“Ποδαρικό” με πολλές και διαφορετικές ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού έκανε η νέα χρονιά, με “πρωταγωνίστρια” τη γρίπη, αλλά και με κρούσματα COVID-19 και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός), που οδηγούν πολλούς στα Επείγοντα των νοσοκομείων, που εφημερεύουν.

Οι νοσηλείες στο ΕΣΥ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες μέρες, καθώς ο συγχρωτισμός των εορτών ευνόησε τη μετάδοση των εποχικών ιών.

1

Ένας πυρετός που επιμένει και συνοδεύεται από εξάντληση, πόνοι στα κόκαλα, κρυάδες και ρίγη, βήχας, καταρροή ταλαιπωρούν τους ασθενείς, που μεταβαίνουν στο νοσοκομείο. Και όπως κάθε φορά, βέβαια, τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, μιας και οι περισσότεροι μένουν στο σπίτι, συχνά, δε, χωρίς να τους δει ο οικογενειακός παθολόγος ή ο προσωπικός γιατρός.

“Κοκτέιλ” ιώσεων με “πρωταγωνίστρια” τη γρίπη

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά και έως τις 5 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 7 σοβαρά κρούσματα γρίπης. Χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ 3 άνδρες και 4 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 81 ετών. Ο νεότερος ασθενής, που εισήχθη στην Εντατική, είναι 19 ετών. Την ίδια περίοδο καταγράφηκε ένας θάνατος από γρίπη εργαστηριακά επιβεβαιωμένη.

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση στη θετικότητα στη γρίπη, με τον τύπο Α να κυριαρχεί στα δείγματα του δικτύου επιτήρησης SARI (Σοβαρή Οξεία Αναπνευστική Λοίμωξη). Υπάρχουν, ωστόσο, και κρούσματα γρίπης τύπου Β. Παράλληλα, σημειώνεται άνοδος και στα περιστατικά κορωνοϊού.

Πνευμονολόγοι εκτιμούν ότι επίκεται “κύμα” γρίπης και ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν και μεταξύ των παιδιών, λόγω των σχολείων.

Κάθε χρόνο η γρίπη διαρκεί ως και την άνοιξη, για τούτο και οι γιατροί συστήνουν να κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο έστω και τώρα, για να μπορέσουμε να προφυλαχτούμε και είτε να την περάσουμε ελαφρά, είτε να μη νοσήσουμε καθόλου.

Σε εγρήγορση οι επιστήμονες

Όπως μάθαμε από την εποχή της πανδημίας της COVID-19, οι αναλύσεις των λυμάτων της Αττικής “προδίδουν” την ύπαρξη των ιών.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης: “Το εντυπωσιακό είναι ότι η γρίπη τύπου Β έχει διαδοθεί πάρα πολύ στην κοινότητα αυτή την περίοδο, ενώ αντίστοιχα προηγούμενες χρονιές δεν ανιχνευόταν. Ξεκινούσε πάντοτε προς τα μέσα Ιανουαρίου και κορυφωνόταν τον Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε γρίπη τύπου Β σε πολύ υψηλό ποσοστό”.

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τα λύματα ήταν θετικά για τη γρίπη τύπου Α αλλά το ιικό φορτίο ήταν αρκετά χαμηλό. Το ίδιο ίσχυε για τον κορωνοϊό και για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Από τις 15 Δεκεμβρίου άρχισε μεγάλη αύξηση της γρίπης τύπου Α, που αθροιστικά έφτασε το 180% σε μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη: “Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου ως εξής:

  • Κατά 550% στη γρίπη Α
  • Κατά 335% στη γρίπη Β
  • Κατά 197% στον ιό RSV
  • Κατά 55% στον κορωνοϊό.

Και στους τέσσερις ιούς, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Μετά τις 29 Δεκεμβρίου αυτή που αυξάνεται σημαντικά είναι η γρίπη τύπου Β”.

Πότε θα υπάρξει κορύφωση

Καθηγητές Πνευμονολογίας εκτιμούν ότι θα υπάρξει κορύφωση της γρίπης είτε μέσα στον Ιανουάριο, είτε στα μέσα Φεβρουαρίου.

Σε αυτή τη φάση παρατηρείται αύξηση πάνω από 40% στις προσελεύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΕΣΥ, με παράλληλη αύξηση και στις εισαγωγές με επιπλοκές από αναπνευστικές λοιμώξεις και γρίπη, που ξεπερνά το 50% σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η παραμονή στο σπίτι έως και 48 ώρες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων είναι κάποια μέτρα, που, μαζί με το εμβόλιο, μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της διασποράς των εποχικών ιώσεων.

Διαβάστε επίσης

1 στα 10 παιδιά με ψυχική διαταραχή – Εγκαινιάστηκε το 5ο Κέντρο Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων