Με μια κίνηση το Δημόσιο μέσα σε 4 ώρες «σκούπισε» την αγορά και κάλυψε το μισό φετινό δανειακό πρόγραμμα με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου μέσω της οποίας δανείστηκε 4 δισ. ευρώ με προσφορές που ξεπέρασαν τα 40 δισ. ευρώ και τη ζήτηση να συμπιέζει το αρχικό guidance διαμορφώνοντας σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος της έκδοσης στο 3,6%.

Η θερμή υποδοχή του νέου ομολόγου από την αγορά έχει ένα πρακτικό, άμεσο όφελος. Ο ΟΔΔΗΧ πλέον έχει την πολυτέλεια να περιμένει προτού εκτεθεί για δανεισμό σε ένα, ίσως, πιο αβέβαιο περιβάλλον στις αγορές τους επόμενους μήνες.

1

Ταυτόχρονα όμως δίνει και ένα σήμα πως το ελληνικό ρίσκο δεν είναι κάτι που φοβούνται οι επενδυτές, οι οποίοι σπεύδουν να το αγοράσουν ελληνικούς τίτλους επωφελούμενοι αφενός από το ελαφρώς υψηλότερο yield.

Αφετέρου όμως δίνουν και σήμα εμπιστοσύνης σε μια ευρωπαϊκή οικονομία που έχει προοπτική αναβάθμισης από τους ξένους οίκους, πολιτική σταθερότητα για τουλάχιστον μια διετία και υπεραπόδοση έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη.

Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι αμελητέα στην τρέχουσα περίοδο, που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στην ευρωζώνη, η γαλλική και η γερμανική δοκιμάζονται πολιτικά και οικονομικά ενώ η πίεση μπορεί να επιδεινωθεί φέτος καθώς θα πλησιάζουμε σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στις δύο χώρες με τεράστιο καταλύτη την έλευση Τραμπ.

Ταυτόχρονα η επιτυχία (και) σε αυτή την έκδοση αποδεικνύει πως, επί πεδίου, δηλαδή στην αγορά και σε πραγματικές συνθήκες η χώρα κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών, ακόμη και εάν – ακόμη – ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες, η Moody’s διστάζει να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, όταν όλοι οι υπόλοιποι την έχουν αναβαθμίσει περισσότερες από μια φορές.

Σημαντική διάσταση που λειτουργεί και σαν καταλύτης για τη μεγάλη ζήτηση που συναντούν οι ελληνικοί τίτλοι είναι η συνέπεια με την οποία η χώρα αναπτύσσεται με σταθερά πολλαπλάσιο ρυθμό της ευρωζώνης ενώ παράλληλα παράγει σταθερά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Όλα αυτά την ώρα που διαθέτει ένα ισχυρό κεφαλαιακό μαξιλάρι, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις κινείται στην περιοχή των 37 δισ. ευρώ ενώ υλοποιεί με συνέπεια και το σχέδιο πρόωρων αποπληρωμών και εκτιμάται πως φέτος θα αποπληρώσει άλλα 5 δισ. ευρώ παλαιότερων ακριβών δανείων του πρώτου μνημονίου.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον και το χρέος σε απόλυτα νούμερα να ξεκινήσει μια ταχύτερη αποκλιμάκωση.

Από το 2020 το ελληνικό χρέος που παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 150% αυτό το χρόνο και συγκεκριμένα στο 147%, έχοντας όμως ακόμη πολλά χρόνια προτού σπάσει το φράγμα του 100%.

Το spread με το γερμανικό Bund χθες ήταν περίπου στις 84 μονάδες χαμηλότερα από τις 85 του γαλλικού.

Διαβάστε επίσης 

Μητσοτάκης: Eπιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου

Πώς κυμάνθηκε η ελληνική οικονομία το 2024 – Έκθεση ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Πιτσιλής: Οι στόχοι της ΑΑΔΕ για POS, ΦΠΑ το 2025 – Εντός των ημερών το MyData app