ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ζωή του Χαράλαμπου Μυλωνά, ήταν μυθιστορηματική, όπως και κάθε αυτοδημιούργητου ανθρώπου. Ξεκίνησε από ένα φτωχικό χωριό, τα Λιμνιά της Κύπρου. Απο μαθητής οργανώθηκε στην ΕΟΚΑ και αγωνίστηκε για τη απελευθέρωση της πατρίδας του.
Σπούδασε δάσκαλος, εργάστηκε για μερικά χρόνια, αλλά αποφάσισε να μεταβεί στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις σπουδές του. Ένα ξαφνικό εμπόδιο στάθηκε αφορμή να φοιτήσει τελικά σε Νομική Σχολή και να γίνει δικηγόρος.
Όμως, ο δάσκαλος που υποχρεώθηκε να εργαστεί σε πολυκατάστημα στο Λονδίνο και να γίνει ακόμη και σερβιτόρος για να επιβιώσει στην βρετανική πρωτεύουσα κατόρθωσε να γίνει εφοπλιστής και να διαχειριστεί όσο ζούσε συνολικά πάνω από 250 πλοία.
Σε αυτή την πορεία του στάθηκε τυχερός, γιατί γνώρισε δύο γυναίκες που ήταν μοιραίες για την μετέπειτα επιτυχημένη ζωή του: τη σύντροφο της ζωής του, Χαρίκλεια και την εμβληματική γυναίκα του ελληνικού εφοπλισμού, Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου, που του έδωσε την ευκαιρία μετά την προσφυγιά να σταθεί στα πόδια του και να αποκτήσει τις γνώσεις και τις γνωριμίες για να γίνει εφοπλιστής.
Ποιος ήταν ο Χαράλαμπος Μυλωνάς
Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς καταγόταν από ένα χωριό περίπου 14 χιλιόμετρα, βορειοδυτικά από την πόλη της Αμμοχώστου, τα Λιμνιά. Γιος του του Νικόλα Μυλωνά και της Κατερίνας Κωνσταντίνου.
Το 1958 ολοκλήρωσε τη φοίτηση του στο Ελληνικόν Γυμνάσιον Αμμοχώστου και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, από την οποία αποφοίτησε το 1961.
Αμέσως μετά εργάστηκε ως δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού στη Λευκωσία.
Ωστόσο, το 1963, εξασφάλισε υποτροφία για σπουδές παιδοψυχολογίας στο Λονδίνο. Όμως, ενώ ήταν έτοιμος να φύγει για το Λονδίνο, ενημερώθηκε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την υποτροφία τρία χρόνια αργότερα.
Δεν απογοητεύτηκε, αλλά αποφάσισε να μεταβεί στο Λονδίνο με δικά του έξοδα, όμως, εγγράφηκε στο τμήμα Νομικής του Gray’s inn όπου πήρε το 1966 το πτυχίο του δικηγόρου.
Στο διάστημα που σπούδαζε στο Λονδίνο, για βιοποριστικούς λόγους αναγκάστηκε να εργαστεί στο Selfridges , βοηθός μάγειρα και σερβιτόρος σε κυπριακές ταβέρνες. Παράλληλα δίδασκε στα Ελληνικά σχολεία της παροικίας.
Στη βρετανική πρωτεύουσα γνώρισε την Χαρίκλεια, που αργότερα έγινε σύζυγος του.
Μετά την αποφοίτηση του, επέστρεψε στην Αμμόχωστο, όπου ίδρυσε το πρώτο του δικηγορικό γραφείο. Στις αρχές του 1970, εξαιτίας μιας νομικής υπόθεσης, συναντήθηκε τυχαία με την Χαρίκλεια, αναθερμάνθηκε η σχέση τους που κατέληξε σε γάμο.
Από κοινού άνοιξαν δικό τους δικηγορικό γραφείο στην Αμμόχωστο και ακολούθησε μια κοινή συμπόρευση στη δικηγορία και στη ζωή.
Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς συνδέθηκε με Έλληνες εφοπλιστές και κυρίως με την αείμνηστη Αθηνά Μαρτίου. Το 1967, ανέλαβε την νηολόγηση του πρώτου πλοίου Thanasis της Αθηνάς Μαρτίου. Η σχέση αυτή συνεχίστηκε και λίγο πριν την εισβολή του 1974, ο Χ. Μυλωνάς εκπροσωπώντας την Thenamaris επέτυχε μια ευνοϊκή συμβιβαστική λύση για την οικογένεια Μαρτίνου.
Κατά την δεύτερη φάση της εισβολής, ο Χαράλαμπος Μυλωνάς, κατόρθωσε να απομακρύνει από την Αμμόχωστο την σύζυγο του Χαρίκλεια και την κόρη του Κατερίνα.
Όμως, η διάσωση ήταν περιπετειώδης, δεδομένου ότι επί έξι μήνες περιπλανήθηκαν στα βουνά και κρύφτηκαν σε μια αποθήκη σταφυλιών.
Τελικά, μετά από επίπονες προσπάθειες επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Πάτρα” και διέφυγαν στον Πειραιά.
Η γνωριμία τους με την Αθηνά Μαρτίνου, όπως φαίνεται ήταν καθοριστική για το προσφυγικό ζευγάρι. Η Νουνού Μαρτίνου, πρότεινε στον Χαράλαμπο και στην Χαρίκλεια να εργαστούν ως νομικοί σύμβουλοι της ναυτιλιακής της εταιρείας.
Το έτος 1975, ο Χαράλαμπος Μυλωνάς, αποκτά μέρος μετοχών ενός πλοίου και όπως έχει αποκαλύψει για αυτήν την πρωτοβουλία του «καμία αρχή δεν είναι ποτέ εύκολη».
Το 1976 κατόρθωσε και απέκτησε το δεύτερο πλοίο του.
Το 1980, παρά την κρίση στη ναυτιλία, κατόρθωσε και εξασφάλισε την εμπιστοσύνη των Τραπεζών και άλλων δανειστών.
Επισημαίνεται ότι η εταιρεία που ίδρυσε, η Transmed ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που πήρε την πιστοποίηση ISM & Iso 9002.
Το 1980 ίδρυσε και την Ένωση Κυπρίων Εφοπλιστών, που αργότερα μετονομάστηκε σε Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και στην οποία διετέλεσε πρόεδρος για 25 χρόνια.
Πρωτοστάτησε επίσης στην υπογραφή της πρώτης συλλογικής σύμβασης εργασίας για ναυτικούς στα κυπριακά πλοία.
Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς από την πρώτη ημέρα που δημιούργησε την ναυτιλιακή εταιρεία μέχρι τον θάνατο του απέκτησε περισσότερα από 250 πλοία. Κατά την δεκαετία του 1980, αγόρασε και σχεδόν πούλησε σχεδόν αμέσως 52 πλοία.
Το 2003, προέβη σε παραγγελία 22 νεότευκτων πλοίων Capesizes και 22 δεξαμενοπλοίων.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Μέσα σε μια φορτισμένη συναισθηματική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα, τιμητική εκδήλωση για τον αείμνηστο Ελληνοκύπριο εφοπλιστή, Χαράλαμπο Μυλωνά, παρουσία της συζύγου του Χαρίκλειας και μελών της οικογένειας του, της υφυπουργού Ναυτιλίας, Μαρίνας Χατζημανώλη, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη και των εφοπλιστών, Θανάση Μαρτίνου, Πόλυ Β. Χατζηιωάννου, Ανδρέα Χατζηγιάννη, Χαράλαμπου Φαφαλιού, Νίκου Τσαβλίρη.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων:
«Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει πολλά στον ευπατρίδη Χαράλαμπο Μυλωνά. Εκ μέρους της κυβέρνησης, της Πολιτείας, αλλά και του λαού της χώρας μας, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά του πρωτοπόρου Χαράλαμπου Μυλωνά, το έργο του οποίου αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη συνείδηση όλων των Κυπρίων και το οποίο είμαι σίγουρος θα συνεχίσει η οικογένεια του».
Επίσης τόνισε ότι ο Χαράλαμπος Μυλωνάς, «διένυσε μια δύσκολη διαδρομή, με στερήσεις και εμπόδια. Από μικρός εντάχθηκε στους κόλπους της ΕΟΚΑ και δήλωσε “παρών” στο κάλεσμα της πατρίδας για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού. Με την ανεξαρτησία της Κύπρου μετέβη για σπουδές στο Λονδίνο, όπου παράλληλα εργαζόταν για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εκεί γνώρισε την Χαρίκλεια με την οποία ξεκίνησαν την οικογένεια τους».
Η Μαρίνα Χατζημανώλη
Η Μαρίνα Χατζημανώλη, στην ομιλία της αναφέρθηκε εκτενώς στον Χαράλαμπο Μυλωνά. Αναλυτικότερα και επισήμανε τα εξής:
«Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, αποτίνουμε σήμερα, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, φόρο τιμής στη μνήμη και το έργο του Χαράλαμπου Μυλωνά, ενός ανθρώπου που με το ήθος, τη διορατικότητα και την αφοσίωσή του έγραψε τη δική του λαμπρή ιστορία στον χώρο της ναυτιλίας και όχι μόνο.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσω της έκθεσης που θα εγκαινιάσουμε σε λίγο, αλλά και μέσα από το Λεύκωμα αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για τη ζωή, την πορεία και το έργο του Χαράλαμπου Μυλωνά και το οποίο θα δοθεί και σε μαθητές, σε σχολεία στην Κύπρο, θα γνωρίσει και θα αγκαλιάσει η νέα γενιά, μέσα από τα μάτια και το έργο του, τον συναρπαστικό κόσμο της Ναυτιλίας και την σπουδαία παρακαταθήκη του σε όλους τους τομείς που άγγιξε.
Όταν ζητήθηκε από τους συνεργάτες του Χαράλαμπου Μυλωνά να τον χαρακτηρίσουν χρησιμοποιώντας ένα επίθετο στην επετειακή εκδήλωση 50χρόνων από την ίδρυση της Transmed Shipping, ανάφεραν:
Ηγετικός, προστατευτικός, αμερόληπτος, αυθεντικός, καινοτόμος, ηγέτης, δυναμικός, άξιος, εργασιομανής, πρωτοπόρος, επίμονος, ευφυής, μέντορας, δάσκαλος, ταλαντούχος, ακέραιος, πολυμήχανος, παθιασμένος, χαρισματικός, καλλιεργημένος, ακέραιος, διορατικός, πολυπράγμων, καθοδηγητής, υποστηρικτικός, οραματιστής.
Η πορεία του Χαράλαμπου Μυλωνά αποδεικνύει τα επίθετα που τον χαρακτηρίζουν και αποτελούν την συνταγή μιας επιτυχημένης επαγγελματικής και οικογενειακής πορείας.
Υπήρξε μια προσωπικότητα που άγγιξε βαθιά όλους όσους τον γνώρισαν, κερδίζοντας τον θαυμασμό και τον σεβασμό των γύρω του με την απαράμιλλη αυθεντικότητά του. Το στίγμα του δεν περιοριζόταν μόνο στις επαγγελματικές του δραστηριότητες, αλλά άφηνε ανεξίτηλο αποτύπωμα στις καρδιές όλων εκείνων που συνεργάστηκαν ή συνομίλησαν μαζί του.
Είχα την τιμή να τον γνωρίσω και με συνεπήρε η ευφυΐα του, η ακεραιότητά του και η βαθιά καλλιέργεια του. Οι συζητήσεις μαζί του, ξεπερνούσαν τα απλά επαγγελματικά πλαίσια.
Ήταν εμπνευσμένες και αποκάλυπταν έναν άνθρωπο που συνδύαζε θάρρος, ευρηματικότητα και διορατικότητα, πάντοτε με απλότητα και σεβασμό για τους άλλους.
Το όραμά του για την κυπριακή ναυτιλία ήταν πραγματικά πρωτοποριακό. Ως ιδρυτής της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, εργάστηκε με αφοσίωση για να καθιερώσει την Κύπρο ως ισχυρό ναυτιλιακό κέντρο. Με αποφασιστικότητα και προνοητικότητα, εισήγαγε την πρώτη διεθνώς αναγνωρισμένη Συλλογική Σύμβαση για τους ναυτικούς σε κυπριακά πλοία, ενισχύοντας το κύρος της κυπριακής σημαίας και βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας χιλιάδων ναυτικών.
Ωστόσο, ο Χαράλαμπος Μυλωνάς δεν περιορίστηκε στις επαγγελματικές του επιτυχίες.
Ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε με βαθιά ανθρωπιά, αλληλεγγύη και αγάπη για την πατρίδα του. Ξεχώριζε για το μεγαλείο της ψυχής του, το οποίο αποτυπωνόταν έμπρακτα στο πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο.
Η προσφορά εστίαζε στην ανακούφιση των αδυνάμων και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Με σεμνότητα και ταπεινότητα, στήριξε πρωτοβουλίες που στόχευαν στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του, ενώ με τη βαθιά του πίστη, έγινε αρωγός σημαντικών πνευματικών και κοινωνικών έργων.
Κάποιοι άνθρωποι είναι σπάνιοι και αναντικατάστατοι. Η πορεία τους, ορίζει, και διαμορφώνει τον κόσμο γύρω μας. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο Χαράλαμπος Μυλωνάς.
Φώτισε, διαμόρφωσε και ευεργέτησε μοναδικά τον τόπο με την σκέψη και το έργο του. Δεν είναι τυχαίο που όλοι τον αγάπησαν σαν τον άνθρωπο που εμπνέει, και όχι σαν επιχειρηματία, εργοδότη ή εφοπλιστή.
Αποτέλεσε έμπνευση και μας δίδαξε μέσα από την διορατική, πρωτοποριακή και υποδειγματική του πορεία, αλλά κυρίως μέσα από την διεισδυτική του σκέψη ότι οι ευκαιρίες δεν προκύπτουν τυχαία. Τις δημιουργούμε.
Εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές μας στη σύζυγό του Χαρίκλεια, στα παιδιά του, Νικόλ, Κατερίνα, Ηλία και τα εγγόνια του. Είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουν με επιτυχία το έργο που ξεκίνησε με τις ίδιες αξίες και επιτυχίες.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο λεύκωμα που θα πάρετε σήμερα, το οποίο αποτελεί μια οπτική αναδρομή στη ζωή και το έργο του Κύπριου εφοπλιστή Χαράλαμπου Μυλωνά.
Σε αυτές τις σελίδες ξεδιπλώνεται ο πλούσιος βίος ενός ανθρώπου που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ιστορία της κυπριακής ναυτιλίας.
Όπως εύστοχα επισημαίνει ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλή, «ἆθλα γὰρ οἷς κεῖται ἀρετῆς μέγιστα, τοῖς δὲ καὶ ἄνδρες ἄριστοι πολιτεύουσιν» – τα μέγιστα έπαθλα της αρετής είναι αυτά που ενθαρρύνουν τους άριστους πολίτες να διακριθούν.
Το παρόν λεύκωμα αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε έναν άνθρωπο που με τις πράξεις του τίμησε την αρετή, επέδειξε ανιδιοτελή προσφορά και στάθηκε πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον ναυτιλιακό κόσμο».
Τέλος, ο πρέσβης στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης, τόνισε ότι ο Χαράλαμπος Μυλωνάς, πορεύτηκε «με σεμνότητα, διακριτικότητα και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και με στήριξε δράσεις που αποσκοπούσαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ευάλωτων συνανθρώπων μας, ενώ η βαθιά πίστη του αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για την πραγματοποίηση σημαντικών έργων» και κατέληξε: «πέραν του καθοριστικού ρόλου του ως πρωτοπόρου θεμελιωτή της κυπριακής ναυτιλίας, σημαντικό ήταν, επίσης, το εύρος της ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς και διακριτικής φιλανθρωπικής του δράσης, που τον καταξίωσαν στη συνείδηση μας ως έναν ενεργό πολίτη του Ελληνισμού, με πολυδιάστατο ανθρωπιστικό και κοινωφελές έργο που προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη και τον πολιτισμό».
Διαβάστε επίσης:
Γιώργος Σπ. Αλεξανδράτος: Ο 14ος πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»