• Πολιτική

    Οι οχλήσεις της Τουρκίας και οι παρατηρήσεις Τσίπρα για τον σκύλο του γείτονα

    Μαξίμου


    Παρά τις παρατηρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον ενοχλητικό σκύλο του γείτονα που γαβγίζει πολύ δυνατά, η Τουρκία έστειλε φρεγάτα της να παρακολουθεί το σκάφος που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ανατολική μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου.

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Άγκυρα από την Θεσσαλονίκη ήταν πως η Ελλάδα προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα παρά τις όποιες οχλήσεις της γειτονικής Τουρκίας ή τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών.

    Γενικώς η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι χειρίζεται τα εθνικά θέματα με ψυχραιμία αποφεύγοντας τις «κορώνες»- σε αντίθεση με την Τουρκία- και παράλληλα επιχειρεί να αποδείξει ότι η μετριοπαθής στάση της λειτουργεί επί της ουσίας σταθεροποιητικά σε μία ευαίσθητη περιοχή όπως η Μεσόγειος. Το Μαξίμου έχει επιλέξει την συνέχιση της εξωστρεφούς και συγχρόνως ενεργητικής εξωτερική πολιτική ενδυναμώνοντας στην παρούσα φάση τις σχέσεις της χώρας με τα Βαλκάνια.

    Εξ ου και χθες πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας και αμέσως μετά τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Σερβίας και Βουλγαρίας. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των σημαντικών επαφών αποτυπώθηκε σε υπογραφή μνημονίων και συμφωνιών για στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών τους.

    Αυτό είναι ένα κομμάτι της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση. Γιατί ουσιαστικά το μυαλό της είναι στα θέματα της οικονομίας και στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας που εν τέλει θα κρίνει και την κυβερνητική πορεία. Το Μαξίμου αγνοεί τις πιστολιές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει ότι τα όποια θετικά οικονομικά αποτελέσματα θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί στην χώρα ήδη από το 2015- όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέκοψε την πορεία εξόδου από την κρίση- και σχεδιάζει το δικό του αφήγημα για τον απεγκλωβισμό από την επιτροπεία.

    Στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τον οποίο και ευχαρίστησε για την απόφαση της Κομισιόν να κινήσει την διαδικασία τερματισμού υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα που όπως είπε «στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα».

    Μη παραλείποντας βεβαίως να θυμίσει τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού από την αρχή της κρίσης.

    Ο Γιούνκερ εμφανίστηκε πιο προσγειωμένος και θύμισε στον πρωθυπουργό πως όταν πρωτοσυναντήθηκαν έχοντας και οι δύο τις ίδιες ιδιότητες το έλλειμμα κινούνταν ήδη στο 5,1% δηλαδή ήδη είχε ξεκινήσει την καθοδική του πορεία.

    Αυτή η επισήμανση δεν αποδυναμώνει βεβαίως τον συμβολισμό της απόφασης της Κομισιόν, ούτε την ισχύ των μηνυμάτων που στέλνει στις αγορές. Άλλωστε το Μαξίμου αναγνωρίζει τον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξε η ΕΕ στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ακόμη κι αν χρειάστηκε ο ίδιος ο Γιούνκερ να συγκρουστεί προσωπικά με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: O Τσίπρας «ευχαριστεί» τους δανειστές για την έξοδο από το υπερβολικό έλλειμμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απειλεί ο Τσαβούσογλου – Τσίπρας: «Η Τουρκία αρέσκεται στο να μην σέβεται»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ (pics-video)



    ΣΧΟΛΙΑ