ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτή την περίοδο, σε πέντε διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς, ηγούνται τέσσερις Ελληνίδες και ένας Έλληνας, εκπροσωπώντας την ελληνική ναυτιλία.
Ο Ιωάννης Ξυλάς, είναι πρόεδρος στην Intercargo, την Διεθνή Ένωση Φορτηγών Πλοίων, η Σεμίραμις Παληού, πρόεδρος στην Intermepa, η Έλπη Πετράκη, πρόεδρος στην Wista International, η Μαρίλυ Φραγκίστα, πρόεδρος στην Ένωση Εφοπλιστών Μάλτας και η Θεοδώρα Ρήγα, πρόεδρος στην Medcruise, την Ένωση Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας.
Ταυτόχρονα, Έλληνες και Ελληνίδες, υπηρετούν σε διάφορους διεθνείς Οργανισμούς, σε διευθυντικές θέσεις, ως εισηγητές, τεχνικοί σύμβουλοι.
Βέβαια, η διεθνή αυτή εκπροσώπηση, στηρίζεται κυρίως στην κυριαρχία των Ελλήνων εφοπλιστών σε διάφορες κατηγορίες πλοίων και στην τεράστια συμμετοχή τους στη διακίνηση υγρών, ξηρών και εξειδικευμένων φορτίων σε όλο τον κόσμο.
Πυλώνας υποστήριξης όλων των προσπαθειών της ελληνικής ναυτιλίας είναι αναμφίβολα ο διοικητικός φορέας της ναυτιλίας, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ωστόσο, η ύπαρξη του διοικητικού φορέα, οφείλεται στους συνεχώς αναπτυσσόμενους στόλους των Ελλήνων εφοπλιστών, που εκπροσωπούνται από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, θα πραγματοποιήσει αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της.
Η Μελίνα Τραυλού, που χειρίστηκε ως πρόεδρος τα θέματα της ναυτιλίας, θα ηγηθεί και πάλι της Ε.Ε. Ε. Ίσως, όπως αναμένεται, το νέο διοικητικό συμβούλιο θα ενισχυθεί με νεότερα μέλη του ελληνικού εφοπλισμού.
Επίσης, την προσεχή Πέμπτη, θα γίνει συνεδρίαση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την ανάδειξη του νέου προέδρου του, μετά την παραίτηση του Γιώργου Πατέρα.
Ο Γιώργος Αλεξανδράτος, θεωρείται ο επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου, χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις.
Στις άλλες εφοπλιστικές ενώσεις, θα συνεχίσουν οι ίδιοι πρόεδροι. Στην Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, ο Χαράλαμπος Σημαντώνης, στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ο Διονύσης Θεοδωράτος, στην Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, ο Γιώργος Κουμπενάς.
Αλλά, ας δούμε ποιοι μας εκπροσωπούν στους διεθνείς οργανισμούς
Ο Ιωάννης Ξυλάς
Ο εφοπλιστής Γιάννης Ξυλάς, είναι ο νέος πρόεδρος της Intercargo από την 1η Ιανουαρίου 2025, ο οποίος διαδέχθηκε τον επίσης Έλληνα, Δημήτρη Φαφαλιό. Στον ίδιο οργανισμό, αντιπρόεδρος είναι, η Μεταξία Ψάλτη, που αντικατέστησε τον Σπύρο Ταράση.
Η Σεμίραμις Παληού παραμένει πρόεδρος της Intermerpa, όπως και η Έλπη Πετράκη στην Wista International.
Πρόεδρος στην MedCruise, είναι η Θεοδώρα Ρήγα.
Επίσης, πρόεδρος στην Ένωση Εφοπλιστών Μάλτας, είναι η Μαρίλη Φραγκίστα.
Ο Κωστής Φραγκούλης είναι πρώτος αντιπρόεδρος του International Propeller Club και αναμένεται σύντομα η εκλογή του στην θέση του προέδρου.
Επίσης, γενικός διευθυντής στην ESCA, την Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών, είναι ο Σωτήρης Ράπτης.
Στη θέση του γενικού γραμματέα του International Chamber of Shipping, από τον προσεχή Ιούνιο, αναλαμβάνει ο Θωμάς Α. Καζάκος.
Ο Ιωάννης Ξυλάς, προέρχεται από μια παραδοσιακή ναυτική οικογένεια των Καρδαμύλων της Χίου. Λέγεται ότι το αρχικό επώνυμο της οικογένειας ήταν Ποντικός, όμως, επειδή ο γενάρχης μετέφερε ξυλεία με το καΐκι του, πήρε το προσωνύμιο “Ο Ξυλάς”.
Ο Γιάννης Α. Ξυλάς είναι ο κύριος εκπρόσωπος αυτής της ναυτικής οικογένειας, ενώ τα παιδιά του, Αντώνης, Διαμαντής και Μάρκος, αποτελούν την νεότερη γενιά.
Ο Γιάννης Ξυλάς, που είναι γιος του Αντώνη Ιωάννη Ξυλά, σήμερα είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ariston Navigation Corp. και της “Μέλισσα” Ναυτική Εταιρεία.
Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1982 και από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια με ειδίκευση στα οικονομικά το 1986, όπου παρακολούθησε επίσης μια σειρά από μαθήματα στο Wharton School of Business.
Το 1987, ολοκλήρωσε ένα 9μηνο πρόγραμμα στελεχών επιχειρήσεων στο κέντρο εκπαίδευσης της Citicorp στη Νέα Υόρκη.
Μετά τον απροσδόκητο θάνατο του πατέρα του, επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση της Astron Maritime SA, μιας οικογενειακής επιχείρησης διαχείρισης, τότε, είκοσι πλοίων χύδην φορτίου.
Αργότερα ίδρυσε την Ariston Navigation Corp., που ειδικεύεται σε φορτηγά πλοία και containers, και τη Μέλισσα Ναυτική Εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό και τη λειτουργία τσιμεντοφόρων πλοίων.
Σήμερα, ο Όμιλος διαχειρίζεται ένα στόλο από οκτώ πλοία: Δύο από αυτά είναι Camsarmax και 5 Handysize. Η συνολική χωρητικότητα του στόλου ανέρχεται σε 344.154 dwt.
Ο Γιάννης Ξυλάς, συμμετέχει ενεργά στα θεσμικά όργανα του ελληνικού εφοπλισμού και σήμερα είναι ταμίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Επίσης, είναι μέλος του American Bureau of Shipping, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Lloyd’s Register, του Διοικητικού Συμβουλίου της Helmepa και έχει υπηρετήσει δύο θητείες ως πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς.
Η πρώτη σύζυγος του Γιάννη Ξυλά, ήταν η Μαρία Δ. Πατέρα, αδελφή του Νίκου Πατέρα, που πέθανε πριν το 2021.
Η δεύτερη γυναίκα του Γιάννη Ξυλά είναι η ΄Ελενα Μαντζαβίνου, κόρη του καθηγητή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ζαχαρία Μαντζαβίνου και αδελφή της Μαρίζας Μαντζαβίνου, πρώην γυναίκας του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.
Επισημαίνεται ότι ο Δημήτρης Φαφαλιός, είχε επιτυχημένη θητεία στην Intercargo. Στη διάρκεια της θητείας του δρομολογήθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως το Dry Bulk Centre of Excellence και το πρώτο στην ιστορία της INTERCARGO ESG Review. Τα επιτεύγματα αυτά βασίστηκαν στην προηγούμενη θητεία του ως προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής.
Η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, αξιολογώντας την θητεία του Δημήτρη Φαφαλιού, σχολίασε: «Στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τα σπουδαία επιτεύγματα του Δημήτρη Φαφαλιού ως Προέδρου της INTERCARGO. Οι πολύπλευρες ναυτιλιακές γνώσεις του και η σε βάθος τεχνική του εμπειρία αποτέλεσαν assets για την INTERCARGO. Η προεδρία του σημαδεύτηκε από την ισχυρή ενίσχυση της εκπροσώπησης του κλάδου της χύδην φορτηγού ναυτιλίας, από καθοριστικές συνεργασίες και εμπνευσμένη ηγεσία».
Η Σεμίραμις Παληού
Η Σεμίραμις Παληού, εκτός από πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) είναι και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ωκεανών (INTERMEPA).
Η Σεμίραμις Παληού διευθύνει την εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία Diana Shipping Inc. που διαθέτει 38 πλοία χύδην ξηρού φορτίου. Η συνδυασμένη μεταφορική ικανότητα του στόλου της εταιρείας, είναι περίπου 4,7 εκατομμύρια dwt με σταθμισμένη μέση ηλικία τα 10,65 έτη.
Επισημαίνεται ότι η πρόεδρος της INTERMEPA, Σεμίραμις Παληού, ανέδειξε τη σημασία της συνέργειας μεταξύ των ναυτιλιακών φορέων και όλων των εταίρων στην αλυσίδα εφοδιασμού για την προώθηση της απανθρακοποίησης και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Η Σεμίραμις Παληού βρέθηκε για πρώτη φορά στη λίστα των Lloyd’s List με τα 100 πιο ισχυρά πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας το 2022.
Με σπουδές υψηλού επιπέδου, η Σεμίραμις Παληού απέκτησε πτυχίο μηχανολογίας από το Imperial College του Λονδίνου και MSc στη Ναυπηγική από το University College του Λονδίνου, εκτός από τις εταιρείες που διοικεί δραστηριοποιείται έντονα στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας.
Εξελέγη το 2022 στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για πρώτη φορά.
Η Μαρίλυ Φραγκίστα
Η Μαρίλυ Φραγκίστα είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της Franco Compania Naviera S.A., μιας ναυτιλιακής εταιρείας διαχείρισης πλοίων, με μεγάλη εμπειρία και ιστορία στο χώρο της ναυτιλίας. Η καριέρα της στη ναυτιλιακή βιομηχανία μετρά πάνω από 40 χρόνια και σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες υπηρέτησε διάφορες μη εκτελεστικές θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο θεσμικών οργανισμών του κλάδου.
Υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από το 2010 έως το 2014 και είναι ιδρυτικό μέλος της Endeavor Greece, από το 2012, υπηρετώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Endeavor Greece από το 2012 έως το 2019.
Σήμερα είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εφοπλιστών της Μάλτας (MISA), από το 2022 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (UGS).
Η Μ Φραγκίστα είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Ναυτιλιακής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας Γαλλίας-Ελλάδας (CCIFG).
Είναι κάτοχος πτυχίου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Deree College στην Αθήνα, Ελλάδα.
Η Έλπη Πετράκη
Η επανεκλογή στην προεδρία της WISTA International της Έλπη – Ελπινίκη Πετράκη, είναι μια μεγάλη επιτυχία και προσωπική και της ελληνικής ναυτιλίας.
Μετά το πέρας του συνεδρίου της WISTA που έγινε στην Κύπρο και στην εκλογή του νέου προεδρείου, η Έλπη Πετράκη, δήλωσε:
“Η WISTA International συνεχίζει να υπάρχει για έναν λόγο. Ως επαγγελματικός οργανισμός που έχει σχεδιαστεί για την ενδυνάμωση των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία χτίζοντας γέφυρες που δημιουργούν συνέργειες μεταξύ όλων των φύλων. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανη για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα από τις απίστευτες γυναίκες, αλλά και άνδρες, που οδηγούν την αλλαγή σε ολόκληρο τον τομέα. Η ετήσια γενική συνέλευση και τα συνέδριά μας είναι μια γιορτή της ενότητας μας. Ευχαριστούμε τη Natalia Bury Loyal και τη WISTA Cyprus για την εξαιρετική φιλοξενία, καθώς και όλους όσοι συγκεντρώθηκαν για αυτή την καταπληκτική, εμπνευσμένη εβδομάδα. Νιώθω υπερήφανη για την επανεκλογή μου”.
Μιλώντας, στο συνέδριο, η Έλπη Πετράκη, επισήμανε: “Είναι μια εκδήλωση που σηματοδοτεί την επέτειο-ορόσημο και γιορτάζει την εξέλιξή της κατά τη διάρκεια 5 δεκαετιών. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ηγεσίας που δημιουργεί ένα ισχυρό προηγούμενο για να το ακολουθήσουν και άλλοι. Είμαι υπερήφανη με την εντυπωσιακή πρόσφατη ανάπτυξη της WISTA, που τώρα ανέρχεται σε 5.200 μέλη παγκοσμίως και οι στόχοι της ένωσης έχουν εξελιχθεί από την ίδρυσή της το 1974. Στόχος μας είναι να χτίσουμε γέφυρες που δημιουργούν συνέργειες μεταξύ όλων των φύλων, των εθνοτήτων και των πολιτισμών. Τα ετήσια συνέδρια μας είναι ένας εορτασμός της ενότητας μας και των επιτευγμάτων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα από τις γυναίκες, και τους άνδρες, που οδηγούν την αλλαγή σε ολόκληρο τον τομέα”.
Η Έλπη – Ελπινίκη Πετράκη ανήκει στη δεύτερη γενιά της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας ENEA Management, η οποία διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια και specialized tankers μικρού μεγέθους. Έχει ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα αντικείμενα της εταιρείας και πλέον εξειδικεύεται στο operation, στο chartering και στην ανάπτυξη της εταιρείας.
Το 2022 συμπεριελήφθη για πρώτη φορά στην Lloyd’s List με τις 100 ισχυρότερες και επιδραστικότερες προσωπικότητας της παγκόσμιας ναυτιλίας, καταλαμβάνοντας την 83η θέση.
Πέρα από τη ξεχωριστή διάκριση, η πολύπλευρα δραστήρια και δυναμική Έλπη Πετράκη αναδείχθηκε τον Οκτώβριο του 2022 Πρόεδρος της WISTA International (Women’s International Shipping & Trading Association).
Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο, είχε αναλάβει εκ νέου την θέση της Προέδρου στη WISTA Hellas. Και αυτές δεν είναι οι μόνες θεσμικές παρουσίες της.
Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με 22 χρόνια έντονης δράσης στο ναυτιλιακό επιχειρείν, είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και μέλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Η Έλπη Πετράκη ενδιαφέρεται για πολλά γνωστικά πεδία που αναπτύσσουν τον τρόπο σκέψης, τη λειτουργίας μιας επιχείρησης αλλά και συμβάλλουν στην προσωπική εξέλιξη. Φροντίζοντας παράλληλα να είναι ενήμερη για τα τρέχοντα θέματα του ναυτιλιακού κλάδου.
Σπούδασε Maritime Business and Maritime Law στο Plymouth της Αγγλίας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Διεθνείς Μεταφορές και το Εμπόριο από το βρετανικό Guildhall University .
Είναι από τα πιο ενεργά μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς συμμετέχει ως ομιλήτρια σε συνέδρια και αρθρογραφεί στον ναυτιλιακό τύπο.
Η Θεοδώρα Ρήγα
Η Θεοδώρα Ρήγα, είναι μια νεαρή γυναίκα, αλλά με μεγάλη εμπειρία στην στρατηγική ανάπτυξη των λιμένων και των εταιρειών επιβατηγού ναυτιλίας, η οποία εξελέγη πρόεδρος της MedCruise.
Καθοριστικός ήταν άλλωστε και ο ρόλος της στην προσέγγιση των εταιρειών κρουαζιέρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ως στέλεχος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Οι ικανότητες της και η εμπειρία της στη διαχείριση των θεμάτων της κρουαζιέρας ήταν εκείνα τα στοιχεία που έκριναν την εκλογή της για τη θέση της προέδρου της MedCruise.
Στην Ένωση εκπροσωπούνται 150 και πλέον λιμένες από 22 χώρες (11 εντός Ε.Ε. και 11 εκτός) σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρική
Η εκλογή της Θεοδώρας Ρήγα με τριετή θητεία (2024-2027) σηματοδοτεί άλλη μία σημαντική επιτυχία για την Ελληνική Λιμενική Βιομηχανία.
Η Θεοδώρα Ρήγα είναι Γενική Εμπορική Διευθύντρια και Διευθύντρια Στρατηγικής Επικοινωνίας της ΟΛΘ Α.Ε., έχει διατελέσει Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της MedCruise εκπροσωπώντας διαφορετικούς λιμένες της Μεσογείου, είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και η Εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας (ΕΣΕΚ).
Επιπρόσθετα, έχει διατελέσει ανώτατο διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες λιμένων, όπως του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ναυτιλιακών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών τα τελευταία 20 χρόνια, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Κρουαζιέρας και Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ναυτιλιακής εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ως Εμπορική Διευθύντρια και ως Σύμβουλος Διοίκησης σε θέματα Στρατηγικής Ανάπτυξης, Πωλήσεων, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρείες στην Ελλάδα, παρέχοντας επικοινωνιακή υποστήριξη στην Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας.
Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα της κρουαζιέρας που τις επιτρέπει να γνωρίζει τόσο τις ανάγκες των μικρότερων (όσον αφορά την διακίνηση) λιμένων κρουαζιέρας όσο και των μεγαλύτερων λιμένων που εξυπηρετούν πάνω από 1 εκατομμύριο επιβάτες ετησίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξέλιξη της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σημαντική μετατροπή από ένα λιμάνι με λιγότερες από 10 προσεγγίσεις ετησίως (πριν από την πανδημία) σε ένα λιμάνι με περισσότερες από 80 προσεγγίσεις.
Η Θεοδώρα Ρήγα, για την εκλογή της, είχε δηλώσει: «Πιστεύω ακράδαντα στην αξία της συλλογικής δράσης, ή όπως το λέμε στα Ελληνικά, η ισχύς εν τη ενώσει. Με όραμά να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε κάνει τόσο καλά μέχρι στιγμής, αναβαθμίζουμε τις δραστηριότητές μας και πετυχαίνουμε ακόμα περισσότερα όλοι μαζί, διασφαλίζοντας παράλληλα την υπεύθυνη ανάπτυξη της κρουαζιέρας και ωφελώντας όλες τις πόλεις – λιμάνια και τους προορισμούς της Μεσογείου. Μέσω των συλλογικών δράσεων των μελών μας και συνεργειών με άλλες ενώσεις και θεσμούς (UNTWO, ESPO, AIVP, CLIA, IAPH κ.α.) μπορούμε να συμβάλουμε στην μεγιστοποίηση της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικά βιώσιμης ανάπτυξης των λιμανιών, των προορισμών και όλων των ενδιαφερομένων στη Μεσόγειο και τις παρακείμενες θάλασσες».
Ο Θωμάς Καζάκος
Νέος γενικός γραμματέας του International Chamber of Shipping (ICS) επελέγη ο Θωμάς Α. Καζάκος. Ο Θωμάς Καζάκος θα διαδεχθεί τον Guy Platten τον προσεχή Ιούνιο του 2025.
Ο Εμανουέλε Γκριμάλντι, πρόεδρος του ICS, για την εξέλιξη αυτή, δήλωσε: «Μετά από μια διεξοδική διαδικασία αναζήτησης και συνεντεύξεων το διοικητικό συμβούλιο είναι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσει τον διορισμό του Θωμά Καζάκου σε αυτή τη σημαντική θέση για τον κλάδο μας. Η επόμενη δεκαετία θα είναι κομβική για τον κλάδο μας και ήταν σημαντικό να βρούμε το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί του ICS. Ο Θωμάς Καζάκος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για να αξιοποιήσει το σπουδαίο έργο που έχει προσφέρει ο Guy τα τελευταία έξι και πλέον χρόνια».
Ο Θωμάς Καζάκος, στη συνέχεια, δήλωσε: «Είμαι πολύ περήφανος που επιλέχθηκα ως ο επόμενος γενικός γραμματέας του ICS, αναλαμβάνοντας τη θέση του Guy τον ερχόμενο Ιούνιο. Στο ρόλο μου στο Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Κύπρου, έχω δει από πρώτο χέρι και έχω συμβάλει στο ζωτικής σημασίας έργο που αναλαμβάνει το ICS. Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια σημαντικών αλλαγών για τη βιομηχανία και τα μέλη μας και είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε έναν ισχυρό και ανθεκτικό οργανισμό που θα εκπροσωπεί με επάρκεια τις απόψεις τους. Η ατζέντα του ΙΜΟ για την αποανθρακοποίηση είναι προφανώς στο επίκεντρο της προσοχής του κλάδου μας και γνωρίζω ότι το ICS συνεργάζεται στενά με τον ΙΜΟ, τις κυβερνήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου συστήματος που θα υποστηρίζει τη μετάβαση. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη να γίνουν και είμαι ενθουσιασμένος που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να ηγηθώ της καταπληκτικής ομάδας του ICS και να συνεργαστώ με τα μέλη μας καθώς αντιμετωπίζουμε τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας».
Ο Θωμάς Α. Καζάκος κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Ο Θ. Καζάκος είναι Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).
Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1967 και σπούδασε Νομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και απέκτησε επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο.
Έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου και του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), είναι επίσης ο Γενικός Γραμματέας και Διοικητικός Σύμβουλος του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Πλοιοκτητών. Εκπροσωπεί επίσης το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο στα Διοικητικά Συμβούλια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στο Λονδίνο και της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών στις Βρυξέλλες, όπου από το 2015, έχει διορισθεί επιπρόσθετα, Πρόεδρος της Επιτροπής Θαλάσσιων Κρατικών Ενισχύσεων. Από το Νοέμβριο 2017, έχει επίσης διορισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα στη Λισαβώνα, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή πλοιοκτητική κοινότητα.
Η Μεταξία Ψάλτη
Η Μεταξία Ψάλτη πήρε τη θέση του Σπύρου Ταράση, απο την 1η Ιανουαρίου 2025, και είναι η νέα αντιπρόεδρος της Intercargo και είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην Διεθνή Ένωση Πλοιοκτητών Φορτηγών Πλοίων.
Είναι μέλος του Institute of Chartered Shipbrokers, έχει μια μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία τριών δεκαετιών στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Ναυτικό Δίκαιο με διάκριση από το City University του Λονδίνου, αποτελεί παράδειγμα αριστείας στον τομέα της.
Ως διευθύνουσα σύμβουλος της Neda Maritime Agency Co. Ltd., εποπτεύει τα τμήματα Operations, Marine, Vetting, HSQE και Crewing για έναν διαφοροποιημένο στόλο πλοίων, διασφαλίζοντας την τήρηση των υψηλότερων προτύπων ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
«Η σε βάθος γνώση των εμπορικών δραστηριοτήτων και της στρατηγικής ηγεσίας έχει αποδειχθεί περαιτέρω μέσω των ρόλων της ως πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας της INTERCARGO, πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου και Αγορών της INTERTANKO και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της INTERTANKO», επισήμανε με ανακοίνωση της η INTERCARGO, και πρόσθεσε:
“Η δέσμευση της Μεταξίας Ψάλτη για την περιβαλλοντική διαχείριση, την ευημερία του πληρώματος και την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την αποστολή της INTERCARGO για την προώθηση ασφαλών, αποδοτικών και βιώσιμων ναυτιλιακών εργασιών. Ο διορισμός της αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της INTERCARGO να προωθήσει την ποικιλόμορφη και χωρίς αποκλεισμούς ηγεσία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος”.
Ο Σωτήρης Ράπτης
Ο Σωτήρης Ράπτης εντάχθηκε στο ESPO το 2016 ως ανώτερος σύμβουλος πολιτικής για το περιβάλλον και την ασφάλεια. Υπήρξε και συντονιστής του δικτύου EcoPorts στην ESPO. Προηγουμένως, εργάστηκε για 2,5 χρόνια ως στην ΜΚΟ “Μεταφορές και Περιβάλλον”, υπεύθυνος για την καμπάνια καθαρή ναυτιλία στο επίπεδο του ΙΜΟ και της ΕΕ και πέρασε έξι χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως σύμβουλος πολιτικής για το περιβάλλον, τις μεταφορές και τις νομικές υποθέσεις.
Ο Σωτήρης Ράπτης είναι εξειδικευμένος δικηγόρος, μιλά ελληνικά και αγγλικά, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Κολέγιο του Λονδίνου στο Κέντρο του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Του απονεμήθηκε το Βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών 2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως μέλος του blog “G700” για την προώθηση της δικαιοσύνης μεταξύ γενεών.
Εντάχθηκε στην ECSA ως Διευθυντής Περιβάλλοντος και Ασφάλειας το 2020 και ανέλαβε Γενικός Γραμματέας το 2022. Πριν ηγηθεί της ECSA, της European Community Shipowners’ Associations, κατείχε πολλές θέσεις σε διάφορους οργανισμούς συμμετόχων, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων και η ΜΚΟ Transport & Environment. Ο Σωτήρης είναι διπλωματούχος δικηγόρος, με πτυχία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το King’s College του Λονδίνου. Το 2008, του απονεμήθηκε το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως μέλος του ιστολογίου «G700» για την προώθηση της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών.
Ο Κωστής Φραγκούλης
Ο ρόλος του Κωστή Φραγκούλη στην εξωστρέφεια της ελληνικής ναυτιλίας και διασύνδεσης με παγκόσμιους θεσμούς και ιδιαίτερα με το δίκτυο των Propeller Club είναι καθοριστικός.
Αυτός ο ρόλος θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο από την αναμενόμενη εκλογή του στη θέση του προέδρου του International Propeller Club στο άμεσο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του Propeller Club στο Charleston της Νότιας Καρολίνας των Η.Π.Α. και στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν ο πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά, Κωστής Φραγκούλης, εξελέγη 1ος αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο Κ. Φραγκούλης έχει ήδη διατελέσει δύο επιτυχημένες θητείες ως 3ος και 2ος αντιπρόεδρος κατά τα έτη 2021-2022 και 2022-2023, αντίστοιχα.
Η σημαντική αυτή εκλογή στη θέση νούμερο δύο τον καθιστά αυτομάτως φαβορί για την προεδρία, τον Σεπτέμβριο του 2025. Η εκλογή του θα είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία, καθώς θα είναι ο πρώτος μη Αμερικανός και βέβαια ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος στην 100ετή ιστορία του διεθνούς οργανισμού.
Ο Κωστής Φραγκούλης, είναι γιος του καπετάν Γιάννη Φραγκούλη. Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι υπερδραστήριο μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και πατέρας δύο θυγατέρων, της Έλλης και της Αθηνάς.
Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και είναι κάτοχος πτυχίου από το Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ του Ηνωμένου Βασιλείου στα Οικονομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το 1988. Την επόμενη διετία, από 1988 έως το 1990 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό ως αξιωματικός.
Τον μήνα Μάιο του 1991, ίδρυσε την ναυτιλιακή εταιρεία Franman Group και από τότε είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και επί τρεις δεκαετίες της Franman, που παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στη ναυτιλιακή βιομηχανία, με επίκεντρο τον εξοπλισμό ναυπήγησης, εφοδιάζει με ανταλλακτικά τα πλοία, επιβλέπει επισκευές και παρέχει υπηρεσίες σε πλοία και σε εταιρείες, στον τομέα της ναυτιλιακής ασφάλειας, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Σήμερα, μέσω τεσσάρων εταιρειών, η Franman εκπροσωπεί 132 κορυφαίες εταιρείες προωθώντας τον εξοπλισμό, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε περισσότερους από 600 πελάτες στην Ελλάδα και σε 13 άλλες ναυτιλιακές χώρες.
Το έτος 1996, ίδρυσε την Imperium Shipmanagement SA, η οποία διαχειριζόταν και κατείχε πέντε πλοία handysize μεταφοράς χύδην φορτίου. Μετά από μια δεκαετή συνεπή διαχείριση των πλοίων και ενώ η αγορά Dry Cargo γνώριζε σημαντική άνοδο, αποφάσισε να αποχωρήσει από την πλοιοδιαχείριση, αξιοποιώντας τις υψηλές αξίες, κατοχύρωσε σημαντικές υπεραξίες, πουλώντας τα πλοία.
Ο Κωστής Φραγκούλης εξελέγη πρόσφατα, για τρίτη περίοδο, πρόεδρος του International Propeller Club, Port of Piraeus.
Το έτος 2020, ο Κωστής Φραγκούλης, τιμήθηκε από την Επιτροπή των «Βραβείων Ευκράντη», με το βραβείο «Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας».
Αναλύοντας τους λόγους που η Επιτροπή επίλεξε τον Κωστή Φραγκούλη, επισήμανε: “Το όραμα του Κωστή Φραγκούλη ήταν να μετουσιώσει το πάθος του για τη θάλασσα και τη ναυτιλία, δημιουργώντας μια εταιρεία η οποία θα πρόσφερε ένα πολυσχιδές πρόγραμμα υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία”.
Έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια δυναμικής παρουσίας στη ναυτιλιακή αγορά, ο όμιλος Franman αποτελεί το πρώτο Trading House στην Ελλάδα στα πρότυπα των ιαπωνικών, ενώ κατέχει ηγετική θέση στη διεθνή αγορά. Εκπροσωπεί περισσότερες από 130 κορυφαίες εταιρείες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ επιχειρεί και σε 12 ακόμα χώρες εκτός Ελλάδος.
Από το ξεκίνημα της εταιρείας εστίασε στις αγορές της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας, υιοθετώντας το μοντέλο τού “one stop shop philosophy”, προσφέροντας στον πλοιοκτήτη όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας, ο Κωστής Φραγκούλης έχει αποδειχθεί επιχειρηματίας ιδιαίτερα δραστήριος και δημιουργικά ευφάνταστος.
Μία από τις βασικές του αξίες είναι η πίστη στον ανθρώπινο παράγοντα. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 βρίσκεται πίσω από το τιμόνι του Propeller Club, Port of Piraeus, από όπου επιδίδεται με ζήλο στη δημιουργία ενός πλαισίου αρμονικού διαλόγου ανάμεσα στα μέρη της ναυτιλιακής κοινότητας.
Το ίδιο έτος έλαβε την τιμητική θέση του Έλληνα Πρεσβευτή για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Sailors’ Society, ο οποίος έχει ως βασικό σκοπό την υποστήριξη και την αρωγή των ναυτικών σε όλα τα λιμάνια του κόσμου. Βασικός άξονας των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Κωστής Φραγκούλης είναι η υποστήριξη της ναυτικής φιλανθρωπίας.
Ο Κωστής Φραγκούλης, διαθέτει την ικανότητα να σχεδιάσει αλλά και να υλοποιήσει με επιτυχία μια οργανωμένη επικοινωνιακή στρατηγική, που διαπνέεται από πλήρη εξωστρέφεια, εξυπηρετώντας τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.
Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης
Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο γνωστοποίησε ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να διορίσει τον νυν Βοηθό Γενικό Διευθυντή – Διευθυντή Τεχνικού Τμήματος, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, ως τον επόμενο Γενικό Διευθυντή.
Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης θα διαδεχθεί τον Θωμά Α. Καζάκο, ο οποίος θα αναλάβει ως ο νέος Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στο Λονδίνο, από την 1η Απριλίου 2025.
Συμπληρώνοντας φέτος τριάντα χρόνια παραγωγικής θητείας στο Επιμελητήριο, ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, είναι κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού στη Μηχανολογία. Ξεκίνησε την καριέρα του ως Μηχανολόγος Μηχανικός το 1986 και εργάστηκε στην Αμερική, Κύπρο και Λιβύη. Το 1992 εργοδοτήθηκε στον Κυπριακό Νηογνώμονα όπου εκπαιδεύτηκε ως επιθεωρητής πλοίων. Το 2015, μετά από πρόταση που υποβλήθηκε στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ) από την Κυπριακή Ναυτιλιακή Διοίκηση, διορίστηκε από τον ΔΝΟ ως «Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θέλησης» για την Κύπρο με ρόλο την προώθηση των ναυτικών και ναυτιλιακών επαγγελμάτων στους νέους, τίτλο τον οποίο κατέχει μέχρι σήμερα.
Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, με δήλωση του επισημαίνει: «Με τιμά βαθιά η εμπιστοσύνη του Διοικητικού Συμβουλίου να υπηρετήσω ως ο επόμενος Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Καθώς συμπληρώνω τα 30 χρόνια υπηρεσίας στο Επιμελητήριο, δεσμεύομαι να οικοδομήσω πάνω στο ουσιαστικό έργο που έχει επιτελεστεί ήδη, προωθώντας δυναμικά τα συμφέροντα της Κυπριακής Ναυτιλίας και διατηρώντας το ζωτικό ρόλο του κλάδου μας στην παγκόσμια σκηνή. Προσβλέπω στην ήδη στενή συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο, τα Μέλη και τους Συνεργάτες μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας».
Η Μαρία Δεληγιάννη
H Μαρία Δεληγιάννη είναι Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (Cruise Lines International Association (CLIA)) με έδρα την Αθήνα.
Εντάχθηκε στο δυναμικό της CLIA τον Μάρτιο του 2018 και είναι υπεύθυνη για θέματα διακυβέρνησης και δημοσίων υποθέσεων στην περιοχή.
Η Μ. Δεληγιάννη βρίσκεται στον κλάδο της ναυτιλίας πάνω από 10 χρόνια. Πριν την CLIA εργαζόταν στις Βρυξέλλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση Εφοπλιστών (ECSA) ως Ανώτερος Σύμβουλος σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας και περιβάλλοντος.
Προηγουμένως εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών στη χάραξη πολιτικής λιμανιών.
Έχει επίσης εργαστεί για τον όμιλο SQE Marine στον Πειραιά καθώς και την πολυεθνική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers (PwC Greece) στην Αθήνα.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Ναυτιλιακών Σπουδών με τιμητική διάκριση από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο.
Διαθέτει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς το οποίο και πραγματοποίησε με υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και του Αρσακείου Ψυχικού.
Η Μ. Δεληγιάννη από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με προσομοιώσεις των εργασιών των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αλλά και του ΟΗΕ με συμμετοχή μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ.
Δωροθέα Ιωάννου
Η Δωροθέα Ιωάννου, είναι διευθύνουσα σύμβουλος του American P & I Club. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Νέα Υόρκη, από Ελληνοκύπριους γονείς. Κατέχει Β.Α. από το City University της Νέας Υόρκης και ανώτατο πτυχίο Νομικής από το St John’s University School of Law της πόλης.
Το 1997 μετεγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, αρχικά ασχολήθηκε με τη διδασκαλία αγγλικών και στη συνέχεια εργάστηκε σε τοπική δικηγορική εταιρεία. Εισήλθε στον κλάδο των ναυτασφαλίσεων μέσα από την εταιρεία Allied Insurance Brokers το 1998 και τελικά ανέλαβε τα ηνία του τμήματος απαιτήσεων, «κάνοντας όνομα» ως ανερχόμενο ταλέντο στη διαχείριση ναυτικών ατυχημάτων.
Το 2005 η Δ. Ιωάννου εισήλθε στη νεοϊδρυθείσα SCB (Hellas), στο γραφείο του Πειραιά, που αντιπροσώπευε την SCB στη Νέα Υόρκη. Μετά από τη διαχείριση απαιτητικών υποθέσεων ανέλαβε το 2009 τη γενική διαχείριση του γραφείου.
Το 2015 έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του American Club που αναλαμβάνει senior παγκόσμιο εκτελεστικό ρόλο, εκτελώντας χρέη διευθύντριας Παγκόσμιας Επιχειρησιακής Ανάπτυξης. Το 2017 τιμήθηκε στο Λονδίνο με το βραβείο Επόμενης Γενιάς στη Ναυτιλία, στη μεγάλη ναυτιλιακή διοργάνωση της Lloyd’s List.
Η Δ. Ιωάννου είναι ιδιαίτερα δραστήρια και στο έργο της WISTA (Women’s International Shipping & Trading Association), τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Συμμετέχει επίσης και στο Διοικητικό Συμβούλιο του International Propeller Club, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην προεδρία της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Επόμενης Γενιάς.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επιτόκια: Πόσο μειώνονται οι δόσεις των δανείων
- Σε ρόλο… γκρίζου «Ιππότη» για τον ΟΛΘ η ζάπλουτη «τσαρίνα» Μαργκαρίτα. Το φθηνό τίμημα και η σημερινή μάχη στο ταμπλό του Χ.Α
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των HELLENiQ Energy, Intrakat, Πειραιώς, Profile, Apple, Amazon, Palantir
- Τα δυο (τελικά;) ονόματα για ΠτΔ, τι συμβαίνει με την Intralot, τα σενάρια για τον ΟΛΘ και η «τσαρίνα», το νέο αφεντικό του Τειρεσία, η νέα εταιρεία του Τσαμάζ, οι εφοπλιστές της Courchevel, το party της Μαρτίνου και το νέο κάλεσμα των The Coustas