ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εσπασε και το φράγμα των 700 ευρώ η χρυσή λίρα, καταγράφοντας μοναδικό ιστορικό ρεκόρ και… συνεχίζει ανοδικά.
Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας το πρωί της 13ης Ιανουαρίου, η τιμή της λίρας έφτασε να πωλείται στα 700,44 ευρώ ενώ η τιμή αγοράς είναι στα 597,64 ευρώ.
Όπως έγραψε το Σάββατο το mononews στη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι τιμές της χρυσής λίρας έκαναν…38 διαδοχικά, ιστορικά υψηλά για να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 700 ευρώ. Η τιμή της είναι σχεδόν 8,6 φορές πάνω από το ξεκίνημα του 2002, όταν το ευρώ έγινε το επίσημο νόμισμα της χώρας, αντικαθιστώντας τη δραχμή.
Ο χρυσός σημείωσε το 2024, ετήσια άνοδο 27,3% τιμολογούμενος σε δολάρια και 34% με βάση το ευρώ. Διαφορά που οφείλεται στην εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, έναντι του αμερικανικού.
Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς ρευστοποιήθηκαν 48.328 λίρες. Με τα εκτιμώμενα έσοδα για τους πωλητές να ανέρχονται σε περίπου 24,2 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις μεσοσταθμικές τιμές.
Σε σύγκριση με το 2023 οι περσινές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 22,6%. Εξέλιξη που δείχνει ότι η άνοδος των τιμών θεωρήθηκε ευκαιρία για ρευστοποιήσεις, οι οποίες ήταν σε γενικές γραμμές ισόρροπα κατανεμημένες και στα τέσσερα τρίμηνα του έτους.
Βέβαια το 2023 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, με την έννοια ότι οι λίρες που πουλήθηκαν (39.435 κομμάτια) ήταν οι λιγότερες στα 23 χρόνια του ευρώ. Και ώς εκ τούτου η περσινή αύξηση δεν έχει μαζικό, αλλά επιλεκτικό χαρακτήρα.
Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία της Τ.τ.Ε δείχνουν ότι οι Έλληνες ιδιώτες αγόρασαν πέρσι 7.182 χρυσές λίρες, για τις οποίες εκτιμάται ότι διέθεσαν 4,4 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση που εκφράστηκε ήταν κατά 33,5% χαμηλότερη από εκείνη του 2023.
Διαβάστε επίσης:
Στα 1.000 ευρώ η σύνταξη για όσους επιλέξουν την 3η ασφαλιστική κατηγορία – Προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου
Σε ρόλο… γκρίζου «Ιππότη» για τον ΟΛΘ η ζάπλουτη «τσαρίνα» Μαργκαρίτα. Το φθηνό τίμημα και η σημερινή μάχη στο ταμπλό του Χ.Α
Επιτόκια: Πόσο μειώνονται οι δόσεις των δανείων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε το διάταγμα για τους «αμοιβαίους δασμούς»
- Κυβερνητικές πηγές: Είναι αδιανόητο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αμφισβητεί τον θεσμό της Δικαιοσύνης
- Apple: Στις 19 Φεβρουαρίου έρχεται το νέο iPhone SE – Όσα σχεδιάζει η εταιρεία για το 2025
- Klarna: Διερευνά την επέκτασή της στην αγορά κρυπτονομισμάτων
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)