Κάθε σενάριο που μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο για την εισροή έξτρα φορολογικών εσόδων ύψους 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027 από την πάταξη της φοροδιαφυγής επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Πέραν από τα ψηφιακά «υπερόπλα» που ρίχνονται σε αυτή τη μάχη, όπως είναι οι έλεγχοι με τεχνητή νοημοσύνη, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός παραμένει πιστός και σε πιο… παραδοσιακές τεχνικές, που δεν είναι άλλες από τις πληροφορίες των ιδίων των πολιτών.

1

Σήμερα υπάρχει ένα χρηματικό μπόνους σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις που δεν κόβονται αποδείξεις ή τα παραστατικά είναι από μη νόμιμες πηγές, όπως «μαϊμού» ταμειακές, τα οποία εκλείπουν πλέον λόγω της διασύνδεσης που έχει ολοκληρωθεί.

Επόμενο βήμα φαίνεται πως είναι τα ισχυρά κίνητρα για τις καταγγελίες βαριάς φοροδιαφυγής. Τα ποσά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ υψηλά και ένα χρηματικό μπόνους για την αποκάλυψή τους θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό «μπόνους» για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις.

Στις σκέψεις φαίνεται πως βρίσκεται το σενάριο θα δοθεί χρηματικό μπόνους που φτάνει (ή και να ξεπερνά) το 10% της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται σε κάθε υπόθεση!

Ανάλογο πλαίσιο έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες του πλανήτη με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα στα κρατικά ταμεία, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πλατφόρμα για επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες

Ήδη, εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες πολιτών στην ΑΑΔΕ. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ανώνυμα ή επώνυμα τις πληροφορίες που διαθέτουν για υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο, φορολογικών και τελωνειακές παραβάσεις.

Η ψηφιακή πλατφόρμα για τις «Καταγγελίες πολιτών» είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών.

Ποιες καταγγελίες περνούν από… κόσκινο

Από τη στιγμή που ένας πολίτης θα υποβάλει μια καταγγελία είτε ανώνυμη είτε επώνυμη (για την επώνυμη θα πρέπει να εισέλθει στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet), τα στοιχεία και οι πληροφορίες διοχετεύονται αυτομάτως στις αρμόδιες υπηρεσίες που αφορά η καταγγελία (π.χ. αν αφορά τελωνειακή παράβαση στην υπηρεσία τελωνειακών ελέγχων ή για μη έκδοση απόδειξης στο αρμόδιο τμήμα ελέγχου της ΑΑΔΕ) για περαιτέρω έλεγχο.

Όλες οι καταγγελίες περνούν από «κόσκινο», ωστόσο με την εφαρμογή του συστήματος ανάλυσης κινδύνου αξιολογείται η σοβαρότητα των καταγγελιών.

Εκείνες που συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία, παίρνουν άμεση προτεραιότητα ελέγχου. Σε περίπτωση που οι εφοριακοί διαπιστώσουν παραβάσεις, τότε επιβάλλονται οι ανάλογες ποινές και τα πρόστιμα.

Πάντως, όσοι φορολογούμενοι προχωρούν σε καταγγελίες στη συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν θα λάβουν κάποιο χρηματικό «μπόνους», όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην άλλη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις «μαϊμού» αποδείξεις, μέσω της εφαρμογής «Appodixi», στην οποία το όφελος μπορεί να φτάνει έως και τα 3.000 ευρώ. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το σενάριο που εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο για τις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Η διαδικασία των καταγγελιών για φοροδιαφυγή

Η πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών» της ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα.

Για τις επώνυμες καταγγελίες απαιτείται η είσοδος με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet, ενώ για τις ανώνυμες η διαδικασία είναι πιο απλή.

Σε όλες τις περιπτώσεις που θα πρέπει οι πολίτες να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

– Συμπληρώστε με κεφαλαία γράμματα τουλάχιστον τα υποχρεωτικά πεδία που σημαίνονται με αστερίσκο (*) πλην του πεδίου «Περιεχόμενο Καταγγελίας» της καρτέλας «Περιγραφή Καταγγελίας» όπου μπορείτε να αναλύσετε την Καταγγελία/Πληροφορία σας με κεφαλαία ή και πεζά γράμματα.

– Περιγραφή Καταγγελίας: Συμπληρώστε το αντικείμενο καθώς και το περιεχόμενο (κείμενο) της καταγγελίας σας. Παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης σχετικών αρχείων.

– Στοιχεία Καταγγελλόμενων: Συμπληρώστε το υποκείμενο της καταγγελίας, δηλαδή εάν αφορά σε: Ιδιώτη (φυσικό πρόσωπο και η Καταγγελία/Πληροφορία δεν σχετίζεται με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας), Επιχείρηση/Οντότητα, περιοχή που λαμβάνει ή πρόκειται να λάβει χώρα κάποιο γεγονός, Υπάλληλο ή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ.

– Στην περίπτωση που η καταγγελία αφορά σε περισσότερα του ενός υποκείμενα που σχετίζονται με την ίδια υπόθεση, καταχωρούνται και όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

– Στην περίπτωση που υποβάλλονται καταγγελίες για υποκείμενα πρόσωπα τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους και οι καταγγελίες δεν αφορούν στην ίδια υπόθεση, η κάθε καταγγελία υποβάλλεται διακριτά μετά την ολοκλήρωση των βημάτων υποβολής της αμέσως προηγούμενης.

– Τοποθεσία Συμβάντος: Στην καρτέλα αυτή συμπληρώστε στοιχεία αναφορικά με τον τόπο που συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί κάποιο γεγονός. Στην περίπτωση που η παρεχόμενη πληροφορία αφορά μόνο Τοποθεσία Συμβάντος, δεν απαιτείται η συμπλήρωση των στοιχείων των Καταγγελλόμενων.

– Προεπισκόπηση Καταγγελίας: Στην καρτέλα αυτή εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες που έχετε συμπληρώσει σε προηγούμενα βήματα με δυνατότητα υποβολής ή επιστροφής σε προηγούμενες καρτέλες προκειμένου να εισαχθούν ή τροποποιηθούν πιθανόν λανθασμένα στοιχεία.

Επίσης, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να «ανεβάσουν» ακόμα και αποδεικτικά στοιχεία στην πλατφόρμα για να ενισχύσουν την καταγγελία τους και να βοηθήσουν το έργο των ελεγκτικών αρχών.

Μάλιστα, οι καταγγέλλοντες μπορούν να αναγράψουν ακόμα και το ποσό μιας συναλλαγής που έκαναν και διαπίστωσαν παρανομίες (με μετρητά, με κάρτα, διατραπεζικά, με κρυπτονομίσματα κ.ά.), τον αριθμό ΙΒΑΝ που κατέθεσαν χρήματα της συναλλαγής, ακόμα και το όνομα της εταιρείας courier για περιπτώσεις π.χ. που αγόρασαν ένα προϊόν χωρίς να λάβουν απόδειξη.

Διαβάστε επίσης:

Όλο το σχέδιο με τις 36 δράσεις του Υπουργείου Οικονομικών – Ποιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις δρομολογεί για το 2025

«Κλειδί» για μόνιμες φοροελαφρύνσεις ο περιορισμός της φοροδιαφυγής – Τα νέα «όπλα» της ΑΑΔΕ

Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Πάταξη της φοροδιαφυγής χωρίς να επιβαρύνονται οι υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις