ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρηματιστήριο: Το rotation στις τράπεζες και το μη ενημερωμένο report της Goldman Sachs για τον δείκτη
Η Goldman Sachs στο πρώτο report της για τις αναδυόμενες αγορές το 2025 διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα με ουδέτερη σύσταση και την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.475 μονάδες ή περιθώριο πτώσης 2% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ο οίκος προβλέπει μείωση 4% φέτος στα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στον Γενικό Δείκτη και αύξηση 2% το 2026. Η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του 8% θα ανεβάσει τη συνολική προσδοκώμενη απόδοση του Γενικού Δείκτη σε όρους δολαρίου στο 5%.
Οι αγορές με θετική σύσταση είναι η Ινδονησία με 23% περιθώριο ανόδου, οι Φιλιππίνες με 22% περιθώριο ανόδου, η Νότια Αφρική και η Κίνα με 20% έκαστη, η Σαουδική Αραβία με +15% και τέλος η Χιλή με +13%. Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Ουγγαρία, Κολομβία και Τσεχία είναι οι αγορές με σύσταση υποαπόδοσης.
«Ο αμερικανικός εξαιρετισμός οδήγησε στην υποαπόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών. Ο MSCI EM σημείωσε μια μέτρια απόδοση 5% σε όρους δολαρίου πέρυσι, αλλά η υποτίμηση του συναλλαγματικού ισοζυγίου κατά 5% έναντι του δολαρίου αντιστάθμισε τα κέρδη του δείκτη κατά 9% από τη συσσώρευση κερδών, ενώ ο δείκτης P/E διευρύνθηκε μόνο κατά 1%.
Ο αμερικανικός εξαιρετισμός (SPX: +23%) οδήγησε στην υποαπόδοση των μετοχών της ΕΜ, ενώ ο MSCI EM είχε ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από την Ευρώπη», εξηγεί ο Sunil Koul και η ομάδα του.
«Το μακροοικονομικό υπόβαθρο εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, αλλά οι μετοχές παρέμειναν ανθεκτικές. Στις 7 εβδομάδες από τότε που διαμορφώσαμε τις απόψεις μας για το 2025, το μακροοικονομικό μείγμα παρέμεινε προκλητικό. Οι αποδόσεις των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά εν μέσω της τιμολόγησης από την αγορά λιγότερων περικοπών της Fed το 2025 και το δολάριο έχει σημειώσει έντονη άνοδο.
Οι πιθανοί δασμοί των ΗΠΑ αυξάνουν τους κινδύνους, αλλά ο συνολικός δείκτης μετοχών των χωρών ΕΜ έχει παραμείνει ανθεκτικός από τα μέσα Δεκεμβρίου και έχει αποδώσει σύμφωνα με τις επιδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων του. Οι μετοχές που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα, ενώ οι αμυντικοί θύλακες έχουν ηγηθεί. Αναμένουμε ότι η αμυντική περιστροφή και η ευρύτερη διασπορά θα συνεχιστούν το 2025», συνεχίζει η GS.
«Αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς, οι αποδόσεις θα είναι μέτριες καθοδηγούμενες από τα κέρδη. Προβλέπουμε ότι τα κέρδη του MSCI EM θα αυξηθούν κατά 10%, τόσο το 2025, όσο και το 2026, με τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη να ανέρχονται σε 98 δολάρια το 2026 (έναντι 100 δολαρίων προηγουμένως). Περιορίζουμε τον στόχο μας για τον MSCI EM στο τέλος του 2025 σε 1.190 μονάδες (από 1.200 μονάδες προηγουμένως), γεγονός που συνεπάγεται απόδοση 11% σε όρους δολαρίου, καθοδηγούμενες από τα κέρδη», καταλήγει ο Sunil Koul.
Διαβάστε επίσης:
Winners & Losers: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του μήνα που πέρασε