Πρωθυπουργός
Το 2024 επιβεβαίωσε την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μπορεί η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές να νίκησε με ποσοστό μόλις 28,3%, σχεδόν 12 μονάδες κάτω από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ωστόσο, ο πολυκερματισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέδειξε και την ηγεμονία του πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να διεισδύσει και να κατακτήσει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους και ταυτόχρονα να συγκρατήσει το «καθαρό» συντηρητικό, δεξιό κοινό της ΝΔ, παρά τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών και τις επικρίσεις που δέχεται για κεντρώες πολιτικές.
Ως πρωθυπουργός δεν δίστασε τον περασμένο χρόνο να συγκρουστεί ακόμη και με παραδοσιακούς ψηφοφόρους του, προωθώντας τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Η εκλογική «ζημία» μπορεί να ήταν σημαντική, πιστοποίησε όμως τον ρόλο του μεταρρυθμιστή.
Στην οικονομία πέτυχε ορισμένες σημαντικές νίκες, αλλά είχε και ήττες. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 εκτιμάται στο 2,2%, με το ΑΕΠ να ενισχύεται κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα κινήθηκε στο 2,5%, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο η Ελλάδα εξόφλησε πρόωρα δάνεια ύψους 7,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει με το πρώτο Μνημόνιο το 2010. Το χρέος αναμένεται να κλείσει στο 154% του ΑΕΠ, από 163,9% το 2023.
Το ποσοστό της ανεργίας κινείται σταθερά σε μονοψήφιο ποσοστό, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν 9 μονάδες από το 18% του 2019.
Η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό (συν 27% από το 2019), αλλά και στον μέσο μισθό, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να αυξάνεται στην Ελλάδα σωρευτικά 23% σε μία πενταετία.
Ήττα για την κυβέρνηση είναι η αδυναμία τιθάσευσης της ακρίβειας. Ο πληθωρισμός παραμένει στα επίπεδα του 3%, με την ακρίβεια στα ράφια να παραμένει το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα των πολιτών.
Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προώθηση του νόμου για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, η θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ο νέος δικαστικός χάρτης και οι αλλαγές στην ποινική δικονομία, η θέσπιση της επιστολικής ψήφου, η βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, η περαιτέρω ψηφιοποίηση του Δημοσίου.
Στο φινάλε της περυσινής χρονιάς παρενέβη δυναμικά για τις προμήθειες των τραπεζών, μειώνοντας σημαντικά τα βάρη των πολιτών για εκατομμύρια καθημερινές συναλλαγές.
Πέραν τούτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την αναγκαία και απαιτούμενη πυγμή με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. Στα θετικά του εγγράφεται και η στρατηγική για «ήρεμα νερά» στις σχέσεις με την Τουρκία.