ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
AKTOR: Σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο του Ομίλου στη Ρουμανία – Στρατηγική η σημασία του για Ευρώπη
Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η αύξηση κεφαλαίου της Aktor Group, μέσω της οποίας θα αντληθούν 200 εκατ. ευρώ. Προοριζόμενα να χρηματοδοτήσουν ένα τμήμα από το δρομολογούμενο γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα, που θα διευρύνει το επιχειρηματικό αποτύπωμα του Όμιλου. Όπου καταλυτικός είναι ο ρόλος του διοικητικού ηγέτη Αλέξανδρου Εξάρχου.
Από σήμερα, η μετοχή της εταιρείας Aktor (μετονομασία και μετεξέλιξη συνάμα της Intrakat) θα είναι διαπραγματεύσιμη χωρίς το δικαίωμα στην ΑΜΚ. Η προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης είναι τα 4,795 ευρώ, έναντι των 4,85 ευρώ που είχε κλείσει η (άκοπη) μετοχή την περασμένη Παρασκευή.
Μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση και όπως ορίζουν οι κανονιστικές αποφάσεις του χρηματιστηρίου, τα όρια διακύμανσης της μετοχής θα είναι από το χαμηλό των 3,36 ευρώ έως το υψηλό των 6, 3 ευρώ. Δηλαδή στο -30% της προσαρμοσμένης τιμής και στο +30% του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος.
Λαμβάνοντας υπόψη και την ενσωμάτωση των υπό έκδοση νέων μετοχών η χρηματιστηριακή αξία της Aktor ξεκινά από τα 978,2 εκατ. ευρώ. Με προφανή και άμεσο στόχο να ενταχθεί στο «κλάμπ» των έως τώρα 22 εταιρειών που έχουν κεφαλαιοποίηση άνω του ενός δις η κάθε μία.
Η αύξηση κεφαλαίου γίνεται με δικαίωμα προτίμησης και με όρους διάθεσης (περίπου) 0,2708 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά, στην τιμή των 4,60 ευρώ ανά νεοεκδιδόμενη μετοχή.
Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Aktor έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν και το δικαίωμα προεγγραφής, σε περίπτωση που θέλουν να αποκτήσουν περισσότερες μετοχές από εκείνες που τους αναλογούν. Εάν βέβαια υπάρξουν τίτλοι που δεν θα έχουν διατεθεί.
Το ενδιαφέρον στο free float του 26,68%
Επί της ουσίας το ενδιαφέρον της ΑΜΚ εστιάζεται στο 26,68% του free float της εταιρείας, καθώς το υπόλοιπο 73,32% είναι ήδη «κλειδωμένο» εξ αρχής. Και τούτο γιατί:
Το σχήμα της τριάδας των βασικών μετόχων, Αλέξανδρου Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, που εκφράζεται μέσω της Winex Investments, θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης για το 39,24% των μετοχών που κατέχει. Τοποθετώντας 78,5 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως και περισσότερα αφού θα κάνει χρήση και δικαιωμάτων προεγγραφής.
Επίσης οι εφοπλιστές Κωνσταντίνος Αγγέλου και Ηλίας Γκότσης θα καλύψουν μέσω των εταιρειών τους Blue Silk και Castelano, τα προτιμησιακά τους δικαιώματα που αφορούν το 15,91% και 13,08% των μετοχών αντίστοιχα. Εισφέροντας στην ΑΜΚ 31,8 εκατ. ευρώ ο πρώτος και 26,2 εκατ. ευρώ ο δεύτερος.
Ακόμη, παρούσα στην αύξηση κεφαλαίου θα είναι και η Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη, καλύπτοντας το δικό της μερίδιο συμμετοχής (5,09%) με την εισφορά 10,2 εκατ. ευρώ.
Με τα δεδομένα αυτά τα περίπου 146,7 της ΑΜΚ είναι διασφαλισμένα και μένουν να συγκεντρωθούν άλλα 53,3 εκατ. ευρώ από όλους τους άλλους μετόχους μειοψηφίας. Αλλά και από αυτό το ποσό ένα σημαντικό κομμάτι θεωρείται δυνητικά καλυμμένο, από θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, που έχουν θέσεις στην εταιρεία.
Οι υπεραξίες και τα απαιτούμενα νέα κεφάλαια
Το ισχυρότερο δέλεαρ για τους μετόχους είναι οι εξαιρετικά σημαντικές κεκτημένες υπεραξίες. Σε συνδυασμό βέβαια και με τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές που ενσωματώνει ο ολιστικός μετασχηματισμός της Αktor Group.
Εάν προ διετίας είχε αποκτήσει κάποιος 1.000 μετοχές από την τότε αύξηση κεφαλαίου, θα είχε κόστος κτήσης 1.170 ευρώ. Καθώς η τιμή διάθεσης είχε γίνει στα 1,17 ευρώ η μία.
Σήμερα οι μετοχές αυτές έχουν αγοραία αξία στο χρηματιστήριο 4.790 ευρώ. Δηλαδή… 309,4% πάνω από το κόστος κτήσης.
Συμμετέχοντας στην τωρινή ΑΜΚ με τις 1.000 αυτές μετοχές, λαμβάνει 270 νέες με συνολικό τίμημα 1.242 ευρώ. Με την καταβολή να αντιστοιχεί σχεδόν στο 26% της αξίας του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου. Ενώ το μέσο κόστος κτήσης για όλες τις μετοχές (παλαιές και νέες) διαμορφώνεται σε 1,90 ευρώ η μία.
Από την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιανουαρίου ξεκινά η χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων που θα λήξει στις 21 μηνός. Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει και η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης η οποία και θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιανουαρίου.
Μέσω της αγοράς δικαιωμάτων μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, χωρίς να είναι παλαιός μέτοχος. Ενώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι μπορούν είτε να αγοράσουν δικαιώματα προκειμένου να ενισχύσουν την παρουσία τους στην αύξηση κεφαλαίου, είτε να τα πουλήσουν αν δεν θέλουν να τοποθετήσουν «φρέσκο» χρήμα.
Αν σήμερα ξεκινούσε η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων (ένα για κάθε παλαιά μετοχή) τότε η θεωρητική δίκαιη τιμή τους θα ήταν στα 0,0528 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε κάποιος να αγοράσει 3.693 δικαιώματα με συνολικό κόστος 195 ευρώ, έτσι ώστε εν συνεχεία να λάβει 1.000 νέες μετοχές από την ΑΜΚ, εισφέροντας κι άλλα 4.600 ευρώ. Μαζί με τα δικαιώματα η απόκτηση των 1.000 αυτών μετοχών θα είχε κόστος 4.975 ευρώ. Δηλαδή όσο τιμολογούνται τώρα στο «ταμπλό» βάσει της προσαρμοσμένης τιμής.
Τα δικαιώματα δεν έχουν όριο στην διακύμανση των τιμών τους και συνεπώς η ευκαιρία για τους αγοραστές είναι να τα πάρουν κάτω από την εκάστοτε διαμορφούμενη δίκαιη αποτίμηση. Γιατί έτσι θα αποκτήσουν νέες μετοχές με… έκπτωση σε σχέση με την αγοραία τιμή τους.
Από την άλλη πλευρά η ευκαιρία για τους πωλητές προκύπτει όταν τα δικαιώματα διαπραγματεύονται πάνω από τη δίκαιη τιμή τους.
Ο ρόλος της ΑΜΚ στην επιχειρηματική ανάπτυξη
Για την Aktor Group η αύξηση κεφαλαίου έρχεται να «υπερασπιστεί» την δρομολογούμενη επιχειρηματική ανάπτυξη, μέσα από τα 4 πρόσφατα deals, επιχειρηματικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Στους τομείς της αξιοποίησης ακινήτων, της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας από ΑΠΕ και τη διεύρυνση της παρουσίας στο κατασκευαστικό πεδίο, όπως και σε αυτό των υποδομών.
Στόχοι του ολιστικού μετασχηματισμού της Aktor σε έναν ισχυρό όμιλο συμμετοχών, είναι η δημιουργία επιπρόσθετης αξίας για τους μετόχους, η διαφοροποίηση του μείγματος εσόδων, η παραγωγή ισχυρών και σταθερών κερδών, καθώς επίσης και η «θωράκιση» της διανομής μερισμάτων.
Τα προβλεπόμενα EBITDA του ομίλου για 2025 είναι 150 εκατ. ευρώ και για το 2030 αναμένεται να φτάσουν στα 430 εκατ. ευρώ. Ενώ στις ίδιες περιόδους τα καθαρά κέρδη από τα 27 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν σε 165 εκατ. ευρώ.
Μετά από την αφαίρεση των εξόδων της έκδοσης τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από την ΑΜΚ θα είναι 198 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 50 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας.
Άλλα 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση μέρους του καθαρού τιμήματος (180 εκατ. ευρώ) της εξαγοράς χαρτοφυλακίου 56 ακινήτων από θυγατρική της Prodea.
Επίσης 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της πρώτης δόσης του τιμήματος εξαγοράς της εταιρείας «Εντελέχεια», η οποία εξειδικεύεται στον κλάδο κατασκευής δικτύων.
Το υπόλοιπο ποσό ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 1,3 GW.
Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου στον συγκεκριμένο τομέα θα ανέλθει σε 1,4 δισ. ευρώ. Χρηματοδοτούμενο κατά ένα μέρος από το παραπάνω ποσό, καθώς και από ίδια κεφάλαια της εταιρείας, από τραπεζικό δανεισμό και ενδεχομένως από έτερες πηγές. Ενώ οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο εντός 36 μηνών από την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.
Διαβάστε επίσης:
Το λάθος του ΝΟΚ με το ύψος των κτιρίων που τίναξε στον αέρα χιλιάδες οικοδομές
Πράσινα ταξί: Τα «αγκάθια» της δράσης και το «όχι» των οδηγών
Γεράσιμος και Δημήτρης Αγούδημος: Αυτοδημιούργητοι… μεγαλούργησαν αλλά πριν το τέλος… καταστράφηκαν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Πιέσεις μετά την αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης και αποσταγμάτων στις ΗΠΑ
- Lufthansa: Σχεδιάζει 10.000 προσλήψεις – Την Δευτέρα η επισημοποίηση της εξαγοράς της ITA
- Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας
- Ζελένσκι: Παρών την Πέμπτη σε σύνοδο στη Γερμανία με τους συμμάχους του Κιέβου