Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού
Νέος ρόλος για έναν δοκιμασμένο τεχνοκράτη με οξύ πολιτικό κριτήριο.
Ο Μιχάλης Αργυρού είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αναλάβει προϊστάμενος του Οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, διαδεχόμενος τον Αλέξη Πατέλη. Ο οποίος αποφάσισε να αποχωρήσει μετά από πέντε χρόνια θητείας στο νευραλγικό αυτό πόστο.
Η αλλαγή σκυτάλης από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς συνιστά μια νέα πρόκληση για τον Μιχάλη Αργυρού, που ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) ήταν μέχρι πρότινος επιφορτισμένος με την άσκηση της οικονομικής «διπλωματίας» στο ευρωπαϊκό «τερέν». Πλέον και εκ των πραγμάτων είναι ένα από τα πρόσωπα που θα έχουν σημαίνουσα παρουσία στις εξελίξεις του 2025.
Ο νέος Chief Economist του Πρωθυπουργικού Γραφείου ανήκει στον στενό πυρήνα των οικονομικών τεχνοκρατών-συμβούλων του πρωθυπουργού πριν ακόμη από τις εκλογές του 2019.
Ως σύνδεσμος της ελληνικής κυβέρνησης στο Euro Working Group, εκεί δηλαδή όπου συζητούνται off the record όλα τα κρίσιμα πολιτικοοικονομικά θέματα της Ε.Ε. για να λάβουν στη συνέχεια τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις τα Eurogroup, ο Μιχάλης Αργυρού γνωρίζει καλά την αξία του τεκμηριωμένου lobbying για τις ελληνικές θέσεις σε ένα σύνθετο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον.
Αυτό θα είναι ένα πολύτιμο εφόδιο στη νέα του, αναβαθμισμένη θέση. Η οποία αποτελεί «κόμβο» για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και απαιτεί σύνθεση δεξιοτήτων, με δεδομένες τις τρέχουσες λεπτές πολιτικές ισορροπίες, αλλά και το κρίσιμο σταυροδρόμι όπου βρίσκεται η εγχώρια οικονομία.
Είναι τώρα η στιγμή που όλη η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο μακροοικονομίας, θα γίνει αισθητή και στη λεγόμενη μικροοικονομία. Χωρίς όμως να διαταραχθεί η πολύτιμη αξιοπιστία απέναντι στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Αυτό θα είναι το μεγάλο οικονομικό στοίχημα για το 2025, που είναι το τελευταίο –μη καθαρά προεκλογικό έτος– κατά το οποίο πρέπει να μπουν οι βάσεις για τις παροχές και το αφήγημα των εκλογών που θα ακολουθήσουν.
Είναι επίσης κρίσιμη χρονιά, καθώς πρέπει να σηματοδοτηθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και την τόνωση του χρηματιστηρίου, την επιτάχυνση της απορρόφησης των πολύτιμων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και από τον μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ισχυροποιώντας το story της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Προκλήσεις και συνάμα πεδίο δόξης λαμπρό, συνολικά για το ευρύτερο οικονομικό επιτελείο, αλλά και για τον Μιχάλη Αργυρού. Που, ως θιασώτης της αγγλοσαξονικής τετράγωνης λογικής και της αναζήτησης βέλτιστων –και ρεαλιστικών– λύσεων, θα έχει πολλά να κάνει για να υποστηρίξει τη συλλογική αυτή προσπάθεια. Κατοικοεδρεύοντας, πλέον, στον πρώτο όροφο του Μαξίμου.