Πάνω από 2,66 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, παρά την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να περιορίσει δραστικά τους ανοιχτούς λογαριασμούς του.

Την ώρα που η εφορία μπορεί να εκκινήσει διαδικασίες κατάσχεσης για χρέη άνω των 500 ευρώ, το ίδιο το δημόσιο συνεχίζει να οφείλει σημαντικά ποσά στον ιδιωτικό τομέα.

1

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Νοεμβρίου (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) εμφανίζονται μειωμένα κατά 164 εκατ. ευρώ από τα 2,82 δισ. του περασμένου Οκτωβρίου. Ωστόσο, η «δύση» του 2024 δείχνει πως μέσα στο έτος τα χρέη αυξήθηκαν, καθώς η συγκεκριμένη χρονιά ξεκίνησε με ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στα 2,4 δις ευρώ.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

Νοσοκομεία: Στην πρώτη θέση της λίστας με τις κρατικές οφειλές βρίσκονται τα νοσοκομεία, καθώς έφτασαν στα 1,22 δισ. ευρώ από τα 1,25 δισ. των Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει πως στο μεσοδιάστημα υπήρξε μια μείωση των οφειλών κατά σχεδόν 50 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2024 «ψαλιδίστηκαν» κατά 230 εκατ. ευρώ.

Ασφαλιστικά ταμεία: Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μπορεί το Νοέμβριο να μειώθηκαν στα 632 εκατ. ευρώ από τα 687 εκατ. ένα μήνα πριν, ωστόσο αυξήθηκαν σε σχέση με τις αρχές του περασμένου έτους κατά σχεδόν 100 εκατ. ευρώ.

Τοπική αυτοδιοίκηση: Σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον Ιανουάριο του περσινού έτους είναι τα χρέη προς την τοπική αυτοδιοίκηση και από τα 170 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στα 321 εκατ. ευρώ.

Συντάξεις: Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις (στοιχεία γ΄τριμήνου 2024) άγγιξαν τις 25.604 αιτήσεις, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 863 αιτήσεις.

Επιστροφές φόρων: Σημαντική καθυστέρηση καταγράφεται και στις επιστροφές φόρων, με το ληξιπρόθεσμο ποσό του δημοσίου να αγγίζει τα 707 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2024 το ποσό πλησίαζε τα 448 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτής της διαδικασίας εμπίπτει σε μια σειρά από παράγοντες κατά τη διάρκεια του έτους, όπως για παράδειγμα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και η σταδιακή αποπληρωμή των υποχρεώσεων.

Τα στοιχεία δείχνουν πως χρειάζεται αρκετός δρόμος ακόμη για την επίτευξη του στόχου που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια την εφαρμογή μηχανισμών που θα αποτρέπουν τη δημιουργία νέων «κόκκινων» οφειλών.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Eπιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου