Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ιστορικό ορόσημο αποτελεί η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, πέρυσι τον Ιούνιο. Όταν στις ευρωεκλογές δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν ταχυδρομικώς και με απόλυτη ασφάλεια.
Για την επιτυχία του εγχειρήματος τα εύσημα έλαβε η τότε υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, νυν υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Νομικός και πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, μητέρα δυο μικρών αγοριών, είναι από τις βασικές επιλογές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 και μετά. Σε απαιτητικά υπουργεία, όπου ήταν απαραίτητες οι κομβικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις. Οι οποίες ναι μεν συνάντησαν σφοδρές αντιδράσεις, αλλά εκείνη τις προώθησε με πυγμή, χωρίς να λοξοδρομήσει από τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Έπειτα από την τετραετή θητεία της στο Υπουργείο Παιδείας, μετακινήθηκε στο Εσωτερικών, όπου παρέμεινε για 12 μήνες, έως τον Ιούνιο του 2024. Προχωρώντας στον ριζικό μετασχηματισμό του Δημοσίου με την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, μέσω του προσφάτως βραβευμένου στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος». Το οποίο επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνονται γρήγορα και με ακρίβεια για τα απαραίτητα βήματα, τα έγγραφα που απαιτούνται, αλλά και τα σημεία εξυπηρέτησης για οποιοδήποτε αίτημά τους προς το Δημόσιο.
Ακόμη, στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς η Νίκη Κεραμέως προχώρησε στην εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων φορέων του Δημοσίου, αλλά και στο νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης για τους δημοσίους υπαλλήλους με την καταβολή «μπόνους παραγωγικότητας».
Μετά τα θεσμικά υπουργεία, η Νίκη Κεραμέως ανέλαβε από τα μέσα Ιουνίου του 2024 τα ηνία του παραγωγικού Υπουργείου Εργασίας. Οι πολιτικές αποφάσεις του οποίου είναι καθοριστικές για τα ευρύτερα στρώμα της κοινωνίας: εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι.
Ευθύς εξαρχής, ψηλά στην ατζέντα της υπουργού βρέθηκαν τα «δύσκολα» θέματα που χρήζουν ορθολογικής αντιμετώπισης. Με κυρίαρχα τη «μάχη» κατά της ανεργίας και τη διατήρησή της σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς και την αλλαγή του επιδόματος ανεργίας, συνδεόμενου με τον μισθό και τα έτη απασχόλησης.
Σημαντικές ήταν ακόμη οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ReBrain Greece για την προσέλκυση ταλαντούχων Ελλήνων του εξωτερικού.
Με βασικό της χαρακτηριστικό τη στοχοπροσήλωση, η Νίκη Κεραμέως προχωρά σε μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό. Με την υιοθέτηση μαθηματικού τύπου και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον πληθωρισμό όσο και την παραγωγικότητα της οικονομίας της χώρας. Στόχος είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, στα 950 ευρώ μέχρι το 2027. Ενώ ο μέσος να διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ.