Πρόκειται για ένα επιστημονικό σχέδιο που ξεπερνά τη φαντασία. Η ιδέα της επιστροφής ενός εξαφανισμένου είδους, όπως το μαμούθ, είναι για τη Colossal Biosciences Inc., μια πρωτοπόρα εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Ντάλας, ένα εγχείρημα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εταιρεία έχει στόχο να δημιουργήσει το πρώτο ζωντανό μαμούθ μετά από χιλιάδες χρόνια και σχεδιάζει να το κάνει πραγματικότητα έως το τέλος του 2028.
Το σχέδιο αυτό, που βασίζεται στις πιο σύγχρονες μεθόδους γονιδιακής επεξεργασίας, έχει κερδίσει την προσοχή και τη χρηματοδότηση επενδυτών, οι οποίοι πρόσφατα διέθεσαν 200 εκατομμύρια δολάρια για την υλοποίησή του.
Αυτή η χρηματοδότηση ανέβασε την αξία της εταιρείας στα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπερνά κατά πάνω από έξι φορές την αποτίμησή της πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Πώς θα γεννηθεί το πρώτο μαμούθ του 21ου Αιώνα
Το σχέδιο της Colossal περιλαμβάνει την αξιοποίηση του DNA μαμούθ που έχει βρεθεί σε εξαιρετική κατάσταση στην παγωμένη τούνδρα. Η ομάδα της εταιρείας εντοπίζει και επεξεργάζεται γονίδια από αυτά τα δείγματα ώστε να ενσωματωθούν στο γενετικό υλικό ασιατικών ελεφάντων, οι οποίοι είναι τα κοντινότερα ζωντανά συγγενικά είδη των μαμούθ.
Το αποτέλεσμα θα είναι η γέννηση ενός υβριδικού ζώου, που θα μοιάζει και θα συμπεριφέρεται όπως τα αρχαία μαμούθ. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση επεξεργασίας κυττάρων, όπου γίνεται ακριβής τροποποίηση των γονιδίων ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος. «Δεν θα προχωρήσουμε μέχρι να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε τα σωστά γονιδιώματα», δήλωσε ο συνιδρυτής και CEO της Colossal, Μπεν Λαμ.
Η ευρύτερη αποστολή της Colossal
Η Colossal δεν περιορίζεται μόνο στο μαμούθ. Η εταιρεία σχεδιάζει να επαναφέρει στη ζωή και άλλα εξαφανισμένα είδη, όπως το πουλί ντόντο και την τίγρη της Τασμανίας.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα, να αποκαταστήσει οικολογικές ισορροπίες και να προωθήσει την προστασία των οικοσυστημάτων.
Η επιστροφή αυτών των ειδών θεωρείται, σύμφωνα με την εταιρεία, ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση ζημιών που έχει προκαλέσει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον.
Επιστημονικές αμφιβολίες και περιβαλλοντικές προκλήσεις
Παρά τον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει αυτό το πρωτοποριακό σχέδιο, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες από την επιστημονική κοινότητα. Πολλοί ειδικοί αναρωτιούνται αν τα μαμούθ μπορούν να προσαρμοστούν στις σημερινές συνθήκες του πλανήτη, δεδομένων των κλιματικών αλλαγών, της απώλειας φυσικών οικοτόπων και της παρουσίας επεμβατικών ειδών.
Επίσης, εκφράζονται ανησυχίες για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η επανεισαγωγή ενός εξαφανισμένου είδους στη βιοποικιλότητα. Όπως δήλωσε ο Καρλ Φλέσα, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα: «Είναι προτιμότερο να αποτρέπουμε τις εξαφανίσεις, παρά να προσπαθούμε να φέρουμε πίσω ζώα, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στη φύση».
Τα απολιθώματα και η επιστροφή της ιστορίας
Η ιδέα της επιστροφής ζώων που εξαφανίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια δεν παύει να συναρπάζει. Μέχρι σήμερα, τα εξαφανισμένα είδη τα γνωρίζουμε μέσα από απολιθώματα, που συχνά εκτίθενται σε μουσεία ή πωλούνται σε δημοπρασίες.
Για παράδειγμα, ένας σκελετός Στεγόσαυρου πωλήθηκε για 45 εκατομμύρια δολάρια, ενώ πρόσφατα ένας σκελετός Απατόσαυρου κατέγραψε ρεκόρ πώλησης στη Γαλλία.
Για όσους αναζητούν μια πιο πρακτική εμπειρία, υπάρχουν μέρη, όπως ένα πολυτελές θέρετρο στη Μοντάνα, που προσφέρουν τη δυνατότητα να αναζητήσει κανείς απολιθώματα ο ίδιος, ζώντας μια περιπέτεια βγαλμένη από το παρελθόν.
Όνειρο ή Επιστημονικό Μέλλον;
Η επιστροφή του μαμούθ και άλλων εξαφανισμένων ειδών ανοίγει νέους ορίζοντες για τη βιολογία και τη διατήρηση της φύσης.
Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό συνοδεύεται από ηθικά, περιβαλλοντικά και επιστημονικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν πριν πραγματοποιηθεί.
Αν το πείραμα της Colossal πετύχει, δεν αποκλείεται να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου το παρελθόν και το παρόν θα συνυπάρχουν, φέρνοντας μαζί τους νέες προκλήσεις αλλά και απεριόριστες δυνατότητες.
Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές κατοικίες στον κόσμο – Πόσο πωλούνται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί