“Το μέλλον της ναυτιλίας μας είναι συνδεδεμένο με το μέλλον των ανθρώπων της. Η έλλειψη ικανών και κατάλληλα εκπαιδευμένων νέων ναυτικών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είναι καιρός η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να δράσει άμεσα για να διασφαλίσει το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, μέσα από την εκπαίδευση, την υποστήριξη και την αναγνώριση του μόχθου των ανθρώπων που την υπηρετούν”.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Παναγιώτης Γιγής, μιλώντας σε εκδήλωση για την βράβευση πλοιάρχων που διέσωσαν στα πελάγη ναυαγούς, αναφέρθηκε στην προοπτική της ελληνικής ναυτιλίας και την συνέδεσε με την παραγωγή και εξέλιξη των Ελλήνων ναυτικών.

1

Επίσης, επισήμανε την ανάγκη να υπογραφεί  συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ναυτικούς που εργάζονται σε ποντοπόρα πλοία, δεδομένου ότι η τελευταία σύμβαση υπεγράφη το 2010.

Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Γιγής, για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, είπε:

“Αναμφίβολα, είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη, ανανέωση και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων. Τα τελευταία χρόνια και με την συμβολή της ένωσης μας έχουν ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας στα επιβατηγά οχηματαγωγά τουριστικά πλοία, καθώς και στην κατηγορία πορθμείων με θετικούς για εμάς όρους σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια.

Όμως, εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας των ποντοπόρων από το 2010, όπως και η συλλογική σύμβαση εργασίας των φορτηγών πλοίων μικρών αποστάσεων.

Το θέμα δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο συνταξιοδοτικό για τους συναδέλφους μας, που αφορά την ηθική ικανοποίηση τους. Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτό καθιστά μια τεράστια αδικία, δεν μπορεί δηλαδή ένας νέος συνάδελφος να βγαίνει στην σύνταξη το 2025 και η σύνταξη του να υπολογίζεται με εισφορές του 2010”.

Ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, Παναγιώτης Γιγής, επισημαίνει ότι “το μέλλον των Ελλήνων ναυτικών στον διεθνή ναυτιλιακό τομέα διαμορφώνεται από τις εξελίξεις τόσο στη ναυτιλία, όσο και στην παγκόσμια οικονομία, αυτό γίνεται με την αύξηση του παγκόσμιου στόλου και η ανάγκη για νέους ναυτικούς είναι ήδη μεγαλύτερη από ποτέ” και έθεσε το ερώτημα: “είμαστε έτοιμοι ως χώρα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτές;”.

Οι προτάσεις

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Γιγής, τόνισε ότι για να επιτευχθεί η πλήρης αναβάθμιση του ναυτικού επαγγέλματος και της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, απαιτούνται μια σειρά από στοχευμένα μέτρα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου και θα ενισχύσουν τη θέση της ελληνικής ναυτιλίας στο διεθνές στερέωμα” και τις εξειδίκευσε ως εξής:

Αναβάθμιση των υποδομών των ναυτικών σχολών. Είναι επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια των ναυτικών σχολών, ώστε να παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες εκπαίδευσης. Οι σχολές μας πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένες με τεχνολογία αιχμής και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης ναυτιλίας, διασφαλίζοντας ότι οι νέοι ναυτικοί μας αποκτούν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο.

Δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων και πιστοποιήσεων. Η ανάγκη για διαρκή επαγγελματική εκπαίδευση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πρέπει να δημιουργηθούν νέα, πιο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα παρέχουν πιστοποιήσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Κίνητρα για προσέλκυση εξειδικευμένων καθηγητών. Είναι αναγκαίο να προσφέρουμε κίνητρα για την προσέλκυση υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών που θα συνεργαστούν με τις ναυτικές σχολές. Αυτοί οι καθηγητές θα πρέπει να είναι ειδικοί στο αντικείμενο και να είναι σε θέση να καθοδηγήσουν τους νέους ναυτικούς, εμπνέοντας τους να επιδιώξουν αριστεά στον τομέα τους.

Προώθηση του ναυτικού επαγγέλματος. Με καμπάνιες ενημέρωσης και συμβουλευτική υποστήριξη για νέους που σκέφτονται μια καριέρα στη ναυτιλία μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η αμφιβολία και η έλλειψη κατανόησης για τις προοπτικές του επαγγέλματος, ενισχύοντας το ενδιαφέρον και την επιθυμία των νέων να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο.

Στήριξη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Είναι απαραίτητο να υπάρξει στήριξη από την Πολιτεία για την κατάργηση των άδικων φορολογικών διατάξεων που πλήττουν τους ναυτικούς και την καθημερινότητα τους. Η γραφειοκρατία πρέπει να περιοριστεί, ώστε οι ναυτικοί μας να μπορούν να επικεντρωθούν στη δουλειά τους απερίσπαστα, χωρίς να αντιμετωπίζουν περιττές δυσκολίες και καθυστερήσεις.

Δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφαλή και αξιοπρεπή σύνταξη για τους Έλληνες ναυτικούς, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους, δίκαιη φορολογία και καταπολέμηση των καταχρηστικών φορολογικών ρυθμίσεων, με μείωση των φόρων και αναγνώριση της προσφοράς του εισαγόμενου συναλλάγματος.

Τιμητικές διακρίσεις, τέλος,  απονεμήθηκαν στους πλοιάρχους Σταμάτη Κουράκο, Γιάννη Ριζεάκο και Γεώργιο Αναστασίου για την προσφορά τους στον κλάδο των πλοιάρχων και της ελληνικής ναυτιλίας.

Επίσης βραβεύτηκαν αριστεύσαντες μαθητές, καθώς και φοιτητές και οι πλοίαρχοι που πρωτοστάτησαν στις διασώσεις προσφύγων και ναυαγών.

Διαβάστε επίσης

Λέων Πατίτσας: Τέσσερα νεότευκτα για την Atlas Maritime – Νονά η Μαριέττα Χρουσαλά και η κόρη τους Μάργκω