Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας

 Νέος πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι από τις αρχές του περυσινού Ιουλίου ο Μιχάλης Πικραμένος. Από το πρώτο κιόλας 6μηνο της θητείας του, έδωσε σαφή δείγματα γραφής για αλλαγή σελίδας στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όπου ουκ ολίγες φορές, κρίνεται η νομιμότητα στρατηγικών επενδύσεων, δημόσιων έργων και των νομοθετημάτων της κυβέρνησης.

Η εικόνα του προέδρου να κρατά στο χέρι το κινητό του τηλέφωνο και να χρονομετρά τους δικηγόρους που αγόρευαν σε Ολομέλεια του Δικαστηρίου, είναι η απτή απόδειξη ότι, παρά την ανώτατη θέση του, έχει ήδη «σηκώσει τα μανίκια», στην προσπάθεια της πολυπόθητης επιτάχυνσης στην απονομή της Δικαιοσύνης.

«Όλοι μας είμαστε κομμάτι μιας αλυσίδας για την αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης», είναι μία αγαπημένη φράση του Μιχάλη Πικραμένου.

Αντίθετα, τη λέξη «επιτάχυνση» αποφεύγει να τη χρησιμοποιεί. Προτιμά «τον εύλογο χρόνο», εντός του οποίου πρέπει να εκδίδονται οι αποφάσεις. Οι πιο δύσκολες σε μεγαλύτερο χρόνο, οι πιο απλές σε σύντομο. Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα της θητείας του.

Οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων αμαυρώνουν, όπως λέει ο ίδιος, τη σημαντική δουλειά που κάνουν οι δικαστές του ΣτΕ και καθιστούν λιγότερο ορατές τις κρίσιμες αποφάσεις που εκδίδει το δικαστήριο.

Κυρίως γι’ αυτό τον λόγο, μία από τις βασικές προτεραιότητες του Μιχάλη Πικραμένου είναι το άνοιγμα προς την κοινωνία. Για να δείξουν το έργο τους στους πολίτες αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με μεγάλο φόρτο εργασίας, έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων, εργατοώρες σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Η εξωστρέφεια που επιχειρείται έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται με τον ορισμό δύο μελών του ΣτΕ, ως εκπροσώπων Τύπου.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου έβαλε «μπροστά τις μηχανές» για τη γρήγορη εφαρμογή της νέας δικονομίας. Ανέσυρε από το συρτάρι νόμους που δίνουν τη δυνατότητα βελτίωσης παθογενειών του παρελθόντος.

Η προσωπική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συζητήθηκε. Ήταν ένα κάλεσμα του προέδρου του ΣτΕ στους δικηγόρους να μην πραγματοποιήσουν αποχή από τις δίκες στην Ολομέλεια του δικαστηρίου. «Σας θέλουμε δίπλα μας για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης» ήταν το μήνυμα του.

Ουκ ολίγα και τα «μηνύματά» του προς τους διοικητικούς δικαστές. Με αυτοκριτική! Πρώτα αναφέρεται στα λάθη των δικαστών και μετά των υπολοίπων.

«Για να πάψουν οι χρόνιες παθογένειες, απαιτείται αλλαγή κουλτούρας», όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣτΕ.