Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
Η Θεώνη Αλαμπάση είναι εκείνη που αξιοποιεί τις προβλέψεις του Πτωχευτικού Δίκαιου για να επανέλθουν στην κανονικότητα χιλιάδες οφειλέτες μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Μάλιστα πέρυσι διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί εκ νέου το πρόγραμμα «Ηρακλής», με 3 δισ. ευρώ εγγυήσεις και με στόχο την απαλλαγή και των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Οι νόμοι δεν είναι αποστειρωμένα επιστημονικά κείμενα, αλλά εργαλεία για να δώσουμε λύσεις», επισημαίνει η επικεφαλής Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών.
Εξάλλου, η Θεώνη Αλαμπάση, δικηγόρος με ειδίκευση στο Πτωχευτικό Δίκαιο, είναι εκείνη που έχει γράψει τις περισσότερες εγκυκλίους του Εξωδικαστικού, βελτιώνοντας διαρκώς τα εργαλεία ρυθμίσεων.
Για τον λόγο αυτό, το 2024 η Θεώνη Αλαμπάση «έτρεξε» με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης τη δημιουργία του «Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους». Έναν υπερ-Τειρεσία δηλαδή, που θα έχει κάτω από την ομπρέλα του τον Τειρεσία της ΤτΕ (Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων), τον Δημόσιο Τειρεσία (υπουργείο Οικονομικών) και τον Τειρεσία των τραπεζών.
Ο υπερ-Τειρεσίας θα παρακολουθεί κάθε οφειλή -«κόκκινη» ή μη- φυσικών και νομικών προσώπων, ύψους από 2.000 ευρώ και πάνω. Σκοπός είναι η συγκέντρωση αξιόπιστων στοιχείων ώστε να εφαρμοστούν στοχευμένες πολιτικές για την ολιστική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, καθώς από τα 377 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές οφειλές, τα 226 δισ. ευρώ είναι «κόκκινες».
Πέρυσι, οι ρυθμίσεις μέσω της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού εμφάνισαν διψήφια ποσοστά ανόδου. Ειδικά τον περασμένο Οκτώβριο σημείωσαν άλμα, καθώς ρυθμίστηκαν 1.845 υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ. Παρουσιάζοντας αύξηση 52,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ διπλάσια ήταν και τα νέα αιτήματα για ρύθμιση.
Η Θεώνη Αλαμπάση αποδίδει την επιτυχία του Εξωδικαστικού στο γεγονός ότι πλέον οι οφειλέτες «βλέπουν» ότι τα εργαλεία του μηχανισμού αποδίδουν με ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και βιώσιμες λύσεις σε βάθος χρόνου. Η διάρκεια αποπληρωμής προς το Δημόσιο και τις τράπεζες φτάνει κατά μέσο όρο στα 17 και 18 χρόνια αντίστοιχα, ενώ προσφέρεται «κούρεμα» οφειλής -που φτάνει μέχρι το 30%- και σταματούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού.
«Η κάθε υπόθεση είναι διαφορετική», λέει η Θεώνη Αλαμπάση, επισημαίνοντας ότι: «Ο κάθε δανειολήπτης, αφού αξιολογήσει το μέγεθος της περιουσίας του, τα εισοδήματά του και τι μπορεί να πληρώνει κάθε μήνα, θα κρίνει ποιος δρόμος είναι ο καταλληλότερος για αυτόν».