ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική εκδήλωση του Think Tank Synergia με τίτλο «Η ελληνική οικονομία το 2025: Προκλήσεις και ευκαιρίες», στο Μέγαρο Μουσικής στη Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Η αίθουσα κατακλύστηκε με την παρουσία υπουργών και βουλευτών της Νέα Δημοκρατίας, πρεσβευτών και νέων επαγγελματιών.
Ενδεικτικά από τους επιφανείς καλεσμένους αξίζει να αναφερθούν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Σμυρλής και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νίκος Ρωμανός.
Λίγα Λόγια για την Synergia
Επικεφαλής του Think Tank είναι ο διεθνής δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Ορέστης Ομράν.
H Synergia είναι Think Tank ως πρωτοβουλία επαγγελματιών και επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο και να παράγει συγκεκριμένες προτάσεις διακυβέρνησης σε διάφορους κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία, η ενέργεια, το δημογραφικό, το κοινωνικό κράτος, οι θεσμοί και η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.
Σκοπός της Συνέργειας (Synergia) είναι να ανοίξει και να βαθύνει ο δημόσιος διάλογος, να επιτευχθούν ευρύτερες συνέργειες και συνεργασίες και να παραχθούν καινούριες και βελτιωμένες πολιτικές προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και την καθημερινή ζωή των πολιτών στη βάση εφαρμοσμένων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο με πυξίδα το εθνικό συμφέρον.
Εξέχοντα πρόσωπα από την ιδρυτική ομάδα
Στην ιδρυτική ομάδα δεσπόζουν αξιόλογα πρόσωπα όπως ο Γιώργος Τσίνας, αντιδήμαρχος Περιστερίου, η Πορφυλένια Κανελλοπούλου δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ο Μανώλης Βρέντζος, αντιδήμαρχος Ανωγείων, η Μαρία Σωτηρίου, υπεύθυνη Εξωτερικών Σχέσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, ο Μιχάλη Αράπης, πρόεδρος ΕΚΟ Επιστημόνων Νέας Δημοκρατίας Ηνωμένου Βασιλείου, ο καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Southampton, Μιχάλης Ρίσβας, η δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Μαρίνα Καλαϊτζή, ο Χάρης Στέγγος που ασχολείται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο γιος του Λευτέρη Ζαγορίτη, Γεράσιμος, σύμβουλος πολιτικής στρατηγικής και στρατηγικής επικοινωνίας, ο Δρ. Βασίλειος Ντούρος, ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Αναστασία Γιακουμέλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας Ca’ Foscari και στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου, η Ζέτα Κολιτσιδάκη, ο γιος του Θόδωρου Πάγκαλου, Ανδρέας και πολλοί άλλοι νέοι επαγγελματίες με εντυπωσιακά βιογραφικά.
Η εκδήλωση
Την εκδήλωση προλόγισε η Πορφυλένια Κανελλοπούλου από τα ιδρυτικά μέλη της Synergia, δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Μεταξύ άλλων η κ. Κανελλοπούλου τόνισε πως αυτή την περίοδο που «πολλές από τις σταθερές δοκιμάζονται» χρειάζονται «νέα ερμηνευτικά εργαλία».
Ορέστης Ομράν: Θέλουμε να επηρεάσουμε το Policy όχι το Politics
Έπειτα τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της Synergia και διεθνής δικηγόρος, Ορέστης Ομράν. Ο κ. Ομράν απεύθυνε ένα ευχαριστώ σε όλους τους παρευρισκομένους και ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στου νέους.
Ανέφερε πως ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές παρατήρησε μια εν γένει αντίφαση στην πολιτική ζωή. Ενώ όπως ανέφερε «ο κόσμος ενδιαφέρεται συζητούν, προτείνουν από την άλλη ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνεται σε μικροπολιτικές συζήτησης και κόντρες άνευ περιεχομένου» αυτό ήταν που μαζί με άλλους του έδωσε έμπνευση να ιδρύσει την Synergia. Θεώρησαν ότι χρειάζεται όραμα και σχεδιασμός για την διακυβέρνηση του τόπου και αποφάσισαν να καλύψουν το κενό στον δημόσιο λόγο.
Το κοινό που είχαν τα ιδρυτικά μέλη σύμφωνα με τον κ. Ομράν είναι η αγάπη και το μεράκι να χρησιμοποιήσουν την γνώση τους «για δέσμη προτάσεων που θα κάνουν καλύτερη την ζωή των Ελλήνων, θα διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
Αναφερόμενος στο τι είναι η synergia ο επικεφαλής του Think Tank ξεκίνησε αντίστροφα αναφέροντας τι ΔΕΝ είναι. Τόνισε πως η Synergia «Δεν είναι κλειστό κλαμπ, δεν είναι κλαμπ των λίγων». « Εμείς αισθανόμαστε καλύτερα με τον κόσμο» υπογράμμισε αναφέροντας ως προϋπόθεση που έβαλαν τα ιδρυτικά μέλη η πρωτοβουλία τους να λειτουργεί μόνο εφόσον είναι μαζική. Ανέφερε επίσης πως «Δεν πιστεύουμε σε απολιτίκ πρωτοβουλία». Πως η synergia «Δεν είναι άλλο ένα σύνολο τεχνοκρατών» αλλά σύνολο ατόμων με κοινωνική και πραγματική εμπειρία.
Ο κ. Ομράν μας ανέφερε πως το Think Tank σκοπεύει να προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις στους συγκεκριμένους 5 τομείς: οικονομία, ενέργεια, δημογραφικό, θεσμοί και εξωτερική πολιτική.
Αναφορικά με την οικονομία και την παραγωγή ο κ. Όμραν ανέφερε το ρητό του Δημοσθένη «και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων» και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς οικονομικούς πόρους. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα των έως τώρα συζητήσεων στο δημόσιο διάλογο για την οικονομία που σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι μιλάνε για το παρόν ή το παρελθόν και όχι το μέλλον. Τρία επιμέρους ζητήματα που θεώρησε σημαντικά στο θέμα της οικονομίας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η φορολογική πολιτική και η καταπολέμηση του χρέους. Θετικός ήταν στο να βρεθούν οικονομικά μοντέλα που ταιριάζουν καλύτερα στον χαρακτήρα της Ελλάδας όπως π.χ έχει πράξει η Σιγκαπούρη.
Στο θέμα της ενέργειας ο κ. Ομράν μίλησε για το άγχος των πολιτών για το όλο και αυξανόμενο κόστος στα τιμολόγια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ανέφερε πως «στην πράσινη μετάβαση έγινε ένα λάθος» διότι τέθηκαν πολύ υψηλοί στόχοι και αυτό διατελέσθηκε με κοινωνικά άδικο τρόπο. Για την πράσινη μετάβαση ανέφερε επίσης πως χρειάζεται περιορισμός κόστους μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε πολλά στον τομέα της ενέργειας όπως αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, υδρογόνο κλπ.
Για το δημογραφικό ζήτημα ο κ. Ομράν ανέφερε πως έχει «ρόλο υπαρξιακό και ιστορικό». Είπε πως χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές που θα λάβουν γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Πάντα όπως ανέφερε λαμβάνοντας υπο όψην ότι η «Δημιουργία οικογένειας είναι προσωπική απόφαση».
Αναφορικά με τους θεσμούς και την διεθνή συζήτηση του κατά πόσο οι Έλληνες τους σέβονται ο κ. Ομράν ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη οι Έλληνες στους θεσμούς που λειτουργούν δίκαια και αξιοκρατικά όπως οι πανελλαδικές που λόγω αδιάβλητου χαρακτήρα έγιναν θεσμός». Τόνισε πως χρειάζεται εξυγίανση της δικαιοσύνης για την ενίσχυση της εγχώριας επιχειρηματικότητας και χρειάζονται συνολικά μεταρρυθμίσεις στο Κράτος δικαίου. Για τις Ένοπλες δυνάμεις ανέφερε πως χρειάζονται επιπλέον να αποκτήσουν κοινωνικό, εκπαιδευτικό και βιομηχανικό ρόλο «με σοβαρή αμυντική βιομηχανία».
Για την εξωτερική πολιτική ανέφερε πως στην ιστορία της χώρας μας παρατηρούμε ότι όποτε υπάρχουν ισχυρές συμμαχίες υπάρχει και έντονη οικονομική ανάπτυξη. Πως η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει διαμορφωτής διεθνούς δικαίου.
Ο κ. Ομράν έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας πως η χώρα έχει περισσότερες πολιτικές από όσες μπορεί και θέλει να κατανάλωση και πως η Synergia διεκδικεί να επηρεάσει «το Policy, όχι το politics» δηλαδή την χάραξη πολιτικής και όχι την μικροπολιτική.
Kωστής Χατζηδάκης: Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σημαίνει έλλειμα που αγγίζει το μηδέν
Ακολούθησε συζήτηση για την πορεία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας με τον υπουργό Εθνική Οικονομία και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τη δημοσιογράφο Μαριλένα Γεραντώνη.
Ξεκινώντας την συζήτηση η κ. Γεραντώνη έδωσε κάποια στοιχεία για το Think Tank Synergia αποκαλώντας το «νέο φυτώριο εκκολαπτόμενης σκέψης» που αποτελείται από φοιτητές και επαγγελματίες νέους.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα Think Tank στο τρόπο διαμόρφωσης της σκέψης και πως ακόμα κρατάει μαθήματα από την εποχή του Κέντρου Πολιτικής Ενημέρωσης και επιμόρφωσης. «Εμείς από την κυβέρνηση είμαστε συλλέκτες ιδεών για να ανανεώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε την πολιτική μας.»Ανέφερε χαιρετίζοντας την ιδρυτική εκδήλωσης της Synergia.
Αρχικά ζητήθηκε από τον ο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να κάνει έναν σύντομο απολογισμό του 2024 για την οικονομία, ποιες θεωρεί τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Ο κ. Χατζηδάκης ξεκίνησε αναφερόμενος στη μεσολάβηση της περασμένης δεκαετίας όπου ενώ πριν το ΑΕΠ κατά κεφαλήν της Ελλάδας ήταν ψηλότερα από τον μέσο όρο μας οδήγησε στο 60% του μέσου όρου ΑΕΠ κατά κεφαλήν. «Αυτό δεν αντιμετωπίζεται από την μια μέρα στην άλλη» τόνισε ο υπουργός αναφέροντας πως χρειάζονται καλές οικονομικές πρακτικές. Ανέφερε πως πήγαμε ήδη από το 60 στο 70% του μέσου όρου και πως οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Ελλάδα εφόσον πρώτα συγκλίνει μετέπειτα θα είναι ταχύτερη από τον μέσο όρο τα επόμενο χρόνια.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως αυτό που ξεχώρισε είναι ότι «μείναμε σε δρόμο δημοσιονομικής σύνεσης». Ανέφερε ότι ως χώρα δανειζόμαστε φτηνότερα με κέρδος 800 εκ. ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους. Ανέφερε για πρώτη φορά πως «πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σημαίνει έλλειμα που αγγίζει το μηδέν (deadline deficit)». Τόνισε πως «Μένει τα στοιχεία αυτά να επιβεβαιωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου».
Ως δεύτερο σημαντικό του 2024 ανέφερε την μείωση φόρων και την μείωση της φοροδιαφυγής. Τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής αγγίζουν τα 2 δις «δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στην μεταπολίτευση» τόνισε.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο κρατισμός ανήκει στο παρελθόν δεν είμαστε σοβιετία.» Πως η «κοινωνική πολιτική δεν είναι άσκηση προθέσεων αλλα δυνατοτήτων».
Αναφορικά με την παρέμβαση για τις προμήθειες των τραπεζών ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως είχε ζητηθεί αρχικά από τις ίδιες τις τράπεζες να μειώσουν με δική τους πρωτοβουλία τις προμήθειες αλλά όταν παρατηρήθηκε ότι «έβγαζαν από την μύγα ξίγκι» αποφάσισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να παρέμβει.
«Η κοινωνική ευαισθησία δεν μετριέται με κοινωνικές θεωρίες αποδεικνύεται στην πράξη» ανέφερε με νόημα ο υπουργός.
Αναφορικά με τους στόχους στην οικονομία για το 2025 ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως είναι η επιμονή στην δημοσιονομική σύνεση αναφέροντας πως ο δανεισμός φέτος ήταν πιο ευνοϊκός από πέρυσι, spread 120 μονάδες διαφορά πέρυσι ενώ φέτος 100 μονάδες βάση. Ανέφερε τον στόχο να μειωθούν 100 φορολογικοί συντελεστές. Τόνισε πως θα υπάρξουν «Σημαντικές περεταίρω μειώσεις φόρων για την μεσαία τάξη» συγκεκριμένα μείωση άμεσων φόρων που δεν ενθυλακώνονται και «πηγαίνουν κατευθείαν στις τσέπες των φορολογουμένων».
Ανέφερε πως παρόλα τα θετικά «καμία οικονομία δεν είναι σε προστατευτική γυάλα» και εφόσον δεν υπάρξει κάποια κρίση θα υπάρξουν «περαιτέρω αυξήσεις αποδοχών και περαιτέρω μειώσεις φόρων» για το 2025. Η εστίαση στην οικονομία θα περάσει από macro στα micro και θα υπάρξει ενίσχυση ανταγωνισμού. Και ανέφερε ως στόχος τη μείωση φόρων και τη στόχευση σε προσπάθεια εξαγωγών σε χώρες που δεν εξάγουμε σε μεγάλο βαθμό (πχ Κίνα, Ινδία) με εντονότερη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων σήμερα. Ανέφερε πως και στην σημερινή συνέντευξη τύπου τόνισε πως το πρόγραμμα των εξαγωγών που ανακοινώθηκε είναι το πιο σημαντικό πρόγραμμα γιατί βάζει θεμέλια στην οικονομία.
Για τα στοιχεία του πληθωρισμού ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως από το 2023 στο 2024 η ακρίβεια στις τιμές έχει υποχωρήσει και το πρόβλημα υπάρχει στα νοίκια και τις τιμές των ακινήτων. Ενώ υπήρχε μεγάλη πτώση στις τιμές των ακινήτων την προηγούμενη δεκαετία και επωφελήθηκαν οι ενοικιαστές τώρα ανάποδα υπήρξε αύξηση τιμών και όφελος στους ιδιοκτήτες είπε ο κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός ανέφερε πως πρέπει να γίνει προσπάθεια για μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων στην αγορά.
Αναφερόμενος στην εκλογή Τραμπ ο κ. Χατζηδάκης είπε πως οι Αμερικανοί έχουν τα δικαίωμα να εκλέξουν τον πρόεδρο της αρεσκείας τους και τόνισε πως η παραδοσιακή σχέση φιλίας και συνεργασίας είναι προς όφελος και των δυο μεριών. Χαρακτηριστικά είπε πως «η συνεργασία έχει συν ενώ οι εντάσεις θα έχουν πλην».
Ανέφερε πως πολλοί ξένοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι ο Τραμπ λειτουργεί διαπραγματευτικά και μετά από μια αρχική θέση κάνει συμβιβασμούς αλλά πως στον τρόπο διαχειρίσεις του «δεν στοιχηματίζουμε, δεν εικάζουμε, σχεδιάζουμε δικές μας πολιτικές». Όσον αφορά για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ.. Χατζηδάκης είπε ότι «ενώ είναι soft super power γίνεται όλο περισσότερο soft». Είπε πως θεωρεί ότι ο Ζακ Μονέ θα δικαιωθεί και η εκλογή Τραμπ θα λειτουργήσει ως ξυπνητήρι για την ΕΕ.
Αναφερόμενος στην ασυνήθιστη εκλογική περίοδο στην Γερμανία και το προβάδισμα του AfD τόνισε πως «είμαι βέβαιος πώς η Γερμανία θα βρει τον δρόμο της και οι αγορές είναι».
Σε ερώτηση για την οικονομικών ενίσχυση δεσμών με συμμαχικές χώρες ανέφερε πως είναι θέμα οικονομικής διπλωματίας που ανήκει σε γραμματεία του υπουργείου Εξωτερικών και όχι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών αλλά απάντησε πως η ενίσχυση των δεσμών οφείλει να γίνεται σωστά. Ανέφερε πως επειδή η πλειονότητα των εξαγωγών μας είναι προς την Ευρώπη οφείλουμε να στραφούμε στις ΗΠΑ, την Κίνα και τον αραβικό κόσμο.
Κλείνοντας τόνισε πως «Έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος» τηρώντας σαν κυβέρνηση όπως ανέφερε συνδυασμό καλών διεθνών πρακτικών και κοινής λογικής πράγμα που είναι « καλός μπούσουλας για την χώρα.»
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Υπογράφει συμφωνία “στρατηγικής συνεργασίας” με το Ιράν
Wall Street: Τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί του S&P 500 έβαλαν οι τεχνολογικές μετοχές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Εξοικονομώ 2025»: Και για τους πληγέντες από Στερεά Ελλάδα και Κρήτη – Με επιπλέον κίνητρα
- Θεοδωρικάκος: Με διαφάνεια θα πετύχουμε καλύτερο ανταγωνισμό στις ασφαλιστικές – Ο νέος δείκτης θα προστατεύσει τους καταναλωτές
- Alter Ego: Από €3,70 έως €4,00 το εύρος της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών
- Τζο Μπάιντεν: «Ανησυχώ πραγματικά για το πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία», είπε στην τελευταία του συνέντευξη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ