ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Drones, τεχνητή νοημοσύνη και κάθε διαθέσιμο ψηφιακό και μη μέσο έχει ρίξει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός στη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η εφορία πλέον, έχει στα χέρια της μια σειρά από «όπλα», για να ξετρύπωσει τους φοροφυγάδες.
Οι ελεγκτές μπορούν να διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους από τα γραφεία τους χωρίς να έχει ενημερωθεί καν ο φορολογούμενος, ενώ με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων «σκανάρουν» μέσα σε μερικά λεπτά φορολογικές δηλώσεις, κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών έως και τα social media για να διαπιστωθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής από influencers ή ακόμα και εταιρείες.
Για το 2025 μάλιστα, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματιστεί η διενέργεια 26.000 ελέγχων σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 2.500 θα αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές και κληρονομιές.
Έρχεται το… «ΔΕΟΣ»
Στόχος της εφορίας είναι να πλήξει με καθοριστικό τρόπο κάθε είδους φοροδιαφυγή, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει θέσει τον πήχη των εσόδων στα 2,5 δις ευρώ έως το 2027. Στο επίκεντρο βρίσκονται αδήλωτα εισοδήματα, απάτες ΦΠΑ και τεράστια κυκλώματα με εικονικές επιχειρήσεις και τιμολόγια που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα κρατικά ταμεία.
Το νέο έτος μάλιστα, θα ριχθούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής νέες ειδικές ομάδες ελεγκτών. Ήδη έχει ανακοινωθεί η νέα υπηρεσία με την ονομασία «ΔΕΟΣ». Οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ) θα χειρίζονται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Σε λίγες εβδομάδες μάλιστα , θα λειτουργήσουν και τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τους «ράμπο» της ΑΑΔΕ να έχουν στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι απάτες «καρουζέλ» και εξαφανισμένων εμπόρων.
Οι συγκεκριμένες απάτες πραγματοποιούνται βασικά, μέσω των εισαγωγών στην Ελλάδα, προϊόντων από τρίτη χώρα, με σκοπό την επανεξαγωγή τους σε άλλη χώρα της ΕΕ, που δεν έχει ΦΠΑ. Όμως, η επανεξαγωγή τους είναι εικονική και τα προϊόντα μένουν και διατίθενται στην εγχώρια αγορά, χωρίς να έχει καταβληθεί ο αναλογών ΦΠΑ.
Τα νέα «εργαλεία» Ελέγχου
Από την Πρωτοχρονιά τίθενται σε λειτουργία η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA, η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Πελατολογίου, η υλοποίηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής και η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου είναι τα 4 νέα «υπερόπλα» με τα οποία η ΑΑΔΕ θα ριχθεί στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι τα εξής:
1. η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025. Παράλληλα τίθεται σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2024 η νέα εφαρμογή myDATAapp που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.
2. η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Πελατολογίου τον Ιανουάριο του 2025. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο αποτελεί ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.
3. η έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025. Με το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης, «όπως λέμε από το χωράφι στο ράφι», έχει σημειώσει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
4. η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο είναι ήδη στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας. Προηγουμένως, αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχος είναι η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του 2ου εξαμήνου του επόμενου έτους.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Νέος οδηγός για τα Airbnb – Τα κριτήρια, οι εξαιρέσεις και η φορολογία
Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. από τη φοροδιαφυγή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Γεωργιάδη για τα ΤΕΠ: Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός, πότε θα γίνουν ανακοινώσεις
- Χρηματιστήριο: Σε πλήρη εξέλιξη το «January effect»
- Ακρόπολη για λίγους στο Δουκάτο Αθηναίων
- To party στις τράπεζες, πότε θα δικαστούν οι Κουτσολιούτσοι, η 15η Γενάρη και το πρόσωπο – έκπληξη για Πρόεδρος, γιατί είδε ο Άδωνις τον Κυριάκο, μια αποκάλυψη για τις φυλακές και ο arrogant αντιδήμαρχος με την Πόρσε