Οι προμήθειες στις συναλλαγές των πολιτών μέσω τραπεζών μειώνονται από τη Δευτέρα (20/01), ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεώθηκαν να μειώσουν σημαντικά τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει για εφέτος στα ιδιωτικά ασφάλιστρα Υγείας.

Πρόκειται για δύο εξελίξεις, αποτέλεσμα κυβερνητικών παρεμβάσεων σε αυτά τα δύο μέτωπα που επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών καθώς βρίσκονταν αντιμέτωπα με υψηλές χρεώσεις στις συναλλαγές και απειλούνταν με νέες μεγάλες αυξήσεις στα ιδιωτικά ασφάλιστρα Υγείας.

1

Η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα και για το θέμα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μετά την προαναγγελία αυξήσεων της τάξης του 15% από τις εταιρείες λόγω του νέου ρυθμιστικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα και θείου της επιβατηγού ναυτιλίας.

Σε κυβερνητική σύσκεψη την Παρασκευή (17/01) με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποφασίστηκε η συνεχής παρακολούθηση των τιμών και η εξάντληση των περιθωρίων από την πλευρά των ακτοπλοϊκών εταιρειών προκειμένου να υπάρξει μέριμνα, ιδιαίτερα για τις οικογένειες με παιδιά

Το τρίπτυχο των τελευταίων κυβερνητικών κινήσεων αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί την πολιτική της για την αντιμετώπιση δυσμενών εξελίξεων στο κρίσιμο μέτωπο της ακρίβειας που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο κάνοντας σαφές ότι βασική κυβερνητική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να συνδυάζονται με την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Για αυτό και φαινόμενα αισχροκέρδειας που αντιστρατεύονται τη στόχευση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα πριν να μετατραπούν σε πρόβλημα για τους πολίτες σημειώνουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη.

Στο ζήτημα των αυξήσεων στα ασφάλιστρα των ιδιωτικών προγραμμάτων Υγείας η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει την εφαρμογή νέου δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ που θα ισχύσει το 2026. Με βάση το νέο δείκτη θα διαμορφώνονται οι ετήσιες αναπροσαρμογές στα ισόβια συμβόλαια.

Για το 2025 οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεώθηκαν να περιορίσουν στο μισό τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει.

Παράλληλα επιταχύνεται η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο της Υγείας προκειμένου να εξεταστεί αν συντρέχουν συνθήκες παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού.

Τι αλλάζει

Οι 5 αλλαγές είναι οι εξής:

1.Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω web-banking και mobile-banking. Ενδεικτικά, σήμερα η χρέωση για πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ ή ΟΤΑ είναι συνήθως 0,6 ευρώ ανά συναλλαγή.

2.Μείωση 50% έως 80% των χρεώσεων για αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα. Συγκεκριμένα καθιερώνεται μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000€ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών.

Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).

Επιπλέον, βάσει του κανονισμού 2024/88, προβλέπεται η ισοδύναμη επιβάρυνση των άμεσων μεταφορών πίστωσης με τις απλές μεταφορές πίστωσης.

3.Μηδενικές θα είναι πλέον και οι χρεώσεις για την ανάληψη μετρητών σε δημοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο ενός τραπεζικού ιδρύματος, όπου σήμερα οι αντίστοιχες χρεώσεις φτάνουν μέχρι και τα 3 ευρώ ανά συναλλαγή.

Αντίστοιχα, καθιερώνονται μηδενικές χρεώσεις για ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε όλη τη χώρα, όπου σήμερα το κόστος διαμορφώνεται σε 0,2 ευρώ.

4.Επεκτείνεται η μείωση κατά 50% των προμηθειών για αγορές από 10 ευρώ μέσω POS στην λεγόμενη «μικρή λιανική» στα 20 ευρώ. Εδώ το πλαφόν των χρεώσεων διαμορφώνεται στα 0,5 ευρώ.

5.Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ ανά ποσό 100 ευρώ που ισχύει σήμερα).

Πότε αυξάνονται τα όρια για IRIS

Διευρύνεται η χρήση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS καθώς αυξάνεται το όριο των ημερήσιων συναλλαγών στα 1.000 ευρώ από 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Συγκεκριμένα, καθιερώνονται διακριτά όρια ημερήσιων συναλλαγών: 500 ευρώ μεταξύ πολιτών και 500 ευρώ για πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες δεν πληρώνουν καμία προμήθεια για τις μεταξύ τους συναλλαγές, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση με τις αντίστοιχες που πληρώνουν αν η ίδια συναλλαγή γίνει μέσω POS.

Το σύστημα IRIS έχει ήδη γίνει υποχρεωτικό για ελεύθερους επαγγελματίες και εντός του 2025 θα είναι υποχρεωτικό και για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Το πλήθος των χρηστών ανέρχεται σε 3,4 εκατ. για IRIS μεταξύ πολιτών και 560.000 για ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ενεργοποίηση των νέων ορίων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 3-6 μηνών από σήμερα.

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί οίκοι και αγορές προσδοκούν κύμα μεταρρυθμίσεων το 2025 – Όπλο η ανάπτυξη για τολμηρές αλλαγές  

Ανατροπές στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες – Η Cosmote, ο Μπρουμίδης και το μέλλον της Nova

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης