CEO της Attica Bank
Ιστορικός σταθμός ήταν η περυσινή χρονιά για την Attica Bank και την Ελένη Βρεττού.
Η CEO της τράπεζας κατάφερε με συγκροτημένες κινήσεις και επίμονη διετή προσπάθεια να «ανατάξει» μία δομικά προβληματική τράπεζα. Με αποτέλεσμα να «γεννηθεί», μέσα και από τη διαδικασία συγχώνευσης με απορρόφηση της Παγκρήτιας, η 5η μεγαλύτερη –μη συστημική– ελληνική τράπεζα. Στον επιχειρηματικό προσανατολισμό της οποίας εντάσσεται η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η ικανή και αποτελεσματική τραπεζίτισσα Ελένη Βρεττού, μαζί με την ομάδα διοίκησης, έκαναν πραγματικότητα το σχέδιο για μία πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη και εξυγιασμένη τράπεζα. Καθώς ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735,1 εκατ ευρώ, σε συνδυασμό με την ένταξη στον «Ηρακλή 3» δύο τιτλοποιήσεων δανείων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα για τη μετεξέλιξη της Attica Bank- Παγκρήτιας σε μία ισχυρή τράπεζα (με δείκτη «κόκκινων» δανείων μικρότερο του 3% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 πάνω από 15%) προχώρησε με ταχύτητα. Προκειμένου η νέα χρηματοπιστωτική οντότητα να δώσει άμεσα ένα δυνατό στίγμα στην αγορά.
Ο στρατηγικός στόχος της Ελένης Βρεττού είναι να πετύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 20% από το 2025, ενώ για το 2027 οι χορηγήσεις να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 11 δισ. ευρώ. Με την τράπεζα να είναι σε θέση, μέσω της στιβαρής κερδοφορίας, να προχωρά και στη διανομή μερισμάτων.
Η αλλαγή στο οικονομικό προφίλ της τράπεζας προσέλκυσε το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο στην ΑΜΚ όσο και στις τιτλοποιήσεις.
Το καναδικό Fiera Capital, που συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου με 12 εκατ. ευρώ και κατέχει το 1,5% της νέας τράπεζας, χαρακτήρισε την Attica ως challenger bank, που με την αποτελεσματική διοίκηση της Ελένης Βρεττού αξιοποιεί την επιχειρηματική της ευελιξία για την περαιτέρω ανάπτυξη της.
Και ακόμα η Ελένη Βρεττού συμφώνησε με την Davidson Kempner για την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των τιτλοποιήσεων.
Επίσης σημαντικό γεγονός είναι και η αναβάθμιση της τράπεζας (κατά τρεις βαθμίδες) από τη Moody’s με ειδική «σήμανση» στις θετικές προοπτικές.
Στη χρηματιστηριακή της πρεμιέρα, η κεφαλαιακά αναμορφωμένη τράπεζα, που θα λανσαριστεί στην αγορά με νέο όνομα, διαμόρφωσε αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Δικαιώνοντας τις πολύπλευρες πρωτοβουλίες της Ελένης Βρεττού, που εξαρχής είχε τονίσει: «Αν δεν πάρεις ρίσκο, δεν είσαι τράπεζα, είσαι ενεχυροδανειστήριο»…
Πλέον το επιχειρηματικό σχήμα της Thrivest (των Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη) έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο της τράπεζας. Με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος.