Η Enaon, η Εταιρεία Βιώσιμων Δικτύων του Ομίλου Italgas, προχωρά με συνέπεια και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού της προγράμματος για την ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα που ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ενεργειακές ανάγκες των τελικών καταναλωτών και έχουν θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη, τους ανθρώπους και το οικονομικό σύστημα.
Με επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου 2024-2030 του Ομίλου Italgas, η Enaon «θωρακίζει» την Ελλάδα με έξυπνα, ψηφιακά και ευέλικτα δίκτυα τα οποία είναι σχεδιασμένα για τη διανομή ενός ευρέος φάσματος μορφών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων αερίων. Τα δίκτυα είναι έτοιμα να υποδεχθούν άμεσα βιομεθάνιο και, στο μέλλον, υδρογόνο, ενισχύοντας σημαντικά τις προσπάθειες για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας με βάση τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους.
Βασικός άξονας του επενδυτικού προγράμματος της Enaon αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δικτύου, λειτουργώντας ως κινητήριος δύναμη προς την πράσινη μετάβαση.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2025, το 100% των υποδομών θα είναι ψηφιοποιημένες και το 2026 θα ενσωματωθεί το ιδιόκτητο λογισμικό DANA (Digital Advanced Network Automation) για την αυτοματοποιημένη διαχείριση και τον απομακρυσμένο έλεγχο των δικτύων και των εγκαταστάσεων. Η τεχνολογία DANA, η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία στο ιταλικό δίκτυο, θα υιοθετηθεί από την Enaon, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του ελληνικού δικτύου. Κατά αυτόν τον τρόπο, καταδεικνύεται η ευελιξία αυτής της μοναδικής τεχνολογίας, η οποία είναι ικανή να συνδυάζει τις αρχές της τεχνητής νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης, εξασφαλίζοντας υψηλότερη αποδοτικότητα, ασφάλεια και βιωσιμότητα στο δίκτυο.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός περιλαμβάνει, επίσης, την αντικατάσταση των σημερινών συμβατικών μετρητών από τον Nimbus, τον έξυπνο μετρητή «H2 ready» που εγγυάται τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την απομακρυσμένη παρακολούθηση και μέτρηση καταναλώσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα διαχείρισης μειγμάτων φυσικού αερίου και ανανεώσιμων αερίων. H εγκατάσταση μετρητών θα ξεκινήσει από το 2025 και θα αφορά περίπου 570.000 μετρητές.
Την ίδια ώρα, η επέκταση του δικτύου σε όλη τη χώρα, ακόμα και σε περιοχές που είναι γεωγραφικά απομακρυσμένες από το εθνικό σύστημα μεταφοράς υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Enaon να συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης και την ομαλή και δίκαιη μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας προβλέπει 650 εκατ. ευρώ για την κατασκευή περισσότερων από 3.000 χιλιομέτρων νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Η επέκταση του δικτύου παρέχει μια πιο καθαρή και πιο αποδοτική μορφή ενέργειας σε επιπλέον 18 πόλεις (Γρεβενά, Λιβαδειά, Γιαννιτσά, Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Ορεστιάδα, Αλεξάνδρεια, Πάτρα, Βέροια, Φλώρινα, Άμφισσα, Καρπενήσι, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Πύργος, Αγρίνιο) και αυξάνει το πλήθος των καταναλωτών που εξυπηρετούνται από την Enaon από 615.000 που είναι σήμερα σε 920.000 μέχρι το 2030.
Σημειώνεται ότι σήμερα, μέσω της θυγατρικής της, Enaon EDA, η Εταιρεία διαχειρίζεται περίπου 8.200 χιλιόμετρα δικτύου σε περισσότερους από 106 Δήμους σε 9 Περιφέρειες της χώρας: Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του δικτύου, προβλέπεται επίσης η εφαρμογή συστημάτων διανομής που βασίζονται σε κρυογενικές δεξαμενές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για απομακρυσμένες περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από τις βασικές υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου. Εννέα δεξαμενές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου θα κατασκευαστούν κατά το πρώτο μέρος του Σχεδίου.
Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, η Enaon επιτυγχάνει την παροχή ποιοτικών και αξιόπιστων υπηρεσιών προς τους τελικούς καταναλωτές, ενώ συμβάλλει στην κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, εδραιώνοντας τη θέση της ως ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στον ενεργειακό τομέα.