ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από το 2027 η Ελλάδα μέσω της Metlen θα μπορεί να καλύψει το σύνολο των ευρωπαϊκών αναγκών σε γάλλιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης της εταιρείας για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου, που ανακοίνωσε η εταιρεία.
Με την κίνηση αυτή, η Metlen παράγει για πρώτη φορά γάλλιο, αυξάνοντας τα έσοδα και την επιρροή της, με μια -πιθανότατα- σχεδόν πλήρως επιδοτούμενη επένδυση και ταυτόχρονα βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας μέσω της αύξησης των εξαγωγών. Και κυρίως η Ευρώπη θα πετύχει να παράγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος το γάλλιο, ένα κρίσιμο μέταλλο μειώνοντας την εξάρτησή της από την Κίνα και αυξάνοντας την ασφάλεια εφοδιασμού.
Η επενδυτική απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής στρατηγικής του ομίλου εδώ και μερικά χρόνια για ενίσχυση της μεταλλουργίας και αύξηση της παραγωγής αλουμινίου και βωξίτη, καθώς η διοίκηση του ομίλου έβλεπε τη ζήτηση να αυξάνεται και τις τιμές να ανεβαίνουν, λόγω της έλλειψης βωξίτη που παρουσιάζεται στη διεθνή αγορά.
Στη συγκυρία αυτή ο όμιλος έχει τοποθετηθεί ήδη, στρατηγικά, ώστε να έχει πρόσβαση στον βωξίτη που χρειάζεται για την παραγωγή αλουμινίου. Την ίδια στιγμή η αβεβαιότητα για τη διεθνή παραγωγή βωξίτη προσθέτει αξία (risk premium) σε όσους παράγουν βωξίτη και το περιβάλλον υψηλών τιμών εξασφαλίζει σε υψηλές τιμές τα συμβόλαια αλουμινίου για μελλοντικές χρήσεις.
Από το 2023 στα σχέδιά αυτά του ομίλου προστέθηκε το γάλλιο, κρίσιμο μέταλλο και υπο-προϊόν του βωξίτη, μετά από σχετικό αίτημα της Κομισιόν προς την Mytilineos για κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών σε γάλλιο, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού.
Καθώς τόσο το γάλλιο όσο και ο βωξίτης και το αλουμίνιο είναι στην ευρωπαϊκή λίστα για τα κρίσιμα μέταλλα, η νέα επένδυση μπορεί να λάβει πολύ προνομιακή επιδότηση, από το νόμο των Στρατηγικών Επενδύσεων στον οποίο έχει αιτηθεί να ενταχθεί, ενώ η επένδυση πληροί τους όρους του προγράμματος «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» (Temporary Crisis and Transition Framework – TCTF).
Πώς εντάχθηκε το γάλλιο στα σχέδια της Metlen
Το καλοκαίρι του 2023 το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει περιορισμούς στα δύο μέταλλα γάλλιο και γερμάνιο, μαζί με τις χημικές ενώσεις τους, προκειμένου να προστατεύσει την κινεζική εθνική ασφάλεια από την 1η Αυγούστου. Οι εξαγωγείς όπως ανακοίνωσε θα έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για άδειες από το Υπουργείο Εμπορίου εάν θέλουν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν να τα εξάγουν από τη χώρα αναφέροντας λεπτομέρειες για τους αγοραστές στο εξωτερικό και τις αιτήσεις τους.
Η απόφαση ωστόσο της Κίνας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές Γαλλίου (Ιούλιος 2023) ανέδειξε την ευαλωτότητα της Δύσης, καθώς και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού.
Με την επένδυση της METLEN, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές Γαλλίου υποκαθίστανται πλήρως, με αποτέλεσμα να τονωθεί σημαντικά η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, που απαιτεί μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες, ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα παραγωγής, από την ενεργειακή μετάβαση, έως την άμυνα.
Το Δεκέμβριο του 2024 η Κίνα, αποφάσισε να απαγορέψει τις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου στην Κίνα εκτινάσσοντας την τιμή του κοντά στα 600 ευρώ το κιλό, αλλά και τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση των περιορισμών.
Η Κίνα είναι κατά κύριο λόγο η κορυφαία πηγή και των δύο μετάλλων – αντιπροσωπεύοντας το 94% της προσφοράς γαλλίου και το 83 τοις εκατό του γερμανίου, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κρίσιμες πρώτες ύλες στην 2023.
Ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου
Οι ευρωπαϊκές ανάγκες σε γάλλιο ανέρχονται σε 50 τόνους, όση και η παραγωγή που σχεδιάζει να έχει από το 2027 η Metlen.
Σημειώνεται ότι σήμερα η παγκόσμια παραγωγή γαλλίου εκτιμάται στους 400-500 τόνους και το 9ο% προέρχεται από την Κίνα, η οποία κυριαρχεί και στην παραγωγή αλουμινίου.Οι τιμές του γαλλίου έχουν σταθερά ανοδική πορεία και έχουν αυξηθεί κατά +23,20% το 2024, μετά από αύξηση 17,95% πέρυσι.
Η στρατηγική του σημασία το καθιστά ένα από τα 35 στοιχεία που η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μαζί με την Ευρώπη, θεωρεί ανησυχία για την εθνική ασφάλεια.
Ωστόσο, η σημασία του γαλλίου εκτείνεται πολύ πέρα από τις τηλεπικοινωνίες. Ο κρίσιμος ρόλος του μετάλλου στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι εξίσου σημαντικός και μόνο η Ευρώπη προβλέπεται να καταναλώσει επτά έως είκοσι έξι φορές περισσότερο γάλλιο έως το 2030 σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.
Επενδυτικό σχέδιο ορόσημο
Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας €295,5 εκατ. ευρώ στοχεύει σε συνολική ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 1.265.000 τόνων αλουμίνας, 50 MT Γαλλίου και ~1 εκατ. τόνων βωξίτη. Το εμβληματικό αυτό έργο που θα υλοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, εντός των ορίων του ιστορικού εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος», αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Κλάδου Μεταλλουργίας, αφού θα αυξάνει σημαντικά την παραγωγική του δυνατότητα, ενώ πλέον εντάσσει σε βιομηχανική παραγωγή και το Γάλλιο, ένα κρίσιμο υλικό για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METLEN, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση της METLEN να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας νέας, εμβληματικής βιομηχανικής επένδυσης για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου, ενισχύει την αυτάρκεια της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Θωρακίζει ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή βιομηχανία από εξωτερικές εξαρτήσεις. Αποδεικνύουμε στην πράξη τη δέσμευσή μας στην καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουμε σταθερά ότι η METLEN μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό μας ρόλο στη μετάβαση προς μια πιο «πράσινη» και ανθεκτική βιομηχανική παραγωγή.»
Σημειώνεται ότι η παραγωγή και των τριών αυτών κρίσιμων υλικών (βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου σημερινής αξίας περί του 1 δισ.) προορίζεται για εξαγωγή σε χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.
Η πρωτοποριακή αυτή επένδυση θα εισάγει επίσης νέες και περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες που θα μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της μονάδας. Παράλληλα, μέσω κρίσιμων συνεργειών με τον Κλάδο Ενέργειας της METLEN, το ενεργειακό κόστος θα καθίσταται απόλυτα βιώσιμο.
Διαβάστε επίσης
METLEN: Μεγάλη επένδυση ύψους €295,5 εκατ. για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου
Μάχη για την τέχνη – Η Ουκρανία καταγγέλλει την Ρωσία για κλοπή έργων του Ιβάν Αϊβαζόφσκι
Απεργία και πορεία προς το υπουργείο ναυτιλίας οι εργαζόμενοι στη ζώνη και στα ναυπηγεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- 25 χρόνια Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
- Μαρινάκης: Δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών για την εκλογή ΠτΔ – Τι είπε για την επιλογή Τασούλα
- Πειραιάς: Ο Γιάννης Μώραλης στην ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων
- Piraeus Securities για ΔΕΗ: Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο αυξάνει την αξία στα 19,10 ευρώ για τη μετοχή