόσεων των ήδη συμμετεχόντων αλλά και εν δυνάμει συμμετεχόντων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Χρησιμοποίησα τον όρο επίδοση καθώς όσοι ασχολούμαστε αρκετά καιρό με τις αγορές μάθαμε να αποδεχόμαστε ακόμα και αρνητικές ετήσιες αποδόσεις όταν αυτές ήταν χαμηλότερες του δείκτη αναφοράς. Π.χ. το -5% σε ένα ελληνικό μετοχικό χαρτοφυλάκιο μοιάζει (και είναι) επιτυχία αν ο Γενικός Δείκτης (τον οποίο ορίζεις για δείκτη αναφοράς) του ΧΑ (Χρηματιστήριο Αθηνών) έχει υποχωρήσει κατά -10% εκείνη την χρονιά.
Μετά την σύντομη παρένθεση επιστρέφω στις επιδόσεις / αποδόσεις. Καταρχήν, όλοι μας στοχεύουμε σε μία θετική απόδοση όταν επενδύουμε, όχι μόνο σε μετοχές, αλλά και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Η χρονική διάρκεια αυτής της απόδοσης όμως είναι εκείνο που παρατηρώ ότι πολλές φορές δεν λαμβάνει την δέουσα βαρύτητα. Εξηγούμαι. Θα μείνω στις μετοχές, ως προσωπικά αγαπημένο ριψοκίνδυνο περιουσιακό στοιχείο, το οποίο όμως προσφέρει, ιστορικά, και τις υψηλότερες αποδόσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μία αύξηση κερδών 10% ετησίως για μία εταιρεία (εισηγμένη ή μη) συνεπάγεται και 10% αύξηση τον χρόνο στην μετοχή ceteris paribus (λατινική φράση που μπορεί να αποδοθεί ως “ όλες οι άλλες μεταβλητές μένουν ίδιες”).
Αυτό ισούται με αύξηση 2.41% το τρίμηνο, 0,797% το μήνα 0,183% την εβδομάδα, και 0,038% την ημέρα, χρησιμοποιώντας τον σύνθετο (ανατοκιζόμενο) ρυθμό ανάπτυξης ή στα αγγλικά, που είναι και ευρέως γνωστό μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου, compounded growth rate (CAGR). Ο παραπάνω τρόπος υπολογισμού είναι ακριβής (για υπολογισμό αποδόσεων σε επενδύσεις), εύκολος και μπορεί να αναζητηθεί στον ιντερνετ.
Δηλαδή, αν μια μετοχή στην αρχή του έτους διαπραγματεύεται στα 100ευρώ και ανεβαίνει 0,797% τον μήνα στο τέλος του έτους θα διαπραγματεύεται στο 110 ευρώ. Το σπάσιμο αυτό το κάνουμε για να έχουμε μια εικόνα που βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή, μιας και δεν αγοράζουμε μετοχές κάθε 1 Ιανουαρίου, αλλά και στην πραγματικότητα οι άλλες μεταβλητές υπάρχουν, και τις περισσότερες φορές επηρεάζουν καθοριστικά τις τιμές.
Ήτοι, σπάνια θα βρούμε μετοχή που ανέβηκε 10% εκείνο το έτος για το οποίο οι αναλυτές είχαν πρωτίστως εκτιμήσει 10% ανάπτυξη κερδών και μάλιστα έπεσαν μέσα…γιατί συμβαίνει και αυτό…που και που. Χάος!!!
Ωστόσο η παραπάνω μέτρηση είναι μια καλή αρχή καθώς τώρα μπορούμε εύκολα να ανεβάσουμε ένα διάγραμμα και να δούμε την συμπεριφορά του τίτλου το αμέσως προηγούμενο διάστημα, είτε αυτό είναι μήνας, τρίμηνο ή εξάμηνο. Καταγράφουμε, λοιπόν, την απόδοση στο χρονικό διάστημα που μας ενδιαφέρει και βλέπουμε ακριβώς που βρισκόμαστε. Μάλιστα, αξίζει να εξεταστούν 2 και 3 παρελθοντικά χρονικά σημεία για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Αν, για παράδειγμα, η μετοχή είχε κλείσει στο 100 πριν 3 μήνες και τώρα είναι ήδη στο 110, ενώ θα έπρεπε να κινείται περίπου στο 102,41 με βάση το παραπάνω σπάσιμο, πιθανότατα να πρέπει να αναζητήσουμε άλλους λόγους για τους οποίους αυτή η υπεραπόδοση συνέβη. Εδώ, η εμπειρία στη λειτουργία των αγορών, η κατανόηση θεμάτων μακροοικονομίας και χρηματοοικονομικών καταστάσεων των εταιρειών σίγουρα παίζει κομβικό ρόλο, αλλά ήδη έχεις ένα πλαίσιο λειτουργίας πάνω στο οποίο χτίζεις την στρατηγική σου.
Αν μη τι άλλο, μπορείς σε πρώτη φάση να μην αγοράσεις το σύνολο της θέσης που έχεις αποφασίσει, αλλά ένα μέρος αυτής ώστε να κερδίσεις χρόνο για περαιτέρω αναζήτηση της αιτίας ή/και δυνατότητας αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα. Διαφορετικά, αγοράζεις κάτι που έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά και πιθανότατα να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να δεις θετική απόδοση στο χαρτοφυλάκιο σου.
Ξεκάθαρα το παράδειγμα είναι υπεραπλουστευμένο, αλλά αυτή η άσκηση είναι εύκολη, ουσιαστική και συνδυαστικά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις στο χαρτοφυλάκιο σου.
Η στήλη Trader’s Book που δημοσιεύεται στο mononews.gr, και γράφεται από τον Νίκο Καυκά, Πιστοποιημένο Αναλυτή Μετοχών και Αγοράς για λογαριασμό του mononews.gr. H ανάλυση προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της δεν μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή.