Τον σχεδιασμό για τη νέα αντιπυρική περίοδο περιγράφει στο Mononews μέσω της συνέντευξής του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο νέο 112 που πλέον αναβαθμίζεται ώστε να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες, στην εφαρμογή νέων ψηφιακών μοντέλων πρόγνωσης και εξέλιξης των κρίσεων, στην αναβάθμιση του ρόλου των εθελοντών αλλά και στις νέες προσλήψεις στο πυροσβεστικό σώμα.
Ο Βασίλης Κικίλιας μιλάει για τις mega φωτιές, σαν αυτή στην Καλιφόρνια τονίζοντας πως δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με συμβατικά μέσα και προσθέτει «δυστυχώς, αυτή είναι η νέα εποχή της κλιματικής κρίσης και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέτοια πρωτόγνωρα φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά αλλά και πιο έντονα σε όλο τον πλανήτη, πολλώ δε μάλλον στην χώρα μας που αποτελεί hotspot».
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται και στο ΑΙΓΙΣ, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της πολιτικής προστασίας της χώρας, που όπως σημειώνει βαίνει προς την ολοκλήρωση του και οι παραλαβές ξεκινούν από φέτος και θα ολοκληρωθούν το 2030. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκτός των άλλων 7 νέα Canadair, 10 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 3 αεροσκάφη ως εναέρια κέντρα επιχειρήσεων και 25 αμφίβια μονοκινητήρια αεροσκάφη.
Τέλος ο Βασίλης Κικίλιας απαντάει και για την επιλογή του Κώστα Τασούλα για την προεδρία της Δημοκρατίας. «Τα κριτήρια βάσει των οποίων προτάθηκε ο μέχρι τώρα Πρόεδρος της Βουλής, ασφαλώς και είναι πολιτικά, αλλά δεν είναι κομματικά. Σε αυτό διαφωνώ, με όσους βαφτίζουν «κομματική» την επιλογή. Έχει ιδεολογικό πρόσημο και είναι παραταξιακή καθώς ο Κώστας Τασούλας είναι από τα σπλάχνα της ΝΔ αλλά χωρίς να έχει δημιουργήσει ποτέ με πράξεις ή απόψεις εντάσεις και πολιτικά πάθη» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη
Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για το 2025; Αλλάζει κάτι στον σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο;
To 2024, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αναπτύξαμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό καλύτερης και αποτελεσματικότερης διαχείρισης των πυρκαγιών με βάση τα νέα δεδομένα που προκαλεί η κλιματική κρίση σε όλο τον πλανήτη: Δηλαδή ακραίες καιρικές συνθήκες και πυρκαγιές, που αν δεν αντιμετωπιστούν στα πρώτα λεπτά εκδήλωσής τους, γίνονται πολύ γρήγορα ανεξέλεγκτες και είναι εξαιρετικά δύσκολο να οριοθετηθούν, ακόμα και με μεγάλο αριθμό εναέριων και επίγειων δυνάμεων. Ο σχεδιασμός μας αυτός περιελάμβανε ένα πλέγμα μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
Ενδεικτικά αναφέρω το νέο δόγμα δασοπυρόσβεσης με κεντρικό άξονα την άμεση επέμβαση ενάεριων μέσων και ισχυρών επίγειων δυνάμεων, την περιπολία εμφορτων ελικοπτέρων, έτοιμων να επέμβουν με τον πρώτο καπνό, drones πάνω από το λεκανοπέδιο αλλά και άλλες περιοχές υψηλής επικινδυνότητας της χώρας, διακλαδικότητα όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας, (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία, ΟΤΑ, εθελοντές, ΕΛΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, ΕΚΑΒ), κοινές εκπαιδεύσεις των παραπάνω φορέων και ασκήσεις σε πραγματικά, δύσκολα σενάρια, αλλά και καθαρισμούς οικοπέδων, που έχουμε θέσει στόχο το 2025 να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.
Καθοριστικός ήταν επίσης ο ρόλος των ομάδων δασοκομάντος, που από 6, πέρυσι τις αυξήσαμε σε 16 και φέτος θα φτάσουν τις 20, ενώ με το ΥΠΕΝ θα προχωρήσουμε στη διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών με μεγαλύτερο πλάτος και μήκος. Το 112 για άλλη μια χρονιά έσωσε ανθρώπινες ζωές και τώρα το αναβαθμίζουμε ώστε να προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες, όπως διαλειτουργικότητα με τους πολίτες.
Επίσης φέτος προχωρούμε σε εφαρμογή νέων ψηφιακών μοντέλων πρόγνωσης και εξέλιξης των κρίσεων, καθώς και σε περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με καμπάνια προσέλκυσης νέων εθελοντών, των οποίων ο ρόλος θα αναβαθμιστεί. Και φυσικά συνεχίζουμε και φέτος τις προσλήψεις. Το 2025, το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί με 831 νέα στελέχη, με αποτέλεσμα την ερχόμενη αντιπυρική να έχουμε 18.000 πυροσβέστες.
Οι mega πυρκαγιές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν συμβατικά; Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια; Στην Καλιφόρνια για παράδειγμα που καίει τις τελευταίες μέρες δεν είχαν πάρει μέτρα;
Είναι σαφές ότι οι mega πυρκαγιές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον με τα συμβατικά μέσα. Το βλέπουμε αυτές τις ημέρες στην Καλιφόρνια, το έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στον Καναδά, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και αλλού. Για αυτό, όπως σας ανέφερα παραπάνω, από πέρυσι αλλάξαμε το δόγμα δασοπυρόσβεσης και επενδύσαμε στην πρόληψη. Γι΄αυτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατάφερε και εξασφάλισε 2,1 δις ευρώ για αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που περιλαμβάνει από αεροσκάφη και ελικόπτερα μέχρι ραντάρ, σένσορες και τεχνητή νοημοσύνη.
Σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι, πέρα από τα οποιαδήποτε λάθη έχουν γίνει στην προετοιμασία, την οργάνωση και στην επάρκεια νερού, οι συνθήκες ήταν ανυπέρβλητες. 8 μήνες ξηρασία- όπως συνέβη και στη χώρα μας-, δέντρα και βλάστηση που είχαν “θεριεύσει” από τις δύο προηγούμενες σεζόν που είχαν έντονες βροχοπτώσεις, και άνεμοι 150 χλμ με αποτέλεσμα τη δημιουργία πυροθύελλας που σάρωσε τα πάντα, Γενάρη μήνα, δηλαδή χειμώνα, εκτός αντιπυρικής περιόδου.
Δυστυχώς, αυτή είναι η νέα εποχή της κλιματικής κρίσης και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέτοια πρωτόγνωρα φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά αλλά και πιο έντονα σε όλο τον πλανήτη, πολλώ δε μάλλον στην χώρα μας που αποτελεί hotspot.
Η Αττική τελικά μπορεί να αντέξει ακραία πλημμυρικά φαινόμενα; Χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις;
Πίστευε κανείς ότι η Βαλένθια δεν μπορεί, όχι μόνο αντέξει ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και εξαιτίας αυτών να θρηνήσει πάνω από 220 ανθρώπινες ζωές; Κύριε Σιαδήμα, δυστυχώς όλο και πιο συχνά διαπιστώνουμε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ότι καμία χώρα, όσο πλούσια κι αν είναι, όσο προηγμένα μέσα και αν διαθέτει, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι οχυρωμένη έναντι των φυσικών καταστροφών.
Ο ρόλος του υπουργείου, που έχω την τιμή να προϊσταμαι, είναι η προστασία πρώτα απ’ όλα των ανθρώπινων ζωών, και μετά των περιουσιών και του φυσικού πλούτου της χώρας. Όπως έχετε διαπιστώσει, όταν περιμένουμε επιδείνωση του καιρού συνεδριάζει άμεσα η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που έχουμε συστήσει, και την οποία απαρτίζουν ο διευθυντής της ΕΜΥ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και κορυφαίοι μετεωρολόγοι της χώρας.
Με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις και εισηγήσεις εκδίδουμε 112 τα οποία μπορεί να αφορούν από απλή προειδοποίηση των πολιτών μέχρι απαγόρευση κυκλοφορίας. Σε μια τέτοια ακραία περίπτωση στην Αττική, τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα κλείσουν και θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση και τηλεργασία αντίστοιχα.
Στους δρόμους θα είναι 5.000 στελέχη της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε υψηλής επικινδυνότητας περιοχές, όπως στη Δυτική Αττική, στον Ρέντη, στις Αχαρνές, στην Παλλήνη και στο Ελληνικό, θα λειτουργούν σταθμοί βάσης, όπου θα υπάρχουν HUMMER του στρατού, αμφίβια, ειδική ομάδα Cobra, ΕΜΑΚ με σωστικές λέμβους κ.α. προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα όπου χρειάζεται.
Και φυσικά, πέραν της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το 112 θα ενημερώσει και τους κατοίκους περιοχών, όπως αυτές που βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα του Κηφισού, να ανέβουν εφόσον χρειαστεί σε ψηλότερους ορόφους ή να μετακινηθούν σε ασφαλείς δημόσιους χώρους.
Τα νέα καναντέρ πότε θα έρθουν στην χώρα μας; Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του προγράμματος «Αιγίς» και πότε θα ολοκληρωθεί;
Κύριε Σιαδήμα, δεν είναι μόνο τα 7 νέα Canadair. Το ΑΙΓΙΣ είναι ένα μεγάλο, εμβληματικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και 10 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 3 αεροσκάφη ως εναέρια κέντρα επιχειρήσεων και 25 αμφίβια μονοκινητήρια αεροσκάφη. Επίσης 1200 πυροσβεστικά οχήματα και συνολικά 1243 οχήματα για τη Δασική Υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ και το Λιμενικό, 98 drones, τεχνητή νοημοσύνη, αναβάθμιση του 112 και εξοπλισμό για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μας.
Επίσης ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς, που αυτή την εβδομάδα θα υπογράψουμε τις σχετικές συμβάσεις και θα αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία στις μετεωρολογικές προγνώσεις και στις εκτιμήσεις της επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου. Για όλα αυτά, και για πολλά άλλα σημαντικά έργα, δώσαμε αγώνα και μπορέσαμε σε μόλις 12 μήνες να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά καλύμματα και τις χρονοβόρες διαδικασίες που, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει ένα τόσο “βαρύ” πρόγραμμα ύψους 2,1 δις ευρώ. Και καταφέραμε να δημοπρατήσουμε έργα αξίας 1,7 δις ευρώ, ενώ έργα ύψους μισού δις ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί.
Επομένως, το ΑΙΓΙΣ, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της πολιτικής προστασίας της χώρας, βαίνει προς την ολοκλήρωση του, οι παραλαβές ξεκινούν από φέτος και θα ολοκληρωθούν το 2030.
Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για κομματική επιλογή σε σχέση με τον Κώστα Τασουλα και την προεδρία της Δημοκρατίας. Τι λέτε; Ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Κώστα Τασούλα με στόχο την περαιτέρω ηρεμία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και το κόμμα;
Τα κριτήρια βάσει των οποίων προτάθηκε ο μέχρι τώρα Πρόεδρος της Βουλής, ασφαλώς και είναι πολιτικά, αλλά δεν είναι κομματικά. Σε αυτό διαφωνώ, με όσους βαφτίζουν «κομματική» την επιλογή. Έχει ιδεολογικό πρόσημο και είναι παραταξιακή, καθώς ο Κώστας Τασούλας είναι από τα σπλάχνα της ΝΔ , έχει μακρά πορεία στην πολιτική, αλλά χωρίς να έχει δημιουργήσει ποτέ με πράξεις ή απόψεις εντάσεις και πολιτικά πάθη.
Είναι ένας ευγενής, συγκροτημένος και εξαιρετικά μετριοπαθής πολιτικός, γι’ αυτό και ψηφίστηκε με τόσο ευρεία πλειοψηφία 3 φορές Πρόεδρος της Βουλής. Και επειδή λέγονται πολλά και ανόητα, να πω σε όσους “σκίζουν τα ιμάτια τους” ότι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας κρίνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους κι όχι από τα πολιτικά διαπιστευτήρια. Όσοι ένωσαν και εξέφρασαν την κοινωνία είναι γνωστοί, όπως κι όσοι την απογοήτευσαν και την δίχασαν…
Διαβάστε επίσης:
Alter Ego: Ισχυρές επιδόσεις και φθηνή αποτίμηση για τη μετοχή του ομίλου
Ευάγγελος Μυτιληναίος (Metlen): Επενδύουμε στην Ελλάδα και γινόμαστε ισχυρότεροι διεθνώς – Πρωτοπορούμε στο γάλλιο
Επιδόμα παιδιού – στέγασης: Χωρίς αυξήσεις και με τα ίδια κριτήρια και το 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»