Θολό είναι το τοπίο για τον αριθμό των ακινήτων Airbnb που βγαίνουν εκτός αγοράς ελέω των νέων ρυθμίσεων, καθώς η δήλωση της χρήσης των καταλυμάτων ως κύρια ή βοηθητική έχει γίνει από μηχανικούς. Το σίγουρο είναι ότι θα ανέλθουν σε δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σαντορίνη, όπου εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών υπόσκαφων κατοικιών, τα οποία ήταν δηλωμένα ως… στάβλοι, και επομένως βγαίνουν εκτός πλαισίου, βάσει της διάταξης του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού. Σημειωτέον ότι ο το 2023 οι κλίνες Airbnb στη Σαντορίνη έφτασαν τις 11 χιλιάδες.

Οι φορείς που εκπροσωπούν τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων Airbnb είναι ήδη «στα κάγκελα», ενώ ετοιμάζουν προσφυγές και διαμαρτυρίες με αποχή από τις πλατφόρμες, ήδη από τον ερχόμενο μήνα. Τις αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η πρόβλεψη πως θα διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι στο ακίνητο από υπαλλήλους του υπουργείου Τουρισμού και από μικτά συνεργεία ελέγχου με υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και υπαλλήλους του υπουργείου, ενώ αν κρίνεται απαραίτητο, οι υπάλληλοι που διενεργούν τον έλεγχο, ζητούν τη συνδρομή των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας. Προβλέπεται, δε, η επιβολή διοικητικού προστίμου 5.000 ευρώ, στην περίπτωση που δεν επιτραπεί η είσοδος στο ελεγχόμενο ακίνητο ή δεν πληρούται κάποια από τις προδιαγραφές, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα φτάνει έως και τα 20.000 ευρώ.

1

Τα ποιοτικά κριτήρια θα ισχύσουν από την επόμενη της ψήφισης του νομοσχεδίου. Τα ακίνητα θα πρέπει να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό, επομένως αποκλείονται υπόγεια που ανακαινίστηκαν για αυτό το σκοπό. Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν και να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής και – πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

Πλέον, το ανώτατο όριο εκμίσθωσης ενός ακινήτου ως κατάλυμα βραχυχρόνιας είναι οι 59 ημέρες. Επίσης, κόφτης μπαίνει και στις υπηρεσίες που παρέχουν τα καταλύματα, όπως όπως πρωινό, καθαριότητα ή μεταφορά, ώστε αν συμπεριλαμβάνεται το ακίνητο να θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και να υπάγεται σε διαφορετικό φορολογικό και διοικητικό καθεστώς, αφού ο ιδιοκτήτης θα υποχρεούται να προχωρήσει σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να τηρεί τις διατάξεις που ισχύουν για τουριστικές επιχειρήσεις.

Κόφτης σε περιοχές και αυξημένο τέλος ανθεκτικότητας

Ήδη από την Πρωτοχρονιά τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της μετατροπής ακινήτων σε νέα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας, μέτρο που θα εξεταστεί μετά την πάροδο ενός χρόνου με σκοπό να παραταθεί ή να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Ο κόφτης έχει, προς το παρόν, εφαρμοστεί, στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας (Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσσια, Νεάπολη), σε Μετς, Νέο Κόσμο, Άγιο Αρτέμιο και Παγκράτι και σε Βοτανικό, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα και Ρουφ). Σε ολόκληρο το δήμο της Αθήνας υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που λειτουργούν ως καταλύματα Airbnb φτάνουν τα 63.220. Ενδεικτικά, στο Κουκάκι και του Μακρυγιάννη το 2023 υπήρχαν 1.137 εγγεγραμμένα ακίνητα, ενώ στο Νέο Κόσμο 1.004, βάσει τελευταίων στοιχείων της Grant Thornton.

Με όρους… ξενοδοχείων επιβλήθηκε και το τέλος ανθεκτικότητας που θα καταβάλλεται από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξημένο. Το τέλος διαμορφώνεται από 0,5 ευρώ στα 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση τους χειμερινούς μήνες στα Airbnb, αλλά θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τα περσινά για τα ξενοδοχεία. Επίσης, την καλοκαιρινή περίοδο, το τέλος ανθεκτικότητας θα καταβάλλεται αυξημένο, από 1,5 ευρώ σε 8 ευρώ/διανυκτέρευση, από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.