ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εκρηκτική αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει φέρει αναστάτωση σε πολλές πολυκατοικίες, ειδικά όταν κάποιος ιδιοκτήτης αποφασίσει να διαθέσει κάποιο ή κάποια διαμερίσματά του σε πλατφόρμα τύπου Airbnb χωρίς να συμφωνούν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες.
Το θεσμικό πλαίσιο για τέτοιου τύπου μισθώσεις παρουσιάζει αρκετά κενά και διαμορφώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, οπότε αναμένονται αρκετές αλλαγές στο μέλλον.
Επί του παρόντος, τα δικαιώματα των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας έναντι άλλου ιδιοκτήτη που θέλει να διαθέσει το διαμέρισμά του για βραχυχρόνια μίσθωση εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από τον Κανονισμό της πολυκατοικίας, εκτός αν γίνονται συγκεκριμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας.
Τι ορίζει ο Κανονισμός της πολυκατοικίας
Το αν επιτρέπονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μια πολυκατοικία είναι κάτι που μόνο ο Κανονισμός της πολυκατοικίας είναι αρμόδιος να ρυθμίσει.
Στις καινούριες πολυκατοικίες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ο Κανονισμός να ασχολείται με το ζήτημα και να επιτρέπει ή να μην επιτρέπει ρητά τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Ωστόσο, στους Κανονισμούς παλαιότερων πολυκατοικιών, όπως είναι η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές (π.χ. στο κέντρο της Αθήνας), δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη και λογικό.
Εμπορική χρήση ή χρήση κατοικίας;
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι ισχύει για τον ιδιοκτήτη που θέλει να εκμεταλλευθεί το ακίνητό του και για τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας που ενδεχομένως αντιτίθενται. Μπορεί ο Κανονισμός να τους καλύψει;
Αν ο Κανονισμός ρητά δεν απαγορεύει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μπορεί να αναζητηθεί αντίστοιχης λογικής ρύθμιση, εφόσον αυτός ορίζει ότι απαγορεύεται η εμπορική χρήση των διαμερισμάτων.
Πρόκειται, βέβαια, για ένα σημείο έντονης αντιπαράθεσης, μιας και δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν το να διαθέτει κάποιος περιστασιακά το διαμέρισμά του σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης συνιστά εμπορική χρήση.
Αν πρόκειται για επιχείρηση που διαθέτει και άλλα διαμερίσματα για τέτοιο σκοπό, τότε προφανώς είναι εμπορική η χρήση και οι συνιδιοκτήτες μπορούν να αντιτεθούν, εφόσον ο Κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει την εμπορική χρήση.
Αν, όμως, πρόκειται για ιδιώτη, ο οποίος περιστασιακά διαθέτει το διαμέρισμά του για βραχυχρόνια μίσθωση, τότε τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά και δύσκολα θα αποδείξουν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες ότι δεν πρόκειται για χρήση κατοικίας.
Τι ισχύει αν δεν υπάρχει Κανονισμός
Αν ο Κανονισμός δεν ασχολείται με τέτοια ζητήματα -κάτι που είναι και το συνηθέστερο-, τότε οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες δεν έχουν ισχυρά δικαιώματα. Μάλιστα, πλέον η νομική συμβουλή που δίνεται στους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα και να το διαθέσουν για Airbnb, είναι να εξετάζουν αν υπάρχει ρητή απαγόρευση στον Κανονισμό, διαφορετικά είναι καλυμμένοι.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Κανονισμός της πολυκατοικίας δεν είναι καθόλου απλό να αλλάξει. Συγκεκριμένα, οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτόν απαιτεί ομοφωνία και περιβάλλεται στον συμβολαιογραφικό τύπο. Συνεπώς, δεν μπορεί να αλλάξει με πλειοψηφία των συνιδιοκτητών και επομένως είναι πρακτικά αδύνατον η απαγόρευση να εισαχθεί αργότερα, εφόσον υπάρχει συνιδιοκτήτης που επιθυμεί να διαθέσει το διαμέρισμά του για βραχυχρόνια μίσθωση.
Είχε υπάρξει η φημολογία ότι θα δοθεί η δυνατότητα στις Γενικές Συνελεύσεις των πολυκατοικιών να αποφασίζουν για το αν επιτρέπεται ή απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου με απλή πλειοψηφία. Αυτή η φήμη ξεκίνησε από τα αιτήματα των τουριστικών επιχειρήσεων προς το Υπουργείο, μεταξύ των οποίων ήταν και το συγκεκριμένο.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν υιοθετήθηκε και ήταν αναμενόμενο, καθώς τα συμφέροντα των τουριστικών επιχειρήσεων για ανάσχεση των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι μεν λογικά, όμως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το συγκεκριμένο αίτημα.
Επομένως, αν δεν υπάρχει απαγόρευση στον Κανονισμό για βραχυχρόνια μίσθωση ή ενδεχομένως για εμπορική χρήση των διαμερισμάτων, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν μπορούν να την απαγορεύσουν.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δικαιώματα που πηγάζουν εκ του νόμου και του Κανονισμού της πολυκατοικίας. Τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και οι φιλοξενούμενοί του οφείλουν να τηρούν τις διατάξεις του νόμου και του Κανονισμού (π.χ. για τις ώρες κοινής ησυχίας, τις απαιτήσεις καθαριότητας κλπ).
Κατά συνέπεια, οι συνιδιοκτήτες μπορεί να μην έχουν το δικαίωμα να αντιταχθούν σε αυτή καθαυτή τη βραχυχρόνια μίσθωση, όμως αν προκαλείται βλάβη στα συμφέροντά τους λόγω παράνομης συμπεριφοράς του ιδιοκτήτη ή των φιλοξενούμενων, τότε έχουν όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος για αυτές τις επιμέρους συμπεριφορές.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΤτΕ: Αυξημένη κατά 9,7% η τουριστική κίνηση στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2024
- Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Επίσημο δείπνο Κ. Μητσοτάκη – E. Letta – Η ατζέντα της συνάντησης
- Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση στο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 510,9 εκατ. το 2024
- Ευρωζώνη: Ενισχύθηκε 1,4% η κατασκευαστική παραγωγή σε ετήσια βάση