ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας και η ομαλή μετάβαση σε ένα νέο πράσινο και ψηφιακό μέλλον, η προώθηση της πράσινης ναυτιλίας, η αναβάθμιση της ασφάλειας και ο εκσυγχρονισμός της ακτοπλοΐας και τέλος η ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης, είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη.
“Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου”, επισημαίνει ο Χρήστος Στυλιανίδης και προσθέτει:
“Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει τη μεγάλη ευθύνη διαχείρισης ενός από τους πιο σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας: τη ναυτιλία και τη ναυτοσύνη γενικότερα, στην οποία ο ελληνισμός έχει πολύχρονη και σπουδαία παράδοση, δυναμικό παρόν και μεγάλες προοπτικές για το μέλλον.
Η Ελλάδα παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία ως μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό πλοιοκτησίας. Με στόλο άνω των 5.500 πλοίων, οι έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας (dwt) και αντιπροσωπεύουν το 59% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η ελληνική σημαία κατατάσσεται στην 8η θέση παγκοσμίως.
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου. Παράλληλα, διατηρεί τον ρόλο της ως θεμέλιος λίθος της εθνικής οικονομίας. Εχει δείξει στην πράξη ότι είναι ικανή, τις προκλήσεις να τις μετατρέπει σε ευκαιρίες, αποδεικνύοντας, έτσι, την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά της.
Οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), η ανάγκη για απο-ανθρακοποίηση του διεθνούς ναυτιλιακού τομέα έως το 2050, οι ελλείψεις ναυτικών και η ανάγκη επανειδίκευσης των πληρωμάτων, η τεχνολογική πρόοδος, η ψηφιοποίηση και η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), οι απειλές για την ασφάλεια στη θάλασσα ως αποτέλεσμα γεωπολιτικών αναταραχών, συνθέτουν μία πολύπλοκη εικόνα και βάζουν τη ναυτιλία σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Σε αυτή την κρίσιμη καμπή η Ελλάδα πρωτοστατεί σε διεθνείς και ευρωπαϊκές δράσεις για την ανάπτυξη ρεαλιστικών πολιτικών με άμεση προστιθέμενη αξία”.
Αναπτύσσοντας τις τρεις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, υπογράμμισε τα εξής:
Πρώτη Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας και η ομαλή μετάβαση σε ένα νέο πράσινο και ψηφιακό μέλλον. Πάντα με ρεαλισμό και πρακτικές λύσεις. Για να επιτευχθεί αυτός ο κοινός στόχος, χρειαζόμαστε συνεργασία, ιδιαίτερα διατομεακή συνεργασία, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ναυτιλίας.
Η απο-ανθρακοποίηση της παγκόσμιας ναυτιλίας μέχρι το 2050 αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πιο ριζική μεταμόρφωση που έγινε ποτέ στον κλάδο. Υπάρχει, ωστόσο, επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε με ταχύτερο ρυθμό στην επιλογή μεσοπρόθεσμων μέτρων. Γι’ αυτό το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρωτοστατεί στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένες προτάσεις για φιλόδοξα αλλά πρωτίστως ρεαλιστικά μέτρα.
Δεύτερη Προτεραιότητα : Η προώθηση της πράσινης ναυτιλίας, η αναβάθμιση της ασφάλειας και ο εκσυγχρονισμός της ακτοπλοΐας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αφορούν:
1.Στην προετοιμασία μια αναλυτικής στρατηγικής (masterplan) για τη σταδιακή ανανέωση του συνόλου του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας καθώς και στην ανάπτυξη του μηχανισμού που θα χρηματοδοτήσει την ανανέωση.
2.Στην ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου που εξυπηρετεί τις άγονες γραμμές, με νέα πράσινα πλοία μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Αυτή η πρωτοβουλία αφορά στη ναυπήγηση νέων πράσινων πλοίων για την εκτέλεση των άγονων γραμμών με συμβάσεις μακράς διάρκειας.
3.Στη δημιουργία ενός Συνεργατικού Σχηματισμού – το λεγόμενο cluster – για την ενίσχυση των εγχώριων επιχειρήσεων ναυτιλιακού εξοπλισμού. Στόχος η ανάπτυξη καινοτόμων πράσινων λύσεων και τεχνολογίας ενώ για πρώτη φορά – κατόπιν έγκρισης της ΕΕ – εξετάζεται και η χρηματοοικονομική μόχλευση με ιδιωτικά κεφάλαια.
Παράλληλα, το Υπουργείο προσβλέπει στην επέκταση της δράσης και στη ναυπηγοεπισκευή.
4.Στην αναβάθμιση των ναυτιλιακών υποδομών της χώρας. Προχωρούμε στη βελτίωση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών σε πάνω από 30 λιμένες της χώρας, με έμφαση στη διασφάλιση της εδαφικής συνοχής.
5.Στο πρασίνισμα και στον ενεργειακό μετασχηματισμό των λιμανιών μας, με έμφαση στην ηλεκτροδότηση ελλιμενιζόμενων πλοίων (το λεγόμενο cold – ironing), όπου σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουμε δεσμευτεί για την παροχή της υπηρεσίας σε 12 ελληνικά λιμάνια μέχρι το 2030.
6.Στη δημιουργία συστήματος χρονοθυρίδων για τον ελλιμενισμό των πλοίων της ακτοπλοΐας. Αναπτύσσουμε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την ακτοπλοΐα που βασίζεται στην ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών απόπλου-κατάπλου των πλοίων, σχεδιασμού και παρακολούθησης των δρομολογίων, που στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας των θαλάσσιων συγκοινωνιών και στην απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των επιβατών.
7.Στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό των οργανωτικών δομών, διαδικασιών και λειτουργιών αλλά και στην απλοποίηση και ψηφιοποίηση σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με χρηματοδότηση από τη Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τρίτη Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης. Οι ναυτικοί μας είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Γι’ αυτό και ως Υπουργείο ανακηρύξαμε τα έτη 2024 – 2025 «Ετη Ναυτικής Εκπαίδευσης». Το 2025, λοιπόν, θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου για τη ναυτική εκπαίδευση.
Θα συνεχίσουμε, επίσης, να ενισχύουμε οικονομικά το θαλάσσιο ταξίδι των νέων ναυτικών μας και να εστιάζουμε σε νέα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ανταποκρινόμενοι έτσι στις ανάγκες μιας πιο βιώσιμης και ψηφιακής ναυτιλίας.
Εν κατακλείδι, θα συνεχίσουμε να προωθούμε δυναμικά τη συνολική αναβάθμιση της ελκυστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ναυτιλιακού cluster. Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή. Με ανοιχτό μυαλό, πνεύμα συνεργασίας και ρεαλιστικές προτάσεις για πρακτικές λύσεις.
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο: Συναγερμός στο Δικαστικό Μέγαρο, προειδοποίηση για βόμβα
Παύλος Μαρινάκης: Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ο ελάχιστος θεσμικός σεβασμός στον Κώστα Σημίτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ασφαλιστικές εταιρείες vs ιδιωτικών κλινικών: «Πόλεμος» για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
- Γιάννης Ψυχοπαίδης: Άνθρωποι και ερείπια που γίνονται τέχνη
- Νατάσα Μποφίλιου: Ξέχασα το θερμοσίφωνα ανοιχτό για δύο χρόνια – Νομίζαμε ότι το ζεστό νερό ήταν δώρο από το σύμπαν
- Καιρός: Εισβολή ψυχρής μάζας από την Κυριακή – Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα