Τα νοσοκομεία είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του Υπουργού Υγείας (και) το 2025. Με τα έργα ανακαίνισης να συνεχίζονται, στόχος του Άδωνι Γεωργιάδη είναι να εκσυγχρονιστούν οι κλινικές και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής για το έτος 2025, που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, περιγράφηκαν, μεταξύ άλλων, οι επόμενες κινήσεις, που αφορούν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς.

1

Το σχέδιο για τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για τον επόμενο χρόνο προβλέπει την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού 40 νοσοκομείων και 58 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Πρόκειται για μια κτιριακή αναβάθμιση και για τον εκσυγχρονισμό των δομών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού και των πολιτών.

Το έργο περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις υποδομές των νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακά αποδοτικής ανακαίνισης των κτιρίων».

Οι προτεραιότητες για το 2025

Σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας για τον επόμενο χρόνο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επαναβεβαιώθηκαν:

  • η υλοποίηση του προγράμματος για την πρόσβαση 530.000 παιδιών σε προσωπικό παιδίατρο,
  • το Μητρώο Ασθενών,
  • οι προσλήψεις στο ΕΣΥ,
  • οι 37.000 απογευματινά χειρουργεία που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης,
  • η διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο.

Πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία

Επιπλέον στον τομέα της Υγείας το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2025 περιλαμβάνει:

Την υλοποίηση παρεμβάσεων ώστε να διασφαλιστεί η φυσική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα δημόσια κτίρια. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030, «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους». Καταρχάς αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων για πρόσβαση σε πιλοτικό επίπεδο σε 100 κτίρια έως τον Δεκέμβριο του 2025 και για πλήρη πρόσβαση μέχρι το 2030.

Την έκδοση και τη διάθεση καρτών αναπηρίας. Οι δικαιούχοι της κάρτας αναπηρίας θα μπορούν να απολαμβάνουν δικαιώματα και παροχές, χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν κάθε φορά τα έγγραφα πιστοποίησης της αναπηρίας τους. Η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, διευκολύνοντας τα ταξίδια των ατόμων με αναπηρία. Οι πρώτες κάρτες αναμένεται να εκδοθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου.

Διαβάστε επίσης

Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση