ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημαντικές αλλαγές τις οποίες περίμενε ο μέσος ασφαλισμένος, έρχονται μετά την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, με αφορμή τις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας που ετοιμάζονταν να κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Οι ανατιμήσεις μέσα στο 2025 αναμένονταν να φτάσουν ακόμα και στο +15%, με πολλούς ασφαλισμένους να ξεσηκώνονται, ενώ και το ΠΑΣΟΚ έφερε το θέμα στη Βουλή, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα.
Τα αντανακλαστικά του κ. Θεοδωρικάκου ήταν άμεσα και με απάντηση στη Βουλή τόνισε ότι οι αυξήσεις 15% δεν θα περάσουν, προτρέποντας τις ασφαλιστικές να πάρουν άμεσα μέτρα, ενώ όπως είπε, από το 2026 θα υπάρχει νέος δείκτης που θα καθορίζει τις αυξήσεις, καταργώντας τον δείκτη του ΙΟΒΕ.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις Θεοδωρικάκου, οι μεγάλες ασφαλιστικές της χώρας, με ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι θα αναπροσαρμόσουν στο μισό (50%) τις αυξήσεις, και τις έριξαν στο 7%.
Η Generali και η Eurolife ήταν οι πρώτες που ανακοίνωσαν τις μειώσεις, ενώ ακολούθησαν η Εθνική Ασφαλιστική, η Allianz και οι υπόλοιπες.
Για όσους ήδη έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα με την αύξηση του 14,6% (δείκτης ΙΟΒΕ), σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει και για αυτούς η μειωμένη τιμή. Θα ενημερωθούν από τις ασφαλιστικές και θα δουν πώς θα γίνει, αν δηλαδή θα τους επιστραφούν τα χρήματα ή αν θα περάσουν στην επόμενη δόση.
Παράλληλα την Πέμπτη κατατέθηκε η τροπολογία η οποία και θέτει σημαντικές παραμέτρους, με στόχο τη σταθερότητα του ιδιωτικού ασφαλιστικού συστήματος και τους καταναλωτές, που δικαιούνται να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας για τις οποίες έχουν πληρώσει».
Τι προβλέπει η Τροπολογία
Εκτός από τον νέο δείκτη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. βάσει του οποίου θα υπολογίζονται τα ασφάλιστρα υγείας από 1ης/1/2026, με την τροπολογία οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες θα πρέπει να δημοσιεύουν τιμοκατάλογο με τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
Συγκεκριμένα:
- Η ετησία αναπροσαρμογή́ ασφάλιστρων σε συμβάσεις ασφάλισης υγειάς με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός (1) έτους (μακροχρόνιες) εξαρτάται από τον Ετήσιο Δείκτη Αναπροσαρμογής μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας (Ε.Δ.Α.) που δημοσιεύεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), τον μήνα Δεκέμβριο. Ο Ε.Δ.Α. εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2026.
- Η παρ. Ι δεν εφαρμόζεται για μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας στις οποίες δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή ασφαλίστρων ή προβλέπεται σταθερή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων
- Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφάλισης υγείας ανακοινώνουν δημόσια τις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων για κάθε προϊόν ασφάλισης υγείας που προσφέρουν, ιδίως, σε διακριτή σελίδα του ιστοτόπου της επιχείρησης με τίτλο «αναπροσαρμογές ασφαλίστρων». Η ανακοίνωση περιλαμβάνει τουλάχιστον την ονομασία του ασφαλιστικού προϊόντος, το ποσοστό της αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου και τον χρόνο έναρξης ισχύος της αναπροσαρμογής.
- Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας ανακοινώνουν δημόσια τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, ιδίως για κάθε είδος ιατρικής ή νοσηλευτικής πράξης, που προσφέρουν στους καταναλωτές, καθώς και το ύψος αναπροσαρμογής της τιμής τους από την αμέσως προηγούμενη τιμή.
Η ανακοίνωση γίνεται με τη μορφή πίνακα-τιμοκαταλόγου, ιδίως σε διακριτή σελίδα του ιστοτόπου της επιχείρησης με τίτλο «τιμές υπηρεσιών υγείας». Η ανακοίνωση περιλαμβάνει τουλάχιστον την ονομασία της ιατρικής υπηρεσίας, την τιμή στην οποία προσφέρεται στους καταναλωτές, τον χρόνο έναρξης ισχύος της αναπροσαρμογής, τον χρόνο εφαρμογής της αμέσως παλαιότερης τιμής και το ποσοστό της αναπροσαρμογής της τιμής σε σχέση με την αμέσως παλαιότερη τιμή.
- Οι ανακοινώσεις των παρ. 3 και 4 δεν διαγράφονται πριν από την πάροδο 10 ετών από την ημερομηνία δημοσίευσής τους και αποστέλλονται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, εντός 3 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευσή τους στον ιστότοπο της επιχείρησης. Τα στοιχεία των ανακοινώσεων μπορούν να δημοσιεύονται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να είναι δυνατή η σύγκρισή τους από τους καταναλωτές.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και του Προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μετά από γνώμη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εξειδικεύονται οι κρίσιμοι δείκτες ή παράγοντες ή βάσεις δεδομένων που λαμβάνονται υπόψη από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την κατάρτιση και τον υπολογισμό του Ε.Δ.Α..
Διαβάστε επίσης:
Θεοδωρικάκος: Με διαφάνεια θα πετύχουμε καλύτερο ανταγωνισμό στις ασφαλιστικές
Ασφάλιστρα Υγείας: Τι ζητούν οι ασφαλιστικές – Οι αυξήσεις, οι παρεμβάσεις και το χρονοδιάγραμμα
Ασφαλιστικές εταιρείες vs ιδιωτικών κλινικών: «Πόλεμος» για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Premia Properties: Εξαγόραν την Σεμέλη Οινοποιητική του Μιχάλη Σάλλα, έναντι 10,6 εκατ. – Επιβεβαίωση mononews
- Hapag-Lloyd: Έφτασε τα 300 πλοία μεταφοράς κοντέινερ
- Η συλλέκτρια με την ασημένια βέρα και τα κοσμήματα μεγάλων καλλιτεχνών
- Τα μυστικά για να εξασφαλίσετε σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ – Οκτώ παραδείγματα