ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλοι επενδυτές, με υπό διαχείριση κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 35…τρισ. και άφθονη ρευστότητα για επενδύσεις έχουν θέσει την Ελλάδα στο ραντάρ των «προορισμών» που δεν προβληματίζει και αντίθετα, χωρίς να απουσιάζουν οι προκλήσεις, διαθέτουν upside potential.
Αυτή είναι η αίσθηση αξιωματούχων που τους τελευταίους δύο μήνες έχουν συμμετάσχει σε μεγάλα roadshows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ιχνηλατώντας τις διαθέσεις των επενδυτών για το ελληνικό story.
Παρά τους ταραγμένους καιρούς διεθνώς, αλλά και την πολιτική καταιγίδα που βιώνουν Γερμανία, Γαλλία παράλληλα με τα σοβαρά προβλήματα στην Ιταλία, η Ελλάδα από αρνητικός πρωταγωνιστής στο παρελθόν αντιμετωπίζεται πλέον ως ένας προορισμός που υπερέχει η ανοδική δυναμική.
Αυτό φυσικά δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ροές δισεκατομμυρίων στις αγορές ομολόγων και μετοχών για τη χώρα, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν όπως πχ σε όρους βελτίωσης της πιστοληπτικής αξιολόγησης που θα ξεμπλόκαρε πολλά σοβαρά και ποιοτικά επενδυτικά κεφάλαια να μπουν στη χώρα.
Είναι όμως σημαντικό πως πλέον οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τη χώρα ως έναν «ήσυχο» προορισμό και εφόσον αυτή η εικόνα δεν ανατραπεί από το 2025 και καθώς θα βελτιώνονται οι αξιολογήσεις και η οικονομία θα συνεχίσει να κάνει deliver, θα αυξάνονται στάδια και οι τοποθετήσεις και θα βελτιώνεται παράλληλα η ποιότητα των επενδυτών.
Υπό αυτή την έννοια, πηγές στην αγορά θεωρούν το 2025 εξαιρετικά κρίσιμο. Είναι το έτος που πρέπει η χώρα να κερδίσει περισσότερα σκαλοπάτια στο σύμπαν της επενδυτικής βαθμίδας, να έχουμε θετική εξέλιξη όσον αφορά στην αναβάθμιση του ΧΑ, να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί και αναπτυξιακοί στόχοι και να ενταθεί η απορρόφηση των πόρων του ΤΑΑ.
Υπό αυτό το πρίσμα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρώτο εξάμηνο του 2025, και το τι μέλλει γενέσθαι με τις πρώτες επαναξιολογήσεις σε πρώτο επίπεδο από τους δύο μεγαλύτερους οίκους.
Η προσοχή είναι αφενός στραμμένη στη Moody’s – που έχει τεντώσει τα νεύρα με την πεισματική της εμμονή να διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους και να μη δίνει την επενδυτική βαθμίδα – αλλά και τη Standard & Poor’s που αντιθέτως τήρησε από την αρχή μια πιο θετική στάση δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ένα ισχυρό σήμα στην αγορά.
Όπως άλλωστε το έπραξαν και η Fitch και η DBRS, αλλά φυσικά και η γερμανική Scope που δε δίστασε προ ημερών να δώσει μια επιπλέον βαθμίδα στη χώρα.
Ιδιαίτερη προσοχή εκτιμάται στην αγορά πως θα πρέπει να δίνεται σταθερά το 2025 στο κρίσιμο – για τις αγορές – πεδίο των δημοσιονομικών παροχών.
Ένα ισχυρό στοιχείο που αποτελεί οδηγό για την αποδοχή που έχει η χώρα στο εξωτερικό είναι ότι οι αγορές έχουν πειστεί πως η δημοσιονομική συνέπεια είναι απολύτως θωρακισμένη και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τη θυσιάσει, ούτε για εκλογικούς λόγους.
Αυτό αναγάγει σε ιδιαίτερα κρίσιμο το πακέτο παροχών που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2025 καθώς όμως και το πόσα τελικά θα είναι τα «ψάρια» που θα πιάσει αναπτυξιακά η χώρα φέτος από τον τουρισμό με δεδομένη την προβληματική κατάσταση σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;
- Αχτίδα φωτός για το Open του Σαββίδη, το στοίχημα του Αλαφούζου, ψήφος εμπιστοσύνης στον Κοκλώνη, νέες αλλαγές στην ΕΡΤ