Διαμαρτυρίες προκάλεσε στη Συρία το κάψιμο ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου κοντά στη Χάμα, με αποτέλεσμα χιλιάδες διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους για να ζητήσουν από τους νέους κυβερνήτες την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων.

 

1

Στη Συρία υπάρχουν πολλές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, όπως Κούρδοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Χριστιανοί, Δρούζοι, αλαουίτες σιίττες και Άραβες σουνίτες, που είναι και η πλειοψηφία του μουσουλμανικού πληθυσμού.

 

Βίντεο έδειξε μασκοφόρους ένοπλους να βάζουν τη φωτιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία πόλης με χριστιανική πλειοψηφία. Η Hayat Tahrir al-Sham (HTS), που κατάφερε να ανατρέψει τον Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε ότι οι υπεύθυνοι για τον εμπρησμό ήταν ξένοι μαχητές που έχουν συλληφθεί και πρόσθεσε ότι το δέντρο θα επισκευαστεί σύντομα.

 

 

Στο Κάσσα, γειτονιά της Δαμασκού, οι διαδηλωτές (ορισμένοι κρατώντας βυζαντινές σημαίες) φώναζαν συνθήματα κατά των ξένων μαχητών: «Η Συρία είναι ελεύθερη, οι μη Σύροι να φύγουν». Παράλληλα, στη γειτονιά Μπαμπ Τούμα, άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν σταυρούς και συριακές σημαίες, φωνάζοντας «Θα θυσιάσουμε τις ψυχές μας για τον σταυρό μας».

 

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής πώς θα κυβερνήσει τη Συρία η ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Η ομάδα έχει τζιχαντιστικό παρελθόν, από το οποίο έχει αποστασιοποιηθεί και ένα ισλαμιστικό παρόν. Εκπρόσωποι δήλωσαν ότι θα προστατευθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων.

 

 

 

Προκλήσεις για τη νέα ηγεσία

Η νέα ηγεσία της HTS, που κατέλαβε την εξουσία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Η παρουσία ξένων μαχητών και εξτρεμιστών αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της χώρας και την προστασία των μειονοτήτων. Παρότι η HTS ξεκίνησε ως τζιχαντιστική οργάνωση, έχει υιοθετήσει πιο μετριοπαθείς θέσεις, με ηγέτες της να υπόσχονται ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων θα προστατευτούν.

 

Η HTS παραμένει καταγεγραμμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις διπλωματικής στροφής. Η Ουάσιγκτον αφαίρεσε πρόσφατα την αμοιβή των 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που αφορούν τον ηγέτη της HTS, Άχμεντ αλ-Σαράα, μετά από συναντήσεις διπλωματών με την οργάνωση.

 

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποίησε 60 drones σε επίθεσή της στη διάρκεια της νύχτας

Αθήνα προς Άγκυρα για ΑΟΖ: Η Συρία είναι σε μεταβατική κατάσταση – Δεν νομιμοποιείστε για συμφωνίες

Γαλλία: Εκκενώθηκε ο Πύργος του Άιφελ λόγω πυρκαγιάς