ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η Ελλάδα κινεί την εξωτερική της πολιτική με όπλο την ενεργειακή της ατζέντα. Σε μια συγκυρία που η γεωπολιτικές σχέσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι σε αναταραχή, τα κοινά ενεργειακά σχέδια λειτουργούν σαν άξονας σταθερότητας που ενώνουν τις χώρες σε κοινούς στόχους, διασφαλίζοντας μια νέα ισορροπία που στηρίζεται σε μια κοινή ενεργειακή και οικονομική προοπτική.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά το ταξίδι στην Αίγυπτο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία, σε μια στρατηγική να χτίσει μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις με τις δύο χώρες που μπορούν να στηρίξουν τους ελληνικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς. Η θέση της Ελλάδας, την κάνει ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη, τη γέφυρα από όπου μέσω των διασυνδέσεων που σχεδιάζονται θα μπορεί η φθηνή πράσινη ενέργεια του Νότου να ταξιδέψει προς το Βορρά. Μια γέφυρα που μπορεί όμως μαζί με την ενέργεια, μπορεί να δημιουργήσει και νέες συμμαχίες και να αποτελέσει τη βάση για την ενίσχυση της σταθερότητας
Στη συνάντηση που θα έχει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να τεθούν κεντρικά οι επενδύσεις του βασιλείου στον τομέα της ενέργειας, μαζί με τις κοινές απόψεις για σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Μαζί με το GREGY, το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα ενώσει την Ελλάδα και την Αίγυπτο καθιστώντας τις δύο χώρες μας μια ενεργειακή γέφυρα μεταφοράς καθαρής ενέργειας, προωθείται αντίστοιχα και ο Saudi Greek Interconnection. Το κοινό σχήμα ΑΔΜΗΕ – National Grid έχει ήδη αναθέσει τις μελέτες σκοπιμότητας, οι οποίες αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι τον Αύγουστο 2025. Στο επίκεντρο είναι και το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για εξαγωγή καθαρού υδρογόνου προς την Ελλάδα μέσω ελληνικών πλοίων και στη συνέχεια μέσω αγωγών στη βόρεια Ευρώπη.
Η Ελλάδα να θέλει τη σύσφιξη των σχέσεών της με σειρά κομβικών παικτών της Μέσης Ανατολής, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη θέση της ως πυλώνα σταθερότητας για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Η Ενεργειακή Ατζέντα στη Σαουδική Αραβία
Η ενέργεια, μαζί με τα telecoms και τις συνέργειες στις κατασκευές θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, με τις ηλεκτρικές, πάντως, διασυνδέσεις μέσω Ελλάδας προς ΕΕ να καταλαμβάνουν τη πρώτη θέση.
Η ΔΕΗ θα καλύψει με ίδια κεφάλαια τη συμμετοχή της κατά 25% στην EMC Subsea Cable Company Ltd παραχωρώντας στη συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία εμπράγματες εξασφαλίσεις περιουσιακών της στοιχείων. Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του έργου, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με τις συστημικές τράπεζες, (Εθνική, Πειραιώς, Alpha) και την σαουδαραβική Bank Aljazira, οι οποίες θα αναλάβουν το 60% της χρηματοδότησης της ΕΜC με το υπόλοιπο 40% να αποτελεί το μετοχικό κεφάλαιο.
Το Joint Venture προβλέπει την εγκατάσταση ενός καλωδίου μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας που αποτελεί τον Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο ανάμεσα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.
Το «MENA Hub», είναι ο βραχίονας διεθνούς συνδεσιμότητας και Κέντρων Δεδομένων της STC της Σαουδικής Αραβίας, που θα κατασκευάσει την καλωδιακή υποδομή σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA.
Στο επίκεντρο η πράσινη ενέργεια για Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο
Το στοίχημα που παίζει τα τελευταία χρόνια το Ριάντ να μετατραπεί σε ένα διεθνές κέντρο παραγωγής πράσινης ενέργειας φαίνεται από τις μαζικές επενδύσεις σε δίκτυα που δρομολογεί.
Στο σχέδιο είχε αναφερθεί το Νοέμβριο στην Αθήνα κατά το 13ο Arab – Hellenic Economic Forum, ο CEO της National Grid, Eng. Waleed Abdullah Al-Saadi. Συνοψίζεται στη κατασκευή 800 νέων σταθμών διανομής στη χώρα, επέκταση των γραμμών μεταφοράς κατά 300 χιλιόμετρα, νέα έργα που εξυπηρετούν την αυξανόμενη ζήτηση και συνδέουν στρατηγικά σημεία, όπως βιομηχανικές περιοχές και μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε ένα εκτεταμένο δίκτυο διασύνδεσης με γειτονικές χώρες στον Κόλπο.
Το βασικό πλεονέκτημα βέβαια της περιοχής είναι οι πολύ χαμηλές τιμές. Σε διαγωνισμό που έγινε το περασμένο φθινόπωρο για 3,7 GW φωτοβολταικών στη Σαουδική Αραβία, οι χαμηλότερες προσφορές ανήλθαν σε 0,0129 $/kWh, σύμφωνα με το περιοδικό pv magazine International.
Αντίστοιχα και η Αίγυπτος αξιοποιώντας το υψηλό της δυναμικό στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, φιλοδοξεί να αποτελέσει το κέντρο παραγωγής πράσινης ενέργειας για την Ευρώπη που θα μεταφέρεται μέσω του GREGY, της διασύνδεσης που σήμερα βρίσκεται σε φάση μελετών με στόχο να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το 2031.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου, GREGY – Green Energy Interconnector, σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο, σε συνεργασία και με τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση των έργων με κριτήρια τόσο το αιολικό δυναμικό της περιοχής όσο και την εγγύτητα στο σημείο αιγιάλωσης του καλωδίου, ενώ αναμένονται και τα κίνητρα που θα ανακοινωθούν για την προσέλκυση επενδυτών, ενώ η χώρα έχει υποσχεθεί πολύ γρήγορη αδειοδότηση των έργων.
Σημειώνεται ότι η προοπτική του έργου GREGY έχει ήδη λειτουργήσει σαν κίνητρο μεγάλων επενδύσεων στις ΑΠΕ της Αιγύπτου.
Το μοναδικό αυτό έργο, αναμένεται να ανασυντάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, εισάγοντας την σε μια νέα, πράσινη εποχή με σημαντικά πλεονεκτήματα για την οικονομία, το περιβάλλον και τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.Αποφασιστικής σημασίας αναμένεται να είναι και η συμβολή του στην εθνική οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία.
Η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο:
- Θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, μέρος της θα καταναλώνεται από την Ελληνική Βιομηχανία και ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
- Θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Σημειώνεται πως το GREGY – Green Energy Interconnector είναι ήδη ενταγμένο στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία «Global Gateway» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στη συνένωση των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε και στη μόχλευση επενδύσεων για την περίοδο 2021-2027 με στόχο την ανάπτυξη παγκόσμιων υποδομών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εξοικονομώ 2025: Oι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα για υπαγωγή στο πρόγραμμα
- Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου: Έκτακτα μέτρα για τον χιονιά – Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών, τι θα γίνει με τα σχολεία
- ΥΔΩΡ 2.0: Ολοκληρώθηκαν πέντε διαγωνισμοί για αρδευτικά έργα προϋπολογισμού 691 εκατ. ευρώ
- Ιστορικό υψηλό για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 – Τέσσερις μελέτες αποκαλύπτουν την πορεία του το 2025