ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Johnson & Johnson Ελλάς Καταναλωτικά Προϊόντα και η Ελαϊς Unilever Hellas είναι μεταξύ των οκτώ πολυεθνικών στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία. Βρέθηκαν στο στόχαστρο της ΔΙΜΕΑ και του υπουργείου Ανάπτυξης για δεύτερη φορά από τον Νοέμβριο του 2023 όταν άνοιξε ο… χορός των προστίμων κατά των πολυεθνικών και φυσικά δεν είναι οι μόνες.
Αυτό που τις διαφοροποιεί έναντι των άλλων εταιρειών, που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων και μάλιστα σε δυσθεώρητα ύψη είναι το γεγονός ενώ αμφισβητούν- ως έχουν φυσικά το νομικό δικαίωμα, τα πρόστιμα και τη μεθοδολογία με την οποία επιβάλλονται, «ξεχνούν» τις δικές τους υποχρεώσεις στο πλαίσιο της εταιρικής διαφάνειας, δημοσιεύοντας εγκαίρως και εντός των χρονικών πλαισίων που θέτει ο νομοθέτης τις εταιρικές πράξεις δη τους ισολογισμούς τους στο ΓΕΜΗ.
Σε αναστολή καταχώρισης
Και οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε αναστολή καταχώρισης λόγω μη δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων του 2023, όταν σε λίγες ημέρες τελειώνει και η οικονομική χρήση του 2024.
Η καταχώριση των νομικών πράξεων, στοιχείων ή δηλώσεων που αφορούν στις εμπορικές εταιρείες σε δημόσιο βιβλίο, κατά τρόπο σύννομο, ασφαλή και αξιόπιστο, και η ταυτόχρονη δημοσίευση στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ, αποτελεί όχι μόνο εταιρική υποχρέωση αλλά και επιβάλλεται για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όσων συναλλάσσονται ή πρόκειται να συναλλαχθούν με μια εταιρεία. Και η παράλειψη δημοσίευσης δημιουργεί ερωτηματικά για το πώς αντιμετωπίζουν μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι την εγχώρια αγορά.
Αλλωστε το θέμα των πολυεθνικών και του τρόπου τιμολόγησης σε διαφορετικές αγορές της Ευρώπης, έχει τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη σε επιστολή του προς την Κομισιόν κάνοντας λόγο για στρεβλώσεις που οδηγούν σε ακριβότερες τιμές για τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Τα πρόστιμα και οι αμφισβητήσεις
Η Johnson & Johnson Ελλάς Καταναλωτικά Προϊόντα ειδοποιήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία τις 29/11/2024 ότι από τον έλεγχο των στοιχείων και πράξεων που έχουν καταχωριστεί στο ΓΕΜΗ, προκύπτει δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της περί εμπρόθεσμης καταχώρισης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2023.
Η εταιρεία είχε δικαίωμα εντός δέκα εργάσιμων ημερών να προβεί είτε στις αναγκαίες καταχωρίσεις είτε να απευθυνθεί με αίτησή της στην ΥΓΕΜΗ προκειμένου να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία δεν πρέπει να τεθεί σε αναστολή καταχώρισης κάτι που δεν έπραξε. Ετσι, στις 16 Δεκέμβριου η Johnson & Johnson Ελλάς Καταναλωτικά προϊόντα ΑΕ, τέθηκε αυτόματα σε αναστολή καταχώρισης και θα παραμείνει έτσι για όσο διάστημα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα στη Johnson & Johnson Ελλάς Καταναλωτικά Προϊόντα ανέρχονται στα 2 εκατ. ευρώ, το ένα ύψους 1 εκατ. ευρώ με υπογραφή του σημερινού υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου και το προηγούμενο επίσης 1 εκατ. ευρώ επί θητείας Κώστα Σκρέκα. Το πρόστιμο αυτό έχει πληρωθεί από την εταιρεία τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για την ακύρωσή του.
«Μπαινοβγαίνει» σε καθεστώς αναστολής η Ελαϊς Unilever Hellas
Στην Ελαϊς Unilever Ελλάς το πρόστιμο που ανακοινώθηκε δέκα ημέρες πριν ήταν ύψους 516 χιλ. ευρώ ενώ τον Ιανουάριο του 2023 της είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι αμφισβητεί το πρόστιμο, άλλωστε είχε εκδόσει και ανακοίνωση αμφισβητώντας τη διαδικασία και μεθοδολογία όταν τον Νοέμβριο του 2023 της επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο για αθέμιτη κερδοφορία. Η εταιρεία εξάλλου στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διαδικασιών του ελέγχου κατέθεσε έγγραφο υπόμνημα με το οποίο προέβαλε τις αντιρρήσεις της σχετικά με τις διαπιστώσεις του ελέγχου της ΔΙ.ΜΕΑ και εξέθεσε αναλυτικά του λόγους για τους οποίους το συμπέρασμα του ελέγχου ήταν εσφαλμένο.
Οι ισχυρισμοί της εταιρείας δεν έγιναν δεκτοί και εκδόθηκε απόφαση επιβολής προστίμου του υπουργού Ανάπτυξης. Το επιβληθέν πρόστιμο έχει ήδη καταβληθεί στο σύνολό του στο ελληνικό Δημόσιο κατόπιν της βεβαίωσης του ενώ η εταιρεία έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά της απόφασης.
Ως προς τις υποχρεώσεις της στο ΓΕΜΗ, η Ελαϊς Unilever Hellas δεν είναι συνεπής και πολύ συχνά βρίσκεται υπό αναστολή καταχώρισης. Παρά την ειδοποίηση από την αρμόδια υπηρεσία στις 29 Νοέμβριου η εταιρεία δεν προχώρησε στην ανάρτηση του ισολογισμού της για τη χρήση του 2023 ούτε σε αίτηση εντός της προθεσμίας του δεκαημέρου για την αιτιολόγηση ώστε να μην τεθεί σε καθεστώς αναστολής καταχώρισης. Ετσι, από τις 15 Δεκεμβρίου βρίσκεται σε αναστολή. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά. Από το 2022 η εταιρεία «μπαινοβγαίνει» σε αυτό το καθεστώς καθυστερώντας να δημοσιεύσει τα απαιτούμενα έγγραφα. Είναι ενδεικτικό ότι από τον περασμένο Μάρτιο ήταν σε αυτόματη αναστολή λόγω παράλειψης υποβολής των οικονομικών καταστάσεων του 2022, που αναρτήθηκαν εν τέλει τον Σεπτέμβριο του 2023 βγάζοντάς την από το καθεστώς αναστολής. Λίγο αργότερα όμως επιβλήθηκε εκ νέου η ίδια κύρωση με την εταιρεία να βρίσκεται σήμερα σε καθεστώς αναστολής καταχωρίσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τους παραβάτες προβλέπονται και διοικητικά πρόστιμα με τη νέα νομοθεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να προβλέπει κατώτατο πρόστιμο στα 1.000 ευρώ (από 2.000) και το ανώτερο παραμένει στις 100.000 ευρώ.
Μετά την επιβολή του προστίμου και τη γνωστοποίησή του ο ενδιαφερόμενος μπορεί να διατυπώσει τις απόψεις του ηλεκτρονικά, εντός προθεσμίας 15 ημερών, αντί 30 όπως ίσχυε με την προηγούμενη νομοθεσία.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ολυμπιακός: Βραβεύτηκε ως «ομάδα αποκάλυψη 2024»! (video)
- Γερμανία: Έκλεισε και τυπικά η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο
- ΑΑΔΕ: Πώς μειώνονται τα πρόστιμα της εφορίας που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου
- Αττική: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες για τα οχήματα από τις 22:00 – Διακοπή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων