ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε κλίμα συγκίνησης τιμά ο πολιτικός κόσμος τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, στην εξόδιο ακολουθία του που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Μητρόπολη Αθηνών.
Από νωρίς βρίσκεται στη Μητρόπολη η οικογένειά του, η σύζυγός του Δάφνη, οι δύο κόρες του και η εγγονή του.
Μητσοτάκης: «Ήταν η εξαίρεση στον πολύβουο κόσμο των συνθημάτων»
Την «εξαίρεση στον πολύβουο κόσμο των συνθημάτων» που αποτέλεσε ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε στον επικήδειο που εκφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «έναν μαχητή κατή της δικτατορίας, έναν άξιο υπηρέτη της δημοκρατίας», που προχώρησε σε δυο κρίσιμες επιλογές: την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε.».
«Ο Κώστας Σημίτης ανήκει πλέον στην ιστορία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τρεις παρακαταθήκες που άφησε πίσω του: «την αταλάντευτη πίστη του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την διαρκή προσπάθειά του η Ελλάδα να συγκλίνει» με τη Δύση. «Τον τρόπο διακυβέρνησής του με πρωταγωνιστή το περίφημο μπλοκάκι» και μια φυσιογνωμία πολιτικού που «έβρισκε χρόνο να διαβάζει, να ακούει μουσική, να παρακολουθεί θέατρο».
«Στους καιρούς που έρχονται πολλοί αναλυτές θα ασχοληθούν με τα σωστά και τα λάθη του» σημείωσε, για να συμπληρώσει πως εκείνος εστιάζει στη φράση που ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης είχε αναφέρει «η κυβέρνηση υπάρχει όχι για να διαιωνίζει την ίδια την εξουσία της αλλά να διαμορφώνει την ίδια την κοινωνία (…) βαδίζοντας συχνά και κόντρα στο ρεύμα».
«Ας κρατήσουμε τα καλύτερα, το γεγονός ότι δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να μεταλλαχθεί, να γίνει αρεστός» ανέφερε και τον χαρακτήρισε «μια εξαίρεση στον πολύβουο κόσμο των συνθημάτων. Ένα παράδειγμα για το πώς ένας πολιτικός μπορεί να παραμένει ενεργός πολίτης».
Σακελλαροπούλου: «Ο Κώστας Σημίτης άφησε το αποτύπωμα του στη Μεταπολίτευση»
«Ο Κώστας Σημίτης άφησε το αποτύπωμα του στη Μεταπολίτευση με τον παράδειγμά του. Εισήγαγε νέα μέθοδο διακυβέρνησης, με έμφαση στον προγραμματισμό και την ηθική του καθήκοντος. Μακριά από δημοφιλείς και ανέξοδες ρητορείες. Η πορεία του συνοδεύτηκε από κορυφαίες στιγμές, που καθόρισαν τη ζωή μας. Η ένταξη στην ΟΝΕ της Ελλάδας και της Κύπρου στην ΕΕ λάμπουν ως κορυφαία επιτεύγματα στον χρόνο», είπε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον λόγο που απηύθυνε στην εξόδιο ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες σε ηλικία 88 ετών.
Στην Μητρόπολη βρίσκονται επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Καραμέρος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Στην κηδεία παρευρίσκονται και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου και πρέσβεις ξένων χωρών.
Η κηδεία του γίνεται με τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού, δημοσία δαπάνη, ενώ η οικογένειά του πήρε την απόφαση να μην τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι μεταξύ των προσώπων που θα εκφωνήσουν επικήδειο κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία του.
Παράλληλα, μετά την κηδεία του στη Μητρόπολη Αθηνών αποφάσισαν η πομπή να πάει πεζή έως το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου θα ταφεί.
Ανδρουλάκης : Αγαπημένε μας πρόεδρε, πορεύτηκες με ένα σπάνιο πολιτικό ήθος στη δημόσια παρουσία σου
Με χίλιες περίπου λέξεις και συγκίνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αποχαιρέτησε με τον επικήδειό που εκφώνησε από τη Μητρόπολη Αθηνών τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
«Η Πατρίδα μας τιμά σήμερα τον Πρωθυπουργό που έκανε πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και σφράγισε ανεξίτηλα τη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο Ιστορικό του Ηγέτη, μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου. O πολιτικός κόσμος γίνεται φτωχότερος, καθώς έχασε μια σπουδαία προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, που εμπλούτιζε δημιουργικά και με ορθό λόγο τον δημόσιο διάλογο», είπε στην αρχή του επικηδείου που εκφώνησε.
Σε προσωπικό επίπεδο αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Κώστα Σημίτη, λέγοντας:
«Αγαπημένε μου Πρόεδρε, Με βαθιά συγκίνηση θυμάμαι το μικρό βιβλιαράκι που μου δώρισες σε μια από τις πρώτες μας συζητήσεις. Μια έκδοση του Ομίλου Αλέξανδρου Παπαναστασίου, που είχες ιδρύσει με άλλους ανήσυχους δημοκράτες αγωνιστές στα χρόνια της νιότης σου. Με έκανες κοινωνό της πολιτικής σκέψης σου και των ιδανικών με τα οποία πάντα έδινες τη μάχη ενάντια στη συντήρηση και τη μοιρολατρία. Όποιος διαβάσει εκείνο το κείμενο, αντιλαμβάνεται ότι δεν έδινες μάχες τακτικής. Είχες εντοπίσει από νωρίς τις ιστορικές ρίζες των παθογενειών του κράτους και είχες διαμορφώσει το πολιτικό όραμα για την υπέρβαση τους. Γι’ αυτό και ήταν διαρκής η πάλη σου απέναντι στον πελατειασμό, τα στερεότυπα και τα κατεστημένα που καθηλώναν την κοινωνία και τη Δημοκρατία. Με δημιουργικές ρήξεις, πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα, έκανες πράξη την Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξωστρέφειας.
Γι’ αυτές τις αξίες αγωνίστηκες από τα μετεμφυλιακά χρόνια, τα χρόνια της χούντας αλλά και αργότερα στη μεταπολίτευση μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Συσπείρωσες μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία γύρω από το Πολιτικό Όραμα του Εκσυγχρονισμού.
Δίνοντας του όμως ξεκάθαρα προοδευτικό περιεχόμενο, όπως πιστοποιεί το έργο σου, πολύ πριν οι λέξεις χάσουν το πραγματικό τους νόημα. Υποστήριζες ότι καμία μεταρρύθμιση ΔΕΝ είναι πολιτικά ουδέτερη. Ως «Αριστερός με σοσιαλδημοκρατικές ιδέες», όπως αυτοχαρακτηριζόσουν, πίστευες ότι η πραγματοποίηση του εκσυγχρονισμού δεν αποτελεί απλώς μια τεχνοκρατική διαδικασία, αλλά συνεπάγεται κινητοποίηση και κοινωνικό αγώνα . Ο πολίτης σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει να έχει ΑΞΙΑ και να είναι ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΣ. Αλλιώς καμία μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να αντέξει μακροπρόθεσμα.
Η σημασία των παραπάνω θέσεων καταδείχθηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μια κρίση, βεβαίως, για την οποία έγκαιρα και με τόλμη είχες προειδοποιήσει από το βήμα της Βουλής το 2008».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο και την παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη.
«Το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-2004 συνδέθηκε με μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της σύγχρονης Ελλάδας. Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο καταλληλότερος ηγέτης, σε μια εποχή ραγδαίων μεταβολών και τεράστιων προκλήσεων: Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είχε εισέλθει σε ανεπίστρεπτη πορεία, ενώ η εντεινόμενη παγκοσμιοποίηση απαιτούσε επεξεργασμένο σχέδιο προσαρμογής από τα εθνικά κράτη, ώστε να μη βυθιστούν οι κοινωνίες τους σε παρακμή.
Ο πολιτικός, που έλεγε λίγα αλλά σχεδίαζε και έπραττε πολλά, ένωσε τα χέρια με τον ελληνικό λαό στο δρόμο της σύγκλισης με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης. Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του είναι σταθμοί στην ιστορία του τόπου.Η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άλυτο το Κυπριακό.
Θέλω πραγματικά να αναλογιστείτε τις επιπτώσεις με τις οποίες θα ήταν αντιμέτωπος ο ελληνισμός από τις τουρκικές επιδιώξεις για διχοτόμηση του νησιού, αν ο διορατικός αυτός ηγέτης δεν είχε σχεδιάσει αυτή τη μεγάλη εθνική επιτυχία.
Ο Κώστας Σημίτης ήταν συνδιαμορφωτής της Ιστορίας, όχι παρακολούθημά της. Ισότιμος συνομιλητής των ισχυρότερων ηγετών που κέρδιζε με την αξιοπιστία και τον ρεαλισμό του. Εξέφραζε διακριτή άποψη στη βάση των δικών του «πιστεύω»,
όπως έκανε αγωνιζόμενος για μια αυτοδύναμη «Ευρώπη των λαών», ακόμα και αντιτασσόμενος στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Το 2004, άφησε την Ελλάδα πιο αισιόδοξη και ισχυρή από ποτέ. Η επιτυχημένη προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν απόδειξη ότι η χώρα, όταν διαθέτει ηγεσία με σχέδιο, μπορεί να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό .
Η σημαντικότερη όμως παρακαταθήκη που αφήνει, είναι το όραμα για διαρκή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ με τις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Πίστευε βαθιά ότι η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη στην υστέρηση. Ας φανταστούμε πως θα ήταν η πατρίδα μας χωρίς τα μεγάλα έργα υποδομών όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός, το Μετρό, η Αττική Οδός, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και άλλα πολλά. Σταθερές του προτεραιότητες ήταν το ισχυρό Κοινωνικό Κράτος, η Στήριξη του κόσμου της Εργασίας και η συνετή Δημοσιονομική Πολιτική. Έδωσε πνοή στα δημόσια πανεπιστήμια. Στήριξε τη δημόσια υγεία με 11 νέα νοσοκομεία και εφάρμοσε μόνιμες κοινωνικές παρεμβάσεις, όπως το ΕΚΑΣ και η Βοήθεια στο Σπίτι. Προήγαγε τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, με τη συνταγματική κατοχύρωση των ανεξάρτητων αρχών, την ίδρυση των ΚΕΠ και την προώθηση πλήθους μεταρρυθμίσεων που βελτίωσαν τη ζωή των πολιτών.
Γιατί εν τέλει ο πραγματικός προοδευτικός εκσυγχρονισμός είναι ολόπλευρος. Δεν σημαίνει μόνο οικονομική πρόοδο. Σημαίνει ταυτόχρονα ενίσχυση των θεσμών και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του κράτους δίκαιου. Σημαίνει διαφάνεια και υπευθυνότητα στη λήψη των αποφάσεων, δίκαιο μέρισμα από την ανάπτυξη και όχι διεύρυνση των ανισοτήτων. Πραγματικός εκσυγχρονισμός σημαίνει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που στηρίζει τον κόσμο της εργασίας. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη και όχι για την πελατειακή νομή τους από ισχυρά συμφέροντα. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη, η οποία αποτελεί διαρκές κοινωνικό ζητούμενο και πολιτική πυξίδα του Κινήματός μας».
«Αγαπημένε μας πρόεδρε, Πορεύτηκες με ένα σπάνιο πολιτικό ήθος στη δημόσια παρουσία σου.
Πάντα παρών στις μεγάλες μάχες της Παράταξής μας. Η ακεραιότητα, η θεσμικότητα και η μεθοδικότητά σου έγραψαν ιστορία. Ανήκεις πλέον στο Πάνθεον των μεγάλων ευρωπαίων ηγετών. Σε μια εποχή που η φιλελεύθερη δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή απειλούνται, σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί, όπως εσύ, αποτελούν φάρους για όλους εμάς που μοιραζόμαστε τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις. Αλλά και στην προσωπική σου ζωή υπήρξες υπόδειγμα σεμνότητας και απλότητας. Πάντοτε διακριτικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και ηθικολογίες.Ήσουν το πολιτικό αντίδοτο στην αλαζονεία της εξουσίας. Μας έδειξες ότι πολλά που φαίνονται ανέφικτα, είναι στο χέρι μας να τα πετύχουμε. Ότι ένας διαφορετικός δρόμος απέναντι στη συντήρηση, είναι εφικτός: Αυτόν τον προοδευτικό πατριωτισμό υπηρέτησες σε όλη σου τη διαδρομή.
Σήμερα η Ελλάδα υποκλίνεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της σύγχρονης Ιστορίας της. Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένε μου Πρόεδρε», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Δείτε live:
Διαβάστε επίσης