Δεν περνά εβδομάδα χωρίς σοβαρή συμπλοκή μεταξύ εφήβων. Βγαίνουν μαχαίρια, ενίοτε όπλα αλλά το πιο συχνό είναι οι ομαδικές επιθέσεις, δέκα εναντίον ενός.
Σε σχολεία δημόσια και ιδιωτικά, στις πλατείες, παιδιά από τα αλώνια κι από τα σαλόνια, από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Ναι, είναι ανησυχητική η βία, ναι, χρειάζεται διαχείριση σε πολλά επίπεδα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης τα βλέπει, τα σκέφτεται, ετοιμάζει σχέδιο δράσης.
Θεσπίζονται ποινικές διώξεις σε περιπτώσεις παραμέλησης ανηλίκων. Σε πρώτη ανάγνωση είναι μια χαρά το σκεπτικό. Πάει το παιδί στο γήπεδο και σπάει αυτοκίνητα στο διάβα του; Φταίει ο γονιός, να πληρώσει τη ζημιά. Έχει ένα πιτσιρίκι ερωτική απογοήτευση και δέρνει τον αντίζηλο; Φταίει ο γονιός, να πάει μέσα, φυλακή για να μάθει να εποπτεύει. Τσακώνονται και χτυπιούνται έφηβοι για αδιάφορους λόγους; Να βρεθούν οι κηδεμόνες προ των ευθυνών τους.
Ο υπουργός ήταν σαφής σε τηλεοπτική συνέντευξη: «Αν ένας γονιός δεν ασκεί τα γονικά του καθήκοντα και το παιδί οδηγείται στις πιάτσες και την παρανομία, είναι επικίνδυνος γονιός που σημαίνει τι δηλαδή; Ότι αν ο ένας από τους δυο οδηγηθεί να κάνει μια έκτιση ποινής, το κράτος πρέπει ταυτόχρονα να δει τι κάνει με τα παιδιά αυτά».
Κάθε γονιός που είναι κοντά στα παιδιά του, που προσπαθεί να τα μεγαλώσει με αρχές, που τα συμβουλεύει σε κάθε βήμα, που δείχνει αγάπη, τρέμει από το φόβο. Επειδή κάθε παιδί, από όποιο σπίτι κι να προέρχεται, όσο «σωστούς» γονείς και να έχει, κινδυνεύει να παρασυρθεί σε μια από αυτές τις ιστορίες βίας. Είναι η ίδια κατάσταση στην Ελλάδα, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Βραζιλία, στον Καναδά, παντού. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, είναι άγριο και μας περιτριγυρίζει όλους, όσο κι αν είμαστε «από πάνω» από τα παιδιά.
Υπάρχει μια αφρικανική παροιμία που λέει «Χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί». Το «χωριό» δεν είναι πια ούτε η γιαγιά ούτε ο γείτονας ούτε οι καλές συναναστροφές. Το «χωριό» είναι πλέον το TikTok, το Instagram, το Telegram. Αν κάποιος απαντήσει εδώ ότι φταίνε οι γονείς που αγοράζουν κινητό στα παιδιά, είναι παντελώς άσχετος με την εποχή αλλά και με τους σημερινούς εφήβους. Με ή χωρίς κινητό, με ή χωρίς έλεγχο, ο έφηβος θα βρει τρόπο να δημιουργήσει δεύτερο και τρίτο λογαριασμό, σε όλα αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσο πιέζουμε για έλεγχο και ζητάμε τους κωδικούς, τόσο οι ανήλικοι θα διάγουν κρυφή ψηφιακή ζωή.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σε περιπτώσεις παραμέλησης ανηλίκων θα υπάρξουν σοβαρές ποινικές διώξεις. «Εκεί πάντα ο δικαστής, όταν έχει μπροστά του έναν γονιό, μπορεί να το μεταχειριστεί ανάλογα. Μπορεί δηλαδή να δει έναν άνθρωπο που κάτι του ξέφυγε ή μπορεί να δει έναν ο οποίος είναι επικίνδυνος για τα παιδιά. Αν αυτόν τον αφήσεις, ενώ η συμπεριφορά του είναι επικίνδυνη και για τα παιδιά και για την κοινωνία τότε θα συνεχίσει να συμβαίνει το κακό».
Ένας λογικός γονιός δεν θα αποποιηθεί τις ευθύνες του. Ένας λογικός και σωστός γονιός πιθανά να αντιμετωπίσει μια τέτοια ιστορία, όπου το παιδί του θα βρεθεί μπλεγμένο. Εκεί τίθεται το ερώτημα: πόσο άραγε βοηθά η ποινική δίωξη των λογικών και σωστών γονιών, που αποτελούν την πλειονότητα στο Φαρ Ουέστ του ψηφιακού σύμπαντος;
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χουσεΐν Σατζουάνι: Ποιος είναι ο «Ντόναλντ του Ντουμπάι» που μαζί με τον Τραμπ ανατρέπουν την αγορά ακινήτων
- Κίνηση ματ από τον ΟΔΔΗΧ – Κάλυψε το μισό δανειακό πρόγραμμα του 2025 σε 4 ώρες
- Κατεβάζει στροφές η Jumbo – Επιμένει «καταστροφικά» ο Απ. Βακάκης
- Μεγάλη αύξηση στα «φέσια» του δημοσίου προς τους ιδιώτες – Πόσα χρωστά το κράτος σε νοσοκομεία, ΟΤΑ και ταμεία