Αντιμέτωπος με ένα… εύκολο δανειακό πρόγραμμα, καθώς οι ανάγκες στα 8 δισ. είναι περιορισμένες σε σχέση με τον πακτωλό δανεικών που πρέπει να αναζητήσουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες φέτος, είναι ο ΟΔΔΗΧ.

Το πρόγραμμα όμως θα υλοποιηθεί σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, εν μέσω πολέμων, αλλαγών ηγεσίας σε υπερδυνάμεις και αναστάτωσης στην ευρωζώνη εν αναμονή Τραμπ, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την πρώτη μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση για φέτος, η οποία δεν αναμένεται πως θα καθυστερήσει.

1

Μες τις πρώτες αξιολογήσεις των ξένων οίκων να ξεκινούν τον Μάρτιο, οι προσεχείς εβδομάδες θα ζυγιστούν προσεκτικά για να αποφασιστεί ο χρόνος για την πρώτη έξοδο του Δημοσίου στις αγορές με την πρώτη κοινοπρακτική έκδοση.

Όπως και πέρσι ο μεγαλύτερος όγκος του δανειακού προγράμματος αναμένεται να καλυφθεί, εκτός σοβαρού απροόπτου, έως τον Ιούνιο καθώς θα απαιτηθούν πρακτικά δύο μεγάλες εκδόσεις. Αυτές θα συμπληρωθούν όπως και πέρσι από τις προγραμματισμένες επανεκδόσεις ομολόγων που πλέον κάθε χρόνο υλοποιεί ο ΟΔΔΗΧ.

Φέτος για το πρώτο εξάμηνο έχουν ήδη προγραμματιστεί έξι επανεκδόσεις, η πρώτη εκ των οποίων αναμένεται στις 15 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως οι εκδόσεις αυτές είναι συνήθως μικρού ύψους και καθορίζονται από τη ζήτηση στην αγορά, δηλαδή από τα σημεία εκείνα που εντοπίζει η αγορά πως χρειάζονται ρευστότητα.

Οι μεγάλες εκδόσεις, που και φέτος όπως πέρσι αναμένεται να είναι μάλλον δύο, είναι κοινοπρακτικές της τάξης των 2,5 – 3 δισ. ευρώ. Μεγάλο στοίχημα είναι αφενός η ζήτηση που θα εκδηλωθεί και το κόστος.

Φέτος, ιδιαίτερη αξία θα έχει να χαρτογραφηθεί και το εάν διευρύνεται η δεξαμενή ποιοτικών χαρτοφυλακίων, με πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές που θα ψηφίσουν Ελλάδα.

Το κλίμα πάντως στα τελευταία road shows που είχαν Έλληνες αξιωματούχοι στο εξωτερικό με μεγάλα funds που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια τρις. ευρώ ήταν ιδιαίτερα θετικό, καθώς για τους επενδυτές στην ευρωζώνη η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η τελευταία τους ανησυχία.

Παράλληλα με τις μεγάλες εκδόσεις ο ΟΔΔΗΧ φέτος θα προχωρήσει και σε 12 δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Διαχειριστικός στόχος είναι ο περαιτέρω περιορισμός της έκθεσης στα έντοκα, περίπου στα 8 δισ. ευρώ ενώ όπως και πέρσι και φυσικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν για να τοποθετήσουν ανά ΑΦΜ ποσό έως 15.000 ευρώ στο πλαίσιο του θεσμού των λαϊκών εντόκων που έχει θέσει σε λειτουργία το ΥΠΟΙΚ εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς την Πάρα ήταν στο 3,2% έναντι 2,38 της Γερμανίας, 3,256% στη Γαλλία, 2,668% στην Ιρλανδία 2,873% στην Πορτογαλία και 3,081% στην Ισπανία.

Το spread του ελληνικού δεκαετούς με το γερμανικό ήταν την Παρασκευή στις 81,5 μονάδες.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Το 2024 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για το ελληνικό επιχειρείν

Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ – Οι πέντε στόχοι έως το 2029

Μαρία Συρεγγέλα: Αυξημένο κατά 1,5 δισ. ευρώ το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών το 2025