ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πρόσβασή τους σε ευαίσθητα δεδομένα κυρίως ηλικιωμένων πελατών φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται ορισμένοι εργαζόμενοι σε τράπεζες των ΗΠΑ, αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά από την πώλησή τους στο “σκοτεινό διαδίκτυο” (dark web).
Στην περίπτωση της Toronto-Dominion Bank, μια υπάλληλος χρησιμοποίησε την πρόσβασή της στα τραπεζικά δεδομένα, για να διοχετεύσει στοιχεία πελατών σε ένα εγκληματικό δίκτυο, σύμφωνα με εισαγγελείς στο Μανχάταν.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ντόπιοι αστυνομικοί που ερεύνησαν το τηλέφωνό της, φέρεται να εντόπισαν εικόνες 255 επιταγών που ανήκαν σε πελάτες, μαζί με άλλα προσωπικά στοιχεία για σχεδόν 70 άλλους.
Αδυναμία στο risk management
Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά εμφανίζεται σε όλες τις τράπεζες των ΗΠΑ ως ένα μοτίβο που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό, δημιουργώντας “πονοκέφαλο” στους διοικούντες.
Την ώρα που οι απάτες οι οποίες στοχεύουν στις αποταμιεύσεις των Αμερικανών πολιτών δημιουργούν πρωτοσέλιδα στις ΗΠΑ, οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι του κλάδου συνεχίζουν να συλλαμβάνονται να διαθέτουν ευαίσθητες πληροφορίες από την “πίσω πόρτα”, έναντι γερής αμοιβής.
Τέτοια περιστατικά, υποστηρίζουν οι ειδικοί, αναδεικνύουν την αδυναμία των τραπεζών στον τομέα του risk management.
Παρόλο που πολλές απάτες φαινομενικά στοχεύουν ανθρώπους τυχαία (at random), ορισμένα θύματα αναφέρουν ότι οι απατεώνες που τους ξεγέλασαν γνώριζαν εξ αρχής πολλά για την οικονομική τους κατάσταση.
Κρατάει χρόνια αυτή η… ¨κολόνια”
Πριν από περίπου δέκα χρόνια, ο τότε γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Eric Schneiderman, προέτρεψε δημοσίως τραπεζικούς κολοσσούς όπως η JPMorgan, η Bank of America και η Citigroup, να ενισχύσουν την εσωτερική τους “άμυνα”, καθώς μια έρευνα διαπίστωσε ότι είχε στρατολογηθεί κύκλωμα κλοπής δεδομένων από μέλη του κλάδου.
Τούτο βασίστηκε σε μια ευρύτερη μελέτη από το γραφείο του εισαγγελέα, που διαπίστωσε αύξηση στις διαρροές δεδομένων από έμπιστους τραπεζικούς παράγοντες.
Η ανησυχίες έχουν εν τω μεταξύ ενταθεί καθώς οι συνταξιούχοι που διαθέτουν σημαντικά ποσά, δέχονται μεγάλη “επίθεση” από χάκερ, με τις εκτιμώμενες ετήσιες ζημίες να ξεπερνούν τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μάλιστα, οι απατεώνες χρυσοπληρώνουν πληροφορίες για το ποιος διαθέτει σημαντικά ποσά σε τράπεζες.
Αντίθετες στην ενίσχυση της ασφάλειας οι τράπεζες
Την ίδια στιγμή, οι λομπίστες των τραπεζών απορρίπτουν σθεναρά τις νομοθετικές προσπάθειες που θα τις ανάγκαζαν να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες για την προστασία των πελατών ή να μοιραστούν τις ζημίες μαζί τους.
Οι συνεχείς αποτυχίες στον τομέα της προστασίας, δείχνουν ότι οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τον τρόπο που θα μπορούσαν να εμποδίσουν ορισμένους εργαζόμενους από το να αποκομίζουν τεράστια χρηματικά ποσά μέσω της πρόσβασής τους σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πελατών, που στη συνέχεια διαχέουν ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγώντας σε καταστροφικές συνέπειες.
Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Λόπεζ, πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα που ειδικεύεται σε υποθέσεις τραπεζικού εγκλήματος, οι τράπεζες “χάνονται” τη στιγμή που καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά, καθώς στο δυναμικό τους βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων.
Κίνητρα για περισσότερη προσοχή
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να συνεχίσουν την προσπάθεια να μειώνουν όσο γίνεται τα ποσοστά της απάτης, αφού είναι αδύνατον να τα μηδενίσουν, σύμφωνα με τον Λόπεζ.
Το ποσό-μαμούθ των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο ότι έπρεπε να πληρώσει η TD Bank στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και στις ομοσπονδιακές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, για την αποτυχία της να εντοπίσει το ξέπλυμα χρήματος από καρτέλ ναρκωτικών, αποκάλυψε τα αδύναμα εσωτερικά συστήματα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διεξαγωγή ερευνών, διαπιστώθηκε ότι κινεζικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν την τράπεζα για να νομιμοποιήσουν χρήματα από την πώληση της οπιούχου ουσίας φεντανύλης στις ΗΠΑ..
Η έρευνα διαπίστωσε ότι αρκετοί υπάλληλοι υποκαταστημάτων δέχονταν δωροδοκίες σε μετρητά και δωροκάρτες για να ανοίξουν λογαριασμούς και να εκδώσουν χρεωστικές κάρτες, που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά χρημάτων στην Κολομβία μέσω ΑΤΜ.
Όπως σημείωσε το Federal Reserve Board, η τράπεζα απέτυχε να διεξάγει επαρκή διαχείριση κινδύνου και εποπτεία των λιανικών τραπεζικών εργασιών της στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα μια αμερικανική θυγατρική να χρησιμοποιείται για τη νομιμοποίηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε παράνομα έσοδα.
Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι ένας διευθυντής υποκαταστήματος με έδρα τη Νέα Υόρκη έκλεψε περισσότερα από 200.000 δολάρια από έναν ηλικιωμένο πελάτη, ενώ μια νέα υπάλληλος στο τμήμα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατηγορήθηκε ότι αποθηκεύει εικόνες επιταγών πελατών στο κινητό της τηλέφωνο.
«Όχι» στους εξωτερικούς συνεργάτες
Επιπλέον, η ανάθεση του risk management σε εξωτερικούς συνεργάτες των τραπεζών θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα προβλήματα και σκάνδαλα, όπως αυτό που έγινε γνωστό τον Απρίλιο φέτος, όπου απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 21 άτομα σε σχέση με υπόθεση απάτης εις βάρος τραπεζών στην περιοχή Σρίβπορτ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι απατεώνες απέσπασαν παρανόμως χρήματα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα USAA Bank, Chase Bank και Navy Federal, καθώς κάποιοι από αυτούς συνεργάστηκαν με έναν ή περισσότερους υπαλλήλους πασίγνωστης διεθνούς εταιρείας (τηλεφωνικό κέντρο), προκειμένου να αποκτήσουν πληροφορίες πελατών της USAA Bank.
Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες, δημιούργησαν πλαστές επιταγές και χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με άλλες μεθόδους για να στρατολογήσουν άτομα που κατέθεσαν τις επιταγές στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, έναντι χρηματικών ανταλλαγμάτων.
Έχασαν αποταμιεύσεις μιας ζωής
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στην απάτη και τα θύματα των ΗΠΑ.
Διαθέτει 2.500 μέλη που δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με την ατυχία και την απογοήτευσή τους από μια τράπεζα που παρέχει αποκλειστικά οικονομικές υπηρεσίες σε μέλη του στρατού και τις οικογένειές τους.
Όλοι τους αναφέρουν ότι έχασαν χρήματα από τραπεζική απάτη, και όλοι τονίζουν ότι δεν κατάφεραν να τα πάρουν τίποτα πίσω.
Πολλοί, δε, κάνουν λόγο για έναν “εφιάλτη” δίχως τέλος, καθώς έχασαν σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεων μιας ζωής, που κατάφεραν να δημιουργήσουν με πολύ κόπο και δάκρυ…
Διαβάστε επίσης:
TD Bank: Πρόστιμο 3 δισ. δολαρίων επέβαλαν οι ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος
Τα business plans των τραπεζών για το 2025
Viva Wallet: Στις ελληνικές καλένδες η αντιπαράθεση Καρώνη – Ντίμον