ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε καυτή πατάτα έχει εξελιχθεί το ζήτημα των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας, με την κυβέρνηση και 3 υπουργεία να έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση, την ώρα που ασφαλιστικές και ιδιωτικές κλινικές «ανταλλάσσουν πυρά» για το ποιος ευθύνεται για τις υπέρογκες ανατιμήσεις.
Ήδη, εκτός από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο που θα έχει συνομιλίες με τις ασφαλιστικές και τις κλινικές, θέση για το θέμα πήρε και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ την επίβλεψη για τα φορολογικά έσοδα θα την έχει το υπουργείο Οικονομικών.
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, πραγματοποιεί συναντήσεις τόσο με στελέχη της κυβέρνησης, όσο και με το ΠΑΣΟΚ (που έφερε το θέμα στη Βουλή), αλλά και με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να συζητηθούν μέτρα, ώστε οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα (κυρίως στα ισόβιας διάρκειας) από το +15% να περιοριστούν στο 7%-9% λένε πηγές της αγοράς.
Το σημαντικότερο σημείο ωστόσο στο οποίο φαίνεται να ρίχνουν ειδικό βάρος οι ασφαλιστικές, είναι στο θέμα ελέγχου του δικού τους κόστους από τις ιδιωτικές κλινικές καθώς και του τρόπου τιμολόγησης, ειδικότερα για τα DRGs.
Παράλληλα ζητούν επανεξέταση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων υγείας από το φόρο 15% σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
Για τις υπέρογκες αυξήσεις οι ασφαλιστικές ρίχνουν τις ευθύνες στις ιδιωτικές κλινικές, κάνοντας λόγο για ολιγοπώλιο, ενώ τονίζουν ότι πρέπει να αλλάξει το ελληνικό σύστημα υγείας για να υπάρξουν μειώσεις στα ασφάλιστρα, καθώς οι χρεώσεις που επιβάλλουν είναι πολύ μεγάλες. Από την άλλη οι κλινικές κάνουν λόγο για εξοντωτικά κόστη λειτουργίας και στα αναλώσιμα και στις αμοιβές γιατρών και νοσηλευτών, ρίχνοντας το μπαλάκι στις ασφαλιστικές.
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών λένε ότι δεν έχουν ξεπεράσει το 2-3% στις αυξήσεις των τιμοκαταλόγων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες. Παράλληλα κάνουν λόγο για μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στις αποπληρωμές τους, που συχνά φτάνουν ακόμη και τον έναν χρόνο, ενώ κατηγορούν τις ασφαλιστικές ότι βάζουν κόφτη σε καινοτόμες επεμβάσεις.
Ο Θεοδωρικάκος και η αντικατάσταση του δείκτη ΙΟΒΕ
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Θεοδωρικάκος παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι υπάρχει ζήτημα με τον δείκτη υγείας του ΙΟΒΕ.
Ο υπουργός προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα παρέμβει νομοθετικά για την θέσπιση νέου δείκτη υγείας, αυτή τη φορά από την ΕΛ.ΣΤΑΤ, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών αλλά και σταθερή και διαρκής ενημέρωση των πολιτών. Ωστόσο αυτό θα γίνει από το 2026 και μέχρι τότε θα πρέπει να ληφθούν σημαντικά θέματα υπόψιν για να μην υπάρχουν αυτές οι μεγάλες αυξήσεις.
Ο ίδιος πάντως επισήμανε ότι αυξήσεις, ύψους 14,6% που προβλέπει ο δείκτης του ΙΟΒΕ, δεν θα γίνουν αποδεκτές.
«Δεν είναι αποδεκτές και καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν σε αυτό. Μας ενδιαφέρει η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν. Πιστεύω ότι θα υπάρξει προσαρμογή αμέσως. Σε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει τη δυνατότητα όπως έκανε και με τις τράπεζες ή με το πλαφόν στις αυξήσεις των επαγγελματικών ενοικίων να λάβει μέτρα» είπε.
Επίσης ανέφερε ότι σήμερα είναι σε ισχύ 900.000 ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και από αυτά τα 255 χιλιάδες είναι δια βίου, τα οποία πραγματικά έχουν σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τη μείωσή τους. Τα δια βίου συμβόλαια από 711.000 το 2011 έφτασαν στις 370.000 το 2018, λόγω της μεγάλης κρίσης και των μνημονίων.
Παρεμβάσεις στην αγορά ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιου είδους παρεμβάσεις στην αγορά ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.
Όπως είπε, «υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο δεν έχουμε θίξει, το οποίο είναι πολύ σχετικό με την εικόνα αυτή και έχει να κάνει με την εικόνα της αγοράς ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Εκεί πράγματι υπάρχουν ζητήματα στη συγκεκριμένη αγορά, τα οποία μας έχουν προβληματίσει και συνεχίζουν να μας προβληματίζουν και είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιου είδους παρεμβάσεις και σε αυτές τις αγορές, γιατί ακριβώς πολλές φορές φαίνεται και αυτό και από τις ασφαλιστικές εταιρείες ότι οι αυξήσεις οι οποίες επιβάλλουν είναι αντανάκλαση των σημαντικών αυξήσεων που έχουν έλθει στο κόστος της ιδιωτικής υγείας».
«Σε ό,τι αφορά στην διακριτική τιμολόγηση» είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, «είναι πράγματι ένα φαινόμενο που το έχουν ζήσει οι καταναλωτές ότι όπου υπάρχουν ασφαλίσεις μπορεί να χρεώνουν ενδεχομένως κάτι υψηλότερο οι επιχειρήσεις, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κάτι χαμηλότερο σε κάποιους οι οποίοι δεν έχουν την συγκεκριμένη ασφάλιση». «Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποια δύναμη αγοράς που έχουν αποκτήσει οι ιδιωτικές κλινικές, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μπορούν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στους καταναλωτές, πολλές φορές και στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Αυτό λοιπόν δείχνει ότι υπάρχει κάποιου είδους ατέλεια στην αγορά» επισημαίνει.
«Στο μέτρο αυτό και εκεί θα σχεδιαστούν κάποια μέτρα, τα οποία φυσικά θα ανακοινωθούν όταν θα είναι έτοιμα. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο θα πρέπει και αυτό να επιληφθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Διαβάστε επίσης:
Ασφαλιστικές εταιρείες vs ιδιωτικών κλινικών: «Πόλεμος» για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας-αυτοκινήτου και το 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χουσεΐν Σατζουάνι: Ποιος είναι ο «Ντόναλντ του Ντουμπάι» που μαζί με τον Τραμπ ανατρέπουν την αγορά ακινήτων
- Κίνηση ματ από τον ΟΔΔΗΧ – Κάλυψε το μισό δανειακό πρόγραμμα του 2025 σε 4 ώρες
- Κατεβάζει στροφές η Jumbo – Επιμένει «καταστροφικά» ο Απ. Βακάκης
- Μεγάλη αύξηση στα «φέσια» του δημοσίου προς τους ιδιώτες – Πόσα χρωστά το κράτος σε νοσοκομεία, ΟΤΑ και ταμεία