Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

Ο κεντρικός Έλληνας τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας μετράει πάντα τα λόγια του. Γι’ αυτό και αποκτά ιδιαίτερο νόημα η δήλωσή του, τον περασμένο Νοέμβριο, στο mononews«Σε τρία χρόνια από τώρα, θα ήθελα να συνεχίσω να δουλεύω και να έχω την εκτίμηση του κόσμου. Δεν σκέφτομαι τη συνταξιοδότηση». Δήλωση που εκ των πραγμάτων ανοίγει από πλευράς του «παράθυρο» για την ανανέωση της δεύτερης θητείας του στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία λήγει τον Ιούνιο του 2026.

Άλλωστε στην ΤτΕ o ίδιος αισθάνεται πιο άνετα, αφού είναι πολλαπλά χρήσιμος. Καθώς έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στη χώρα, στην εθνική οικονομία, αλλά και στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Το 2024 ο Γιάννης Στουρνάρας γιόρτασε την 25η επέτειο από την κυκλοφορία του ευρώ, όντας τότε από τα βασικά στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Αλλά και μετέπειτα ως υπουργός Οικονομικών και διοικητής της ΤτΕ συνέβαλε αποφασιστικά στο να παραμείνει η χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αποφεύγοντας τα χειρότερα, στη διάρκεια της «σκληρής» περιόδου 2012-2015.

Πέρυσι επίσης, γιόρτασε τα 10 χρόνια στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, όπου είναι πλέον ο δεύτερος μακροβιότερος στη θέση αυτή, μετά τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

Οι στενοί συνεργάτες του λένε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει περισσότερες ώρες πτήσης στη γραμμή Αθήνα-Φρανκφούρτη, από τους… κυβερνήτες των αεροπλάνων με τα οποία ταξιδεύει.

Το φουτουριστικό κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι το  δεύτερο γραφείο του. Είναι μάλιστα το δεύτερο μακροβιότερο μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, μετά τον ολλανδό Klaas Knot.

Οι απόψεις του για την πορεία των επιτοκίων είναι σεβαστές από όλους, ενώ μέσα στο 2004 έδωσε πολλές μάχες με τα «γεράκια» της ΕΚΤ για να υπάρξουν τουλάχιστον 3 μειώσεις.

Τη χρονιά που πέρασε, ο Γιάννης Στουρνάρας κατάφερε να λύσει έναν ακόμη γόρδιο δεσμό, αυτή τη φορά ως επόπτης του τραπεζικού συστήματος.

Η πολύπαθη Attica Bank, τελευταία «πληγή» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο θα είναι πλέον μία cleaned up τράπεζα, χωρίς «κόκκινα» δάνεια και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, αλλά θα αποτελέσει μαζί με την Παγκρήτια τον 5ο τραπεζικό πυλώνα, που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

«Εμείς είμαστε για τα δύσκολα» λέει συχνά στους συνεργάτες του. «Για τα εύκολα υπάρχουν κι άλλοι».

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι στις ταραγμένες θάλασσες που έχουμε μπροστά μας, ο τόπος χρειάζεται το στιβαρό του χέρι στο τιμόνι, αλλά και την αισιόδοξη ματιά του.