Για “τρέλες” στις Σεϋχέλλες φαίνεται ότι βρέθηκε για τα Χριστούγεννα ο Νικολά Σαρκοζί μετά της συζύγου και θυγατέρας του, δημιουργώντας αναστάτωση στη Γαλλία με την Liberation να διερωτάται: “Πώς μπόρεσε ο Νικολά Σαρκοζί να πάει στις Σεϋχέλλες, αφού του επιβλήθηκε να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι;”.

Μάλιστα, η 13χρονη κόρη του Giulia Sarkozy, έκανε το λάθος να αφήσει τους περισσότερους από 23.000 followers της στο TikTok, να θαυμάσουν τις εξωτικές διακοπές της στο κοινωνικό δίκτυο, αγνοώντας ότι σε ένα βίντεο φαίνεται στο φόντο και ο μπαμπάς της, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής στην υπόθεση των υποκλοπών (υπόθεση Bismuth) με αποτέλεσμα να του επιβληθεί να φορά ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα έτος, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά σε πρώην αρχηγό του γαλλικού κράτους.

1

Μετά τις δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 28 Δεκεμβρίου του 2024 – που αργότερα διαγράφηκαν – η παρουσία του Νικολά Σαρκοζί στις Σεϋχέλλες έγινε ευρέως αντιληπτή και σχολιάστηκε αρνητικά, αφού μόλις τον περασμένο μήνα ο πρώην καταδικάστηκε αμετάκλητα.

Τα “παράθυρα” του νόμου

Ωστόσο, ο Σαρκοζί μπόρεσε να απολαύσει τις παραλίες των Σεϋχελλών επειδή δεν φοράει ακόμη ηλεκτρονικό βραχιολάκι!

Όπως εξηγεί η Libération το δικαστήριο επιβολής των ποινών (JAP) πρέπει να καλέσει τον καταδικασθέντα, να εξετάσει τα δικαιολογητικά του και, στη συνέχεια, να εκδώσει εντολή που να ορίζει ιδίως τις ώρες κατά τις οποίες επιτρέπονται οι έξοδοί του.

Το JAP έχει μέγιστη προθεσμία είκοσι ημερών για να προχωρήσει την υπόθεση. Στην περίπτωση του Σαρκοζί, αυτό θα πρέπει να γίνει έως την Τρίτη 7 Ιανουαρίου.

Όμως, στην πραγματικότητα, η προθεσμία σπάνια τηρείται λόγω φόρτου εργασίας, επισημαίνουν οι δικηγόροι.

Ο Σαρκοζί παρουσιάζει όλα τα εχέγγυα, αφού είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς πού βρίσκεται και τι κάνει ανά πάσα στιγμή. Επομένως, η υπόθεσή του δεν αποτελεί  προτεραιότητα σε σύγκριση με άλλα άτομα.

Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να ζητηθεί από τον Σαρκοζί να φορέσει το βραχιολάκι του.

Μάλιστα, το δικαστήριο έχει περιθώριο να εκδώσει το διάταγμα που καθορίζει τους όρους εκτέλεσης της κατ’ οίκον κράτησης υπό ηλεκτρονική επιτήρηση εντός τεσσάρων μηνών.

Επομένως, η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού βραχιολιού μπορεί να γίνει αρκετούς μήνες μετά την οριστική καταδίκη.

Ωστόσο, ο νόμος θέτει ένα όριο: Εάν δεν υπάρξει απόφαση εντός έξι μηνών, ο κώδικας ποινικής δικονομίας εξουσιοδοτεί την εισαγγελία να αναλάβει την υπόθεση.

Επομένως, πρακτικά, ο Νικολά Σαρκοζί δεν παραβίασε κανέναν περιοριστικό όρο πετώντας στις Σεϋχέλλες.

Ηθικό το ερώτημα

Το ερώτημα  είναι τελικά περισσότερο ηθικό παρά νομικό.

Αλλά, από τη στιγμή που το ηλεκτρονικό του βραχιόλι θα τοποθετηθεί στον αστράγαλό του, ο 23ος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και πρίγκιπας της Ανδόρρας, δεν θα είναι πλέον ελεύθερος να ταξιδεύει στο εξωτερικό όπως θέλει, αφού θα πρέπει πρώτα να ζητήσει σχετική εξουσιοδότηση.

Και σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, η απουσία από την οικία επιτρέπεται κυρίως για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, την παρακολούθηση εκπαίδευσης, την  ιατρική περίθαλψη, ή την αναζήτηση εργασίας.

Όμως υπάρχει και ένα παραθυράκι του νόμου που μπορεί να σημαίνει απαλλαγή από την κατ’ οίκον κράτηση.

Αυτό είναι η δυνατότητα που έχουν οι καταδικασμένοι ηλικίας άνω των 70 ετών (ο Σαρκοζί θα την έχει στις 28 Ιανουαρίου), η οποία τους επιτρέπει να ζητήσουν την υπό όρους αποφυλάκισή τους, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της ποινής που τους απομένει.

Η επιρροή στην κυβέρνηση

Ο 69χρονος Σαρκοζί, που υποστήριζε πάντα την αθωότητά του δηλώνοντας μέσω του δικηγόρου του ότι «δεν θα εγκαταλείψει αυτόν τον αγώνα», αντιμετωπίζει διάφορα νομικά προβλήματα από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του.

Η τελευταία υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε άλλες υποθέσεις σχετικά με τη φερόμενη χρηματοδότηση από τη Λιβύη το 2007 και την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας θα πρέπει να εμφανιστεί από τις 6 Ιανουαρίου ενώπιον δικαστηρίου για το θέμα της Λιβύης, ενώ έχει καταδικαστεί και στο εφετείο για το 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία θέτει αυστηρά όρια στις προεκλογικές δαπάνες.

Εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η εταιρία εξέδωσε τιμολόγια στο UMP αντί για την εκστρατεία, ενώ υποστηρίζουν ότι ο Σαρκοζί δαπάνησε 42,8 εκατομμύρια ευρώ στην εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2012, που δεν τελεσφόρησε, ποσό σχεδόν διπλάσιο του επιτρεπόμενου ποσού.

Εντούτοις, παρά τα νομικά του προβλήματα, ο Σαρκοζί συνεχίζει να απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα στη δεξιά πλευρά της γαλλικής πολιτικής και να επηρεάζει την κυβέρνηση σε σημαντικές αποφάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με το AFP, ο Σαρκοζί προσπάθησε να πείσει τον Μακρόν νωρίτερα αυτό τον μήνα να μην διορίσει τον βετεράνο κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού ως πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε η ετυμηγορία για Σαρκοζί – Θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα χρόνο

Σαρκοζί: Καταδίκη και στο εφετείο για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του

Συρία: Θα συγκροτηθεί κυβερνητικό σχήμα με όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας