Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Energean 

Ο Μαθιός Ρήγας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αναγέννηση της ελληνικής πετρελαϊκής βιομηχανίας και ειδικότερα με την ανάδειξη της Energean σε έναν ενεργειακό κολοσσό. Πίσω από την επιτυχημένη πορεία του κρύβεται μια ιστορία τόλμης και επιμονής, καθώς και μια βαθιά πεποίθηση στις δυνατότητες της Ελλάδας.

Η μεγάλη του εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική και στη διαχείριση χαρτοφυλακίων ενεργειακού τομέα –σε συνδυασμό με την οξυμένη του επιχειρηματική διαίσθηση– βοήθησε τον Μαθιό (Ματθαίο) Ρήγα να μεταμορφώσει την Energean Oil. Από μία μικρή παραγωγό πετρελαίου με ένα μικρό κοίτασμα στον Πρίνο Καβάλας σε έναν διεθνή παίκτη που ηγείται της ενεργειακής μετάβασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

To 2024 η εταιρεία έθεσε σε παραγωγή και δεύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην θάλασσα του Ισραήλ, το Karish North. Κοίτασμα που η ίδια ανακάλυψε το 2019.

Η επένδυση στην ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων ξεπερνά τα 2,5 δισ. δολάρια. Ενώ η εταιρεία έλαβε πέρυσι την τελική απόφαση να επενδύσει ακόμη 1 δισ. δολάρια προκειμένου να θέσει σε παραγωγή, στο πρώτο εξάμηνο του 2027, ένα τρίτο κοίτασμα φυσικού αερίου, το Katlan, το οποίο ανακάλυψε το 2022.

Στο 9μηνο του 2024 η ημερήσια παραγωγή της Energean ενισχύθηκε κατά 31% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τις 156 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (το 83% σε φυσικό αέριο). Άνοδο 35% είχαν τα έσοδα, που έφτασαν στα 1,36 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα 894 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 44%.

Παράλληλα, η Energean κατάφερε να έχει σε λειτουργία το Energean Power FPSO, πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης στο 99% του χρόνου. Με αδιάλειπτη παραγωγή φυσικού αερίου που καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών σε φυσικό αέριο στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία δείχνει ότι μπορεί να υλοποιήσει τον στόχο του Net Zero, πρώτη στον κόσμο ανάμεσα στις εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Μεγάλης σπουδαιότητας για την ελληνική οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία θεωρείται το έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο. Μια επένδυση 1 δισ. ευρώ, που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μεταξύ άλλων θα απαλλάξει τις εγχώριες βιομηχανίες από τα υψηλά κόστη των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Θα αποθηκεύει περίπου 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ελληνικής βιομηχανίας, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.