ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα φυσικά διαμάντια βλέπουν τις τιμές τους να κατρακυλούν, καθώς η ζήτηση στις μεγάλες αγορές όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ εξασθενεί.
Οι καταναλωτές στρέφονται σε άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και οι μέχρι πρότινος λάτρεις των διαμαντιών, αντιμετωπίζουν τις δικές τους οικονομικές προκλήσεις
Φυσικά vs εργασγηριακά διαμάντια
Ύστερα από μία περίοδο άνθισης το 2021-2022, οι τιμές των φυσικών διαμαντιών έχουν χάσει το 8% της αξίας τους από το 2020, με αποτέλεσμα να κατρακυλάει κι ένας ακόμα μέχρι πρότινος δημοφιλής κλάδος, αυτός των εργαστηριακών διαμαντιών, των οποία η τιμή έχει κατρακυλήσει κατά 75%.
Ειδικότερα, ένα διαμάντι 1,5 καρατίων εργαστηριακής καλλιέργειας ήταν περίπου 80% φθηνότερο από ένα αντίστοιχης ποιότητας φυσικό διαμάντι το πρώτο τρίμηνο του 2024. Πίσω στο 2018, η διαφορά αυτή ήταν 40%, σύμφωνα με μια έκθεση του κλάδου των διαμαντιών από την Boston Consulting Group και την De Beers.
Η βουτιά στις τιμές έχει άμεσες επιπτώσεις και στις οικονομίες που βασίζονται στην εξόρυξη διαμαντιών.
Σύμφωνα με την έκδοση του κλάδου Rapaport News, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο, η De Beers, η οποία ανήκει στην Anglo American, μείωσε τις τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών της τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 10%, μία σπάνια κίνηση στην μακρά ιστορία της εταιρείας.
Η Μποτσουάνα, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς διαμαντιών, προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 1,7% λόγω της βουτιάς των πωλήσεων διαμαντιών, σύμφωνα με το Reuters.
Οι επιλογές στα δαχτυλίδια γάμου
Το παραπάνω συνδέεται και με τη μειωμένη ζήτηση που παρατηρείται σε αγορές που μέχρι πρότινος ήταν περιζήτητα τα διαμάντια.
Σε μια έρευνα του 2024 μεταξύ των καταναλωτών στις ΗΠΑ από το The Knot, μια διαδικτυακή πλατφόρμα οργάνωσης γάμου, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα δαχτυλίδια αρραβώνων τους περιείχαν ένα διαμάντι εργαστηριακής καλλιέργειας ως κεντρική πέτρα, από 46% το 2023 και 12% το 2019.
Τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο έχουν σχεδόν τις ίδιες χημικές, οπτικές και φυσικές ιδιότητες με τα φυσικά διαμάντια, πράγμα που σημαίνει ότι το γυμνό μάτι δεν μπορεί να εντοπίσει διαφορές, σύμφωνα με το Gemological Institute of America.
Τα ακριβά φυσικά διαμάντια αποτελούν μία πολυτέλεια που εν μέσω πληθωρισμού είναι δύσκολο να ικανοποιήσουν πολλοί καταναλωτές, με αποτέλεσμα η ζήτησή τους να μειώνεται. Αντίστοιχα όμως συμπαρασύρουν και τα εργαστηριακά διαμάντια, που αν και φθηνότερα, έχουν αναγκαστεί να ρίξουν κι άλλο τις τιμές τους.
Οι οικονομικές προκλήσεις για την Κίνα
Μία ακόμα αγορά που περνάει τις δικές της προκλήσεις είναι αυτή της Κίνας. Η κάποτε δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κλάδο έχει δει τη ζήτηση να μειώνεται κατά ένα τέταρτο μέσα σ’ ένα χρόνο, ακολουθώντας το μοτίβο που επικρατεί στον κλάδο της πολυτέλειας, ο οποίος περνάει κρίση στην χώρα.
Βέβαια δεν είναι για όλες τις κατηγορίες δύσκολη περίοδος: Η οικονομική αβεβαιότητα φαίνεται να κάνει τον χρυσό πιο δημοφιλή από τα διαμάντια.
Περίπου το 77% των πωλήσεων των κινεζικών λιανοπωλητών κοσμημάτων προήλθε από επενδυτικά προϊόντα χρυσού ή χρυσά κοσμήματα τον Ιούλιο του 2024, από 71% δύο χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Το μερίδιο των διαμαντιών στις πωλήσεις υποχώρησε στο 9% από 16% την ίδια περίοδο.
Διαβάστε επίσης:
Οι δισεκατομμυριούχοι της Nvidia: Ποιοι και πώς εκτόξευσαν τη περιουσία τους μέσα σε δύο χρόνια
Πόσο η Rolex εκτοξεύει τις τιμές το 2025 λόγω της ανόδου του χρυσού;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέος ΚΟΚ: Σε σωστό δρόμο!
- 3.481.677 μοναδικοί χρήστες επέλεξαν το mononews.gr για την ενημέρωσή τους τον μήνα Δεκέμβριο
- Πληθωρισμός: Οριακή μείωση στο 2,9% τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα – Ενισχύθηκε στην Ευρωζώνη
- Νέα δήλωση Τραμπ για απόκτηση της Γροιλανδίας! – Στο νησί θα ταξιδέψει ο μεγαλύτερος γιος του